Egyéb

Eddig 180 képviselő- és polgármesterjelölt írta alá a korrupcióellenes szándéknyilatkozatot

Az önkormányzati minimum oldalon közzétett korrupcióellenes szándéknyilatkozatot eddig 180 képviselő- és polgármesterjelölt írta alá.

Az Átlátszó.hu, a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország kezdeményezésére, független jelöltek mellett, a 4K!, az Alag Lakóparkért Egyesület, a DK, az Együtt, az Első a Városunk Egyesület, a Jobbik, az LMP, a Lokálpatrióták a Városért Egyesület, a MOMA, az MLP, az MSZP, a PM, a Siklósi KAPOCS Egyesület, a Szociáldemokraták és a Szövetség a XVI. Kerületért aspiránsai vállalást tettek arra nézve, hogy megválasztásuk esetén, már munkájuk első 100 napjában fellépnek önkormányzatuk átláthatóbbá tételéért.

Október 10. 9 óráig ugyanakkor a Fidesz és a KDNP egyik képviselő- és polgármesterjelöltje sem biztosította aláírásával választóit arról, hogy az eddiginél jóval átláthatóbb önkormányzatot kíván működtetni megválasztása esetén. Egyedül Tarlós István jelezte, hogy a vállalások jelentős részét a főváros eddig is teljesítette, és tervezik, hogy a jövőben még egyszerűbbé teszik a közérdekű adatokhoz való hozzáférést. Bízunk benne, hogy erre a szándéknyilatkozat aláírásával is garanciát vállal.

Természetesen még nem késő. A választás napjáig, október 12. 19 óráig bezárólag minden jelölt csatlakozhat a kezdeményezésünkhöz.

A négy szervezet az Ezaminimum.hu (http://ezaminimum.hu/onkormanyzat) oldalon a következő intézkedések támogatására kéri fel az aláíró jelölteket:

1) Az önkormányzat költségvetése legyen elérhető közérthető formában az önkormányzat honlapján.

2) Minden önkormányzati testületi és bizottsági ülés napirendje, az üléshez készült előterjesztések, továbbá – az ülést követően – minden testületi vagy bizottsági ülés jegyzőkönyve legyen elérhető gépileg (elektronikusan) kereshető formában az önkormányzat honlapján.

3) Legyen elérhető minden, az önkormányzat, illetve intézményei, cégei által kötött szerződés, és ezek gépileg (elektronikusan) kereshető összefoglaló listája az önkormányzat honlapján.

4) Minden képviselő, polgármester, alpolgármester vagyonnyilatkozata, valamint az önkormányzati cégek vezető tisztségviselőinek a vagyonnyilatkozata gépileg (elektronikusan) kereshető formátumban legyen elérhető az önkormányzat oldalán.

Megosztás