Egyéb

A Fidesz Norvégiában

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a messzi Norvégia. Ott élt, illetve nem ott élt a BM III/III. Csoportfőnöksége, a fideszes Hegedűs István és Molnár Péter, továbbá egy közelebbről meg nem nevezett norvég alapítvány, ami a magyar politikai folklórban lassan olyan lesz, mint a mesékben a gonosz mostoha, akit amikor apu a házhoz hoz, még jónak tűnik, de aztán kiderül valódi énje.

A BM 1989. október 4-i Napi Operatív Információs Jelentéséből pedig megtudjuk, hogy a FIDESZ (akkor még nagybetűkkel) 3000 dolláros díjat, pontosabban ilyen értékű alapítványt nyert Norvégiában, azt át kell venni, mondja Hegedűs Molnárnak, és egy norvég egyetemen beszédet kell tartani, Kelet-Európa, emberi jogok, érted, 15 perc, csuklóból kirázzuk.

Így ment ez akkortájt (is). Persze valami már akkor bűzlik … ööö … Norvégiában. Hegedűs az első ciklusban ugyan képviselő, de 1994-ben kilép a pártból, majd Európa-szakértői pályára lép. Gyanúsabb Molnár Péter, aki pártalapítóként kezdte, alelnök is volt, de az SZDSZ-be dezertálva is volt képviselő. Annak ellenére, hogy a kutatás jelen állása szerint nem tudjuk, hogy ki utazott ki, ki mondott beszédet, ki hozta haza kabátbélésébe varrva a 3000 dollárnyi díjat (vélhetően norvég koronában),  s annak mi lett a sorsa (lehet, elévült az ügy, de Vida Ildikó utána nézhetne), a kép kezd összeállni.

A lényeg persze világos: a Norvég Alapítvány mint olyan már akkor be akart épülni a Fideszbe, azt le akarta kenyerezni, megvenni kilóra, s így befolyásolni ideológiáját az emberi jogok tekintetében (is), de Hegedűs és Molnár távozásával más utat kellett keresniük. Ám a Fidesznek pont negyed század kellett ahhoz, hogy felgöngyölítse az ügyet, leleplezze a soraiba befurakodókat, akik manipulálják a pártot, a kormányt, veszélyeztetik az ország szuverenitását. Vagy már akkor rögvest rájöttek – kaptak egy fülest a BM-től? –, hogy e két figura norvég ügynök? Még ezt sem tudjuk.

S kérdés még így is marad egy rakás: hol van most a BM? Ha íme, mi most (dr. Révész Béla történész találatának hála) lelepleztük A Norvég Alapítvány már rég beszervezett ügynökeit, miért vannak még szabadlábon? Illetve tudjuk-e, hogy szabadlábon vannak még?

Szerbhorváth György

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás