Egyéb

A McCain Intézet igazgatója kuratóriumi tag a Magyar Kezdeményezések Alapítványnál

Óriási politikai botrányt kavart, hogy az amerikai republikánusok egyik vezető politikusa, John McCain szenátor neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. Az kevesebb figyelmet kapott (bár van, aki megírta ennek egy szeletét), hogy hazánk a Magyar Kezdeményezések Alapítványon (The Hungary Initiatives Foundation) keresztül 125 ezer dollárral támogatja a John McCain-ről elnevezett intézetet (The McCain Institute).

És minő meglepetés: a McCain Intézet igazgatója, Kurt Volker éppen kuratóriumi tagja a Magyar Kezdeményezések Alapítványnak is! Ha Lázár János az amerikai kormány államtitkára lenne, akkor nyilván megkérdezné, hogy hogyan támogathat egy külföldi állam egy politikai pártokhoz kötődő szervezetet, illetve hogy ha valaki odamegy Amerikába pénzt osztani, akkor azt miért politikai alapon teszi, mert az a belügyekbe való durva beavatkozás. És megkérné az amerikai KEHI-t, hogy tegyen feljelentést, mert ha valaki a saját szervezetének oszt pénzt, akkor az sikkaszt.

Az Átlátszónak nem tiszte értékelni McCain szenátor beszédét. Az már annál érdekesebb számunkra, hogy a McCain Intézetet több mint 27 millió forinttal támogatja a magyar kormány az általa létrehozott Magyar Kezdeményezések Alapítványon keresztül, amely szervezet célja a honlapján található bemutatkozás szerint a magyar és az amerikai együttműködés erősítése, és amely politikai tevékenységben semmilyen módon nem vesz részt.

A Magyar Kezdeményezések Alapítvánnyal már volt dolga az atlatszo.hu-nak is, kértünk pár adatot, de a miniszterelnöki hivatal válaszában az alapítvánnyal kötött szerződéses megállapodásra hivatkozva nem adta ki a 15 millió dolláros, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól származó adományozás részleteit. Annyi derült ki, hogy a választások előtt több mint másfél millió dollárt osztott szét az alapítvány, kongresszusi tagoknak is jut pénz ebből a forrásból. A Budapest Beacon cikke szerint a weboldalak támogatására adott összegek finoman szólva is nagyvonalúak.

A McCain Intézet jelenlegi vezetője az a Kurt Volker, aki 2008-2009 között az Egyesült Államok NATO-hoz akkreditált nagykövete volt. 1986-ban a CIA elemzőjeként kezdte, és életrajza szerint fantasztikus karriert futott be. A rengeteg betöltött pozíciójából egy érdekes adatra bukkantunk: Volker úr éppen annak a Magyar Kezdeményezések Alapítványnak a kuratóriumi tagja, amelyik kiemelt támogatója a McCain Intézetnek.

Az érthető, hogy Lovas István fel akarja függeszteni McCainék támogatását, minket a politikai vonal itt nem érdekel. Az már annál inkább, hogy hogyan juthattunk el egyáltalán oda, hogy a magyar adófizetők pénzéből támogatunk tízmilliókkal egy amerikai politikai agytrösztöt, amikor az Alapítvány „Magunkról” rovata szerint a szervezet semmilyen módon nem vesz részt politikai tevékenységben?

A szervezet honlapján nem található a McCain Intézet támogatására vonatkozó információ, a keresőbe a „McCain” szót beírva kizárólag Kurt Volker kapcsán látunk utalást az Intézetre. Volker az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy magyar ösztöndíjasokra fogják elkölteni az összeget, és hogy „semmilyen módon nem vettem részt abban, hogy pénzt kapjunk az alapítványtól, ez a többi elnökségi tag döntése volt”.

Magunk nem tartjuk ördögtől valónak a politikai tevékenységet is végző szervezetek külföldi finanszírozását – a legtermészetesebb dolog ez egy olyan világban, amely az egyesülési szabadságot elismeri. Az már visszás, hogy a magyar adófizetők pénzéből egy politikai célok támogatását kizáró alapítvány támogat egy olyan intézetet, amelyik elsők között említett célja az Egyesült Államok globális vezető szerepének megőrzése – amivel nem az a baj, hogy inkább az oroszoknak vagy a kínaiaknak kellene szerintünk ezt a szerepet betölteni, hanem az, hogy ez par excellence politikai cél.

De még ezen is túl tudnánk lenni, végül is bármilyen tevékenység leírható politikaiként is, nincs értelme ezen rugózni. Azt azonban már nehezen fogadjuk el, hogy a magyar adófizetők pénzét a fent leírt személyi összefonódásokkal is tarkított szervezetek osztják úgy, hogy a pénzosztásról a magyar alapítvány honlapján semmi nem található, és ezzel párhuzamosan ennél jóval átláthatóbban finanszírozott hazai civil szervezetek ellen folyik kormányzati hadjárat a norvég támogatások miatt.

Megosztás