Egyéb

605 millióért hirdeti a kormány, hogy több pénz jön az EU-tól

Közadatigénylésben kértük ki, hogy milyen felületeken és mennyiért hirdeti a kormány, hogy több pénz jön az Európai Uniótól. A kampány végösszege 605 millió Ft, ebből 200 millió a kormánypárti TV2-nél landolt. A fideszközeli PestiSrácok-on szintén fut a kampány, pedig elvileg velük nem szerződtek, hisz nincsenek rajta a Miniszterelnökség által nekünk megküldött listán. Vagy csak lefelejtették róla őket.

Az utóbbi néhány hétben online és print felületeken, köztéri plakátokon hirdeti a kormány, hogy „Több pénz a gazdaságba / önkormányzatoknak”, „Hazánk most több EU-s pénzhez jut, mint csatlakozásunk óta bármikor”.

A KiMitTud-on keresztül, közadatigénylésben kértük ki a kampány összköltségét, és részletezését, vagyis hogy mely nyomtatott és elektronikus médiában (újságok, online felületek, tv, rádió) mennyi hirdetés jelent meg mekkora költségen, illetve mennyi közterületi hirdetés került kihelyezésre.

A Miniszterelnökség válaszul megküldte a kampány médiatervét, amely tartalmazza a kért adatokat.

A kampány összköltsége 605.913.097 forint.

TV-reklámokra 227.044.314 forintot költöttek el, ebből 200.369.551 forintot a kormánypárti TV2-nél.

Az online felületeken elköltött 88.581.484 forintból a Lázár János által helyretett Origónál 36.195.000 forint landolt, az Indexnél 26.987.500 Ft.

Közterületi reklámokra 158.160.720 Ft-ot költöttek.

A nyomtatott sajtóban elköltött 132. 126.579 forint nagy részén a megyei lapok osztoztak, a Magyar Nemzetnek csak 12.499.975 Ft jutott.

A pontos megjelenési időket, darabszámokat, és kedvezményeket tartalmazó lista innen letölthető (XLS), a legfontosabb adatokat összefoglaltuk egy képen:

 

tobbpenz

 

A lista több érdekességet is tartalmaz, például a közterületi reklámoknál nem tüntetett fel cégnevet a Miniszterelnökség, de mivel a piac nagy része még ma is Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik, vélhetően – ha csak közvetetten is – hozzá vándorolt a „Több pénz a gazdaságba” című plakátokra kifizetett 158 millió állami forint.

A Miniszterelnökség által küldött összesítés legnagyobb furcsasága azonban az, hogy a Fidesz-frakció kifizetési listáján 2013-ban és 2014-ben is szereplő Huth Gergely cége, a Gerilla Press Kft. által kiadott, erősen kormányközeli pestisrácok.hu nem szerepel rajta, holott a kampány fut az oldalon.

 

ps

 

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy

a) nem vásároltak felületet a pestisrácok.hu-tól, tehát Huth Gergelyék csak jószívűségből teszik ki a Fidesz-kormány hirdetését

vagy

b) véletlenül lefelejtették őket a nekünk küldött listáról

Erre nem kaptunk választ.

Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás