Egyéb

Rácsok mögé került az azeri elnök korrupciós ügyeit vizsgáló újságíró

Két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték Khadija Ismayilova azeri újságírónőt, a Szabad Európa Rádió és az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) munkatársát. Ismayilovát azzal vádolják, hogy öngyilkosságba akarta kergetni egy kollégáját. Az abszurd vádat a – Szabad Európa Rádiónál szabadúszóként dolgozó – férfi azon állítására alapozzák, mely szerint Ismayilova rávette a főnökeit, hogy ne alkalmazzák, és ezzel a férfi öngyilkosságát akarta elérni.

A vádak egy nappal azután láttak napvilágot, hogy Alijev elnök hivatalából törvényekkel való ellenszegüléssel vádolták az újságírót, a Szabad Európa Rádió munkatársait pedig külföldi ügynököknek nevezték. Az OCCRP és a Szabad Európa Rádió szerkesztői szerint már két éve támadják munkája miatt az újságírót, többek között rágalmazással és államtitkok nyilvánosságra hozatalával is vádolják.

Khadija Ismayilova korrupciós ügyekkel és emberi jogsértésekkel foglalkozik, nemzetközi díjakat kapott. Leghíresebb tényfeltáró munkái között tartják számon az elnök lányainak a telekommunikációs szektorban betöltött titkolt részvételéről szóló írásait, de ő leplezte le a szintén az elnök családjához kötődő korrupt aranybánya beruházásokat is.

Az újságírónőt pénteki bírósági meghallgatása után helyezték két hónapos előzetes letartóztatásba. A bíróság 3-tól 7 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélheti, de ezt súlyosbíthatják további vádak is. Az újságíró börtönbe kerülése miatt aggodalmait fejezte ki az Európa Tanács.

via OCCRP

Megosztás