Egyéb

Mégis kap pénzt a PestiSrácok a kormánytól, nem is keveset

Cikkünk után helyesbített a Miniszterelnökség: korábban téves összesítést küldtek arról, hogy hol mennyiért hirdetik, hogy több pénz jön az EU-tól. Az általuk most csatolt listán már szerepel a HírTV és a pestisrácok.hu is. A csatorna 3 milliót, Huth Gergelyék pedig közel 12 milliót kapnak a kormánytól a kampány keretében.

Egy hete írtunk arról, hogy megkérdeztük a Miniszterelnökségtől, milyen felületeken és mennyiért hirdeti a kormány, hogy “Több pénz a gazdaságba / önkormányzatoknak”, “Hazánk most több EU-s pénzhez jut, mint csatlakozásunk óta bármikor”. Az akkor kapott táblázatból kiderült a kampány összköltsége, és néhány érdekesség.

Közadatigénylésben kértük ki, hogy milyen felületeken és mennyiért hirdeti a kormány, hogy több pénz jön az Európai Uniótól. A kampány végösszege 605 millió Ft, ebből 200 millió a kormánypárti TV2-nél landolt.
605 millióért hirdeti a kormány, hogy több pénz jön az EU-tól

Azt azonban furcsálltuk, hogy a Fidesz-frakció kifizetési listáján 2013-ban és 2014-ben is szereplő Huth Gergely cége, a Gerilla Press Kft. által kiadott, erősen kormányközeli pestisrácok.hu nincs rajta a Miniszterelnökség nekünk megküldött összesítésén, holott a kampány fut az oldalon. Ezért megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy nem kötöttek szerződést Huth Gergelyékkel, vagy csak véletlenül lefelejtették őket a listáról.

Nemrég megérkezett a válasz:

„Ezúton tájékoztatom, hogy előző levelünkben a médiaterv egy korábbi verzióját csatoltuk. Mellékelten csatolom a terv végleges verzióját.”

Érdekesség, hogy az elsőként, október végén küldött listán a 9-es verziószám szerepel, a mostanin pedig az 1-es, de ez biztos csak véletlen, esetleg adminisztrációs hiba, mert a kampánynevek és -időszakok sem egyeznek.

verziók

Az ugyanis tény, hogy ez a második lista bővebb az elsőnél: szerepel rajta, hogy a kampány megjelenítéséért

  • a TV2 nem 200, hanem 232,6 millió
  • a HírTV 3 millió
  • az Echo TV 386 ezer
  • az ATV 2,2 millió
  • a Story4 TV 1 millió
  • a Story5 TV 792 ezer
  • a VS.hu 6,8 millió
  • a PestiSrácok.hu 11,8 millió forintot kap a kormánytól.

 Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás