Egyéb

A bankok legrosszabb rémálma

Támogatói szerint a pénzügyi rendszer megváltója lehet, ellenzői szerint veszélyes játékpénz a Bitcoin. A digitális fizetőeszközről szóló filmeknek volt fesztiválja csütörtökön.

Csütörtökön Budapesten is megtartották a világ első Bitcoin Filmfesztiválját, amelynek keretében világszerte több nagyvárosban Berlintől Szöulig vetítettek a Bitcoinnal kapcsolatos dokumentum- és animációs filmeket.

A Bitcoin, a legelső decentralizált digitális pénznem alig négy éve létezik. Úgy alakította ki Nakamoto Satoshi álnéven ismert feltalálója, hogy több olyan speciális jellegzetessége is van, ami újdonság a bankjegyekhez vagy a banki folyószámlán tartott pénzhez képest. Például hitelesített tranzakciókhoz nincsen szükség közvetítőkre; az áru ellenértéke a a vásárló digitális pénztárcájából egyenesen az eladóéba kerül, nincs szükség egy harmadik félnél vezetett számlára.

Ezért tartják sokan a bankok legrosszabb rémálmának és a globális pénzügyi renszer jövőjének a Bitcoint. Egy a Financial Timesban közölt cikkben egy francia közgazdász viszont a holland tulipánhoz hasonlította: a virág kereskedelme körül kialakult pénzügyi buborék volt felelős a világ első tőzsdekrachjáért. A Magyar Nemzeti Bank pedig arra int: Bitcoin használatánál „rendkívüli körültekintéssel, fokozott óvatossággal” érdemes eljárni.

Miközben a vita arról folyik, hogy a Bitcoin a pénzügyi rendszer jövőjének letéteményese vagy éppen a 21. század holland tulipánja, néhány mikrohelyzetben és -környezetben már megtalálták a digitális érmék helyét.

A Bitcoins: Liberating Organic Farmers argentín termelőket mutat be, akik olyan kevés tartalékkal működnek, hogy az organikus agrártermékeik ellenértékére rögtön az eladás után szükségük lenne. A Bitcoin a PayPalhez hasonló szolgáltatásoknál is gyorsabb megoldást kínál nekik.

A külföldön dolgozó, otthon maradt családtagjaiknak rendszeresen pénzt küldő emigránsok között is vannak olyanok, akik a bőrükön érzik a Bitcoin hasznát. A Bitcoin in Uganda kisfilmből kiderül, hogy a Bitcoinnal a hagyományosan hasonló szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi cégek tarifáihoz képest akár 10-20 százalékot is lehet spórolni.

A posztban látható videókat a fesztiválon láttuk, az összes vetített filmet itt találja.

Egyébként az Átlátszónál Bitcoinban felajánlott támogatásokat is elfogadunk, bővebben lásd a támogatásról szóló oldalunkon.

Címlapkép ebből: Duncan Elms, Bitcoin Explainedm>

Megosztás