Egyéb

Líbiaiakkal építkezik a keleti nyitás ex-BM-es apostola

Építésszervező céggel gyarapodott Horváth László üzletembernek, Kazahsztán tiszteletbeli konzuljának már eddig is terebélyes vállalkozásbirodalma. A frissen alakult Almahara Hungary Kft.-t Horváth cége a L.A.C. Holding Zrt. mellett négy líbiai befektető, illetve az Energobusiness Kft. nevű üzemanyag-kereskedő vállalkozás hozta létre.

A Moszkvában határőrtiszti főiskolát végzett, majd 1982-1988 között, életrajza szerint „BM-dolgozóként” tevékenykedő üzletember tavaly azzal került a címlapokra, hogy 50. születésnapját a Nemzeti Galéria termeiben ünnepeltette, a magántűzijáték pedig olyan hangosra sikeredett, hogy Kerepestől Pilisborosjenőig hallani lehetett.

Ma éjjel nem alszunk – az első pesti oligarchabuli főhőse

Nem az Apokalipszis lovasai tartottak a város felé, csak egy Horváth László nevű ember lett ötven éves. A hírek szerint őt ünnepelték egy szerény, zártkörű rendezvény keretében fönt a Várban, a Nemzeti Galériában. Az égzengést pedig az a kisebb tűzijáték okozta, amit a Dunáról prezentáltak a nagyúr kedvére. Tovább a teljes cikkre.

A „keleti nyitás” apostola: 1998-tól (pár év megszakítással) Kazahsztán tiszteletbeli konzulja, a Vidékfejlesztési Minisztérium FÁK-ügyi tanácsadója, 2013 óta tiszteletbeli külgazdasági tanácsos. Magánvagyonát 3,2 milliárd forintra becsülte a HVG tavaly tavasszal készített oligarcha-toplistája.

Az ötmillió forint jegyzett tőkéjű új cég neve az arab Al Mahara kifejezés utánérzése, a szó osztriga kagylót jelent (ilyen nevű szuperluxus-étterem működik például a dubaji Burdzs Al-Arab szállodában).

A L.A.C. Holding Horváth központi érdekeltsége, az egymilliárdos saját tőkéjű, 2013-ban 20 millió forint osztalékot megszavazott zrt mélyépítő, a MÁV Zrt.-vel közös hulladék-felhasználó, gyógyturizmusban érdekelt, oktatási és vendéglátó-ipari társaságokat fog össze. Utóbbiak között számottevő a fővárosi közfürdők büféit üzemeltető cég, a Romkert presszó, a Hadik étterem vagy a Titán nevű „elit férfiklub”.

Az első Orbán-kormány idején „piszkos tizenkettőként”, hírhedtté vált módon privatizált agrárcsomag része volt a Törökszentmiklósi Állami Gazdaság; a földjeire kapott támogatás értéke tavaly szeptemberig meghaladta a félmilliárd forintot – az üzemeltetős cég jelenleg a L.A.C.-csoporthoz kapcsolódik.

A holding 2013 májusában hozta létre a Kazahsztáni Magyar Kereskedőház Kft.-t, amely jelenleg az állami kereskedőház-működtető vállalaté, a 2013 őszi tulajdonosváltáskor távozott a kereskedőház éléről a Horváth-tal egyéb üzletekben is együttműködő Sipos László. Sipos több egykori családi érdekeltsége a kilencvenes években a Kaya Ibrahim-féle útlevelek felhasználásával vált fantommá, csakúgy, mint Simicska Lajos kegyvesztettnek mondott Fidesz-közeli főoligarcha valahai pártholdudvar-cégei.

A L.A.C. – amely 2013-ban pár hónapig beszállt a pénzárgépbizniszbe is – mások, köztük az első Orbán-kormány udvari sztrádaépítőjének romjain létrejött Vegyépszer Hungária Zrt., érdekelt a szintén keleti kereskedés-élénkítésre létrehozott Ahead Global Nonprofit Közhasznú Kft.-ben. Az Ahead-cégcsoport egyik közvetett tulajdonosa Virág Attila, akit az SZDSZ létezése idején a liberálisok „simicskájának” mondtak (az ő közvetett érdekeltsége volt például a párt zuglói székháza).

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Támogatás SZJA 1% felajánlásával

Ha 1%-od az atlatszo.hu érdekében kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodon az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42

Megosztás