Egyéb

Szeretnéd, ha az MLSZ gazdálkodása átlátható lenne?

Mi is. Bánki Erik, a Fidesz sportpolitikusa azonban nem, és ennek sajnos most nagyobb a jelentősége.

Azokat a nyilvánosságkorlátozó rendelkezéseket, amiket két hete találtunk a költségvetési salátában, a képviselőkhöz a Transparencyvel és a K-Monitorral együtt írt levelünk sikerét is jelezve öt ellenzéki párt is elhagyni javasolja, sőt hatodikként a Fidesz is lényegesen visszalép (és csak a hazai támogatások összeférhetetlenségén lazít ahelyett, hogy teljesen szabaddá tenné, hogy mindenki oszthasson saját magának). A kormánypártok azonban a másik kezükkel ugyanabban a törvényben persze éppen a közpénz zavartalan, külső kontrollról mentes költésének útját egyengetik.

Előzmények

Levelet írtunk a képviselőknek, ne szavazzák meg az összeférhetetlenségi szabályok eltörlését

Januártól könnyebb lesz lopni: megint lehet majd közpénzből támogatni a pártközeli szervezeteket és a családot

Most éppen a sportági szakszövetségek lobbija tört élő: mi az MLSZ-szel és a vízilabdásokkal találkoztunk adatkérésekben és perekben, de a többi, komoly közpénzjuttatást kapó, a társasági adós ügyekben is eljáró szövetség érdekei is nagyon hasonlóak. Ennek alapján, jogi érveiket is ismerve nem hisszük, hogy ellenükre lenne, hogy Bánki képviselő úr módosító javaslata szerint a szakszövetségek tevékenysége – a rendkívül szűk kört érintő közigazgatási hatósági ügyek tekintetében – nemes egyszerűséggel nem tartozna az Infotv. hatálya alá.

Mit jelent ez? Semmi jót. Ezután nemcsak az ellátott közfeladatokhoz kapcsolódó adatokon, például a fociakadémiai auditjelentés nyilvánosságán nem kellene velünk vitatkozni, hanem a (miniszterelnök szerint nem közpénz) társasági adón alapuló támogatási rendszer, de a közvetlen, hagyományos allami támogatások felhasználásával sem kellene elszámolnia a szakszövetségeknek. Ugyanis azok a szabályok, amelyek megteremtik a közpénzekkel vonatkozó adatok nyilvánosságát, abban a törvényben vannak, ami alól most általánosságban szabadítanák ki ezeket a szervezeteket.

Megosztás