Egyéb

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő szappanopera castingon – itt a vágatlan felvétel!

A következő rész tartalmából: Zoltán megsértődik, mert azt hiszi senki sem szereti, és senki sem akar vele foglalkozni. Az egész család arról győzködi, hogy tényleg kíváncsiak arra, amit mondana. De Zoltán csak azért se mond semmit. 

“Ez a mai meghallgatás egy olyan szappanoperára kezd hasonlítani, annak is az ötödik évfolyamára, ahol már nem csak a szereplők, de a forgatókönyvírók sem nagyon tudják, hogy pontosan mi mit jelent” – így kezdte Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a mondandóját múlt csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlament Alapvető jogok, bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE), ahol Magyarország problémáival foglalkoztak.

Úgy is mint a norvégos civil szervezetek (köztük az Átlátszó) elleni kormányzati támadásokkal, a független újságírással szembeni akciókkal (a közmédia elfoglalásától az Origo.hu főszerkesztőjének eltávolításáig) vagy Európai Bizottság  emberi jogi biztosa által egyébként egy helyszíni látogatás után megfogalmazott kfogásokkal. Mondhatnánk azt is, tényekkel – és nem szappanoperás érzelmekkel.

Mert, hogy tényeket sorolt Móra Veronika, a norvég pénzeket elosztó Ökotárs Alapítvány nevében, akinek ugyan minden oka meglett volna arra, hogy kissé dühödten az EP-képviselők szemébe nézzen és azt mondja, emberek, ami Magyarországon történik, az valóban sokszor Oroszországra, vagy Törökországra kezd hasonlítani, pont ahogyan Orbán Viktor a múlt nyáron tusnádfürdői beszédében oly szépen felvázolta.

Végülis neki kellett több tucat rendőr szemébe nézni egy razzia során a múlt nyáron, mikor egyébként minden kért adatot rendben átadtak a hatóságoknak. Ehelyett azonban – meg lehet nézni  itt – egy kifejezetten szikár beszámolóban ment végig az eseményeken, kiemelve, hogy a pénzeket osztó norvégok mindig teljesen rendben találtak mindent, csak a magyar kormány és a magyar hatóságok “gyanítanak” visszaélést.

Tényeket soroltam én is, pedig végülis lett volna okom érzelmekre. Elég nehezen viselem ugyanis, hogy hazám egy 1950-es évek beli kommunista népi opera díszleteire kezd hasonlítani egy kicsiny de elszánt csapat rendezésének hála.

Ehhez képest csak a végén durrant kicsit el az agyam, amikor valóban lenépioperáztam Kovács Zoltán rendszerét (ez is ott van a mellékelt felvételeken), de a bevezető előadásban nem volt semmi szappanoperás.  Egyrészt, idéztem magát Orbán Viktort, amint az illiberális állam jellemzőiről beszélt, bemutattam a Mérték Médiaelemző Műhely adatait arról, hogy a magyar újságírók évről-évre egyre rosszabbul látják szakmájuk állapotát, a felmérések öncenzúráról, az állami és a magánhirdetéseken keresztüli erős politikai és gazdasági befolyásról szólnak.

És persze megmutattam egy-két screenshotot arról, ahogyan a közszolgálati televízióban szakértők “elemzik” az adatokat, vagy ahogyan az ország második legnagyobb tévécsatornájának híradója kerüli a híreket.

Elég szomorú tényeket sorolt az Európai Bizottság emberi jogi biztoságnak tanácsadója is egyebek mellett a hajléktalanok magyarországi ellátárásáról, problémáiról, és a magyar kormány ezzel kapcsolatos kettős beszédéről: egyik oldalról ugyan azzal büszkélkednek, hogy mennyi pénzt költenek hajléktalanszállókra, másik oldalról viszont – és pont erről győződött meg tavaly a biztos magyarországi látogatásán – a sokszor embertelen körülményeket biztosító szállásokra érthető módon nem mennek be a hajléktalanok, inkább az erdőben húzzák meg magukat.

Még egyszer tehát, egyedül Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő volt az, aki kerülte a tényeket a beszédében (a mellékelt felvételen meg lehet hallgatni). Ő volt az egyedüli a teremben, aki pont úgy viselkedett, mintha egy szappanopera castingjára érkezett volna, miközben pont ezt hánytorgatta föl a plénumnak.

Először durcásan kevesellte a neki járó 8 percet, mondván ennyi idő alatt nem lehet semmit kifejteni, majd mikor a bizottsági elnök megnyugtatta, hogy akár 10 percet is felhasználhat, levágott egy olyan beszédet, amelyben lényegében egyetlen tényt sem említett a korábbi kifogások cáfolatára, viszont lehazugozta az előtte megszólalókat, azzal vádolt meg bennünket, hogy tényeknek álcázunk véleményeket, majd a maradék időben nem álcázottt semmit, semminek.

MIndenki nagy örömére viszont, ez a ténytelen tíz perc tökéletesen bemutatta az Orbán-rendszer természetét a nagyérdemű európai közönségnek.

Az alábbi felvételen bárki végigélvezheti az előadást.

Mong Attila

Fotó: innen. 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Támogatás SZJA 1% felajánlásával

Ha 1%-od az atlatszo.hu érdekében kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodon az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42

Megosztás