Egyéb

Kartellgyanú miatt indított eljárást kazincbarcikai építőipari cégek ellen a GVH

Közleményben adta hírül a Gazdasági Versenyhivatal, hogy közbeszerzési kartell gyanúja miatt előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok egyidejű megtartása mellett versenyfelügyeleti eljárást indított 5 kazincbarcikai építőipari vállalkozás ellen. Igen, a polgármester szomszédja ellen is.

Tavaly írtunk először a Kazincbarcikán látványosan és szinte állandó jelleggel zajló építőipari beruházásokról, amiket hogy hogynem többnyire ugyanazok nyernek, pl. az elhíresült buszmegállókat építő Serol Bau Kft., melynek egyik tulajdonosa Szitka Péter MSZP-s polgármester szomszédja a helyi villanegyedként emlegetett Vadvirág utcában.

Az önkormányzati üvegzsebet áttanulmányozva szembetűnő, hogy a beruházások elvégzésére kiírt közbeszerzéseket sorra ugyanazok a cégek nyerik, nem egy esetben hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás során.
A polgármester és az építési vállalkozó – magánútra költözött a kazincbarcikai elit

A jelek szerint nem csak nekünk szúrtak szemet a Kazincbarcikán zajló furcsaságok, ugyanis szerdán az alábbi sokatmondó közlemény jelent meg a Gazdasági Versenyhivatal honlapján:

„Közbeszerzési kartell gyanúja miatt indított eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a KV Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a SEROL-BAU Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a K-RASZTER Építő Zrt., Juhász László egyéni vállalkozó és a DIAMIT Zrt. vállalkozásokkal szemben 2014. október 28-án – előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok egyidejű megtartása mellett – versenyfelügyeleti eljárást indított.

A GVH valószínűsíti, hogy az eljárás alá vont vállalkozások a Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Timpanon Vagyonkezelő Kft. (jelenlegi nevén Barcika Szolgáltató Kft.) által 2011-től kezdődően kiírt építési-kivitelezési munkákkal kapcsolatos közbeszerzések alkalmával – a beadott árajánlatok és a nyertes vállalkozás személyének előzetes egyeztetésével – az egyes tendereket egymás között felosztották.”

Információink szerint Kazincbarcikán nem kis feltűnést keltett a GVH több autóval, jelentős létszámmal kiszálló egysége, amely minden előzetes figyelmeztetés nélkül, s ezért nagy meglepetést és némi fejetlenséget okozva egyszerre jelent meg az öt építőipari vállalkozásnál, amelyektől iratokat és adathordozókat foglaltak le.

Kérdéseinket (mi alapján indítottak eljárást, hány fővel mentek ki a cégekhez, lefoglaltak-e valamit stb.) elküldtük a GVH-nak, azonban az a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva azt közölte, hogy a nyilvánossággal megosztható információkat a sajtóközlemény tartalmazza, továbbiakat nem adhat. Az eljárás fél, de akár másfél évig is tarthat.

„Az eljárás 2014. október 28-án indult, melynek lefolytatására 6 hónap áll a GVH rendelkezésére, mely – az ügy bonyolultságától függően – kétszer, alkalmanként 6-6 hónappal meghosszabbítható. „

Megosztás