Egyéb

Közel 79 millió forintba került az adófizetőknek a Közmédia Napja

A Szimfonik Live 2014-koncert volt a legdrágább kiadási tétel a 2014. szeptember 6-án megrendezett Közmédia Napja költségvetésében, derült ki a Ki Mit Tud-on beadott közérdekű adatigénylésünkre érkezett válaszból, de a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt.-nek is jutott pár millió forint.

Összesen 78,9 millió forintba került a Médiaszolgáltatás Támogató- és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) a budapesti Millenáris Parkban szeptember elején megrendezett Közmédia Napja. Az Átlátszó közérdekű adatigénylésben kérte ki a rendezvény költségvetését és – a korábbi gyakorlattól eltérően, amikor perelnünk kellett a közmédiát a közérdekű adatok kiadásáért – adatigénylésünket meg is válaszolták.

18,4 millió forintba került a Szimfonik Live 2014-koncert rendezvénytechnikai szolgáltatása, az eszközök és szakemberek biztosítása. Ehhez a produkcióhoz több, kisebb tétel is kapcsolódik: a fellépők, mint például a Magashegyi Underground, Halott Pénz, Mary Popkids, Anna & The Barbies, Odett, We Are Rockstars, Anima Sound System stb. díjazása (egyenként 200 ezer forint).

A Közmédia Napjának második legdrágább produkciója a Magyarország, szeretlek! című műsor gyártásának bemutatása, a megbízó és a produkció népszerűsítése, illetve a produkció műsorvezetőinek a rendezvényen való megjelenésének biztosítása volt. Ezért az MTVA 5,2 millió forintot fizetett a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt.-nek. A Millenárisra látogatók részt vehettek a Fábry show felvételén is, ezért pár száz forint híján 600 ezer forintot fizetett a közmédia a műsort gyártó Trisó Produkció Kft.-nek. Korda György és Balázs Klári egyórás koncertjéért 100 ezer forintot kapott, ugyanannyit, mint Lakatos Miklós és népi zenekara.

A Millenáris bérleti díja a rendezvény idejére 10,8 millió forint volt, a 6 napos parkoló, őrség, takarítás, szemétszállítás, rádiók, kordonok biztosítása 7,9 millió forint. További technikai költség volt többek között a vizuáltechnikai eszközök bérlete (3,9 millió forint), a helyszínek lokális hangosításához szükséges eszközök bérlése és üzemeltetése (4,988 millió forint), a roham és esetkocsik biztosítása személyzettel (272 ezer forint), valamint a lezárt Fény utca rendőri biztosítása (175 ezer forint).

Megosztás