Egyéb

Negyvenhárom átláthatóságpárti jelölt nyert az önkormányzati választásokon

193 jelölt írta alá urnazárásig az Atlatszo.hu, a K-Monitor, a Political Capital és a TI Magyarország közös kezdeményezését, az Önkormányzati Minimum-programot, közülük 43-an jutottak mandátumhoz. Szinte minden budapesti kerületi önkormányzatban ül majd ilyen képviselő, és végül minden parlamenti párt jelöltjétől érkezett aláírás. Karácsony Gergely személyében megválasztottak egy átláthatóság-párti polgármestert is.

Mindenekelőtt köszönjük az aláíróknak, hogy támogatták a kezdeményezést, és jelezték, fontosnak tartják a közpénzekkel való felelős, számon kérhető gazdálkodást és az átláthatóságot. És természetesen gratulálunk minden megválasztott képviselőnek is, őket hamarosan meg fogjuk keresni, hogy átbeszéljük, milyen lépésekkel készülnek a vállalások teljesítése érdekében. Jövő év elején pedig értékelni fogjuk, hogy ki milyen erőfeszítéseket tett, és meddig jutott a ciklus első száz napjában.

Természetesen nagyon szívesen nyújtunk segítséget abban, hogy a vállalásokból jogi szöveg váljon, olyan, ami nincs tele kiskapukkal, de nem is állítja lehetetlen feladatok elé az önkormányzatot. A program során készülő anyagokat rendszeresen közzé tesszük majd, az ezaminimum.hu pedig továbbra is nyitva áll minden olyan polgármester és képviselő előtt, aki úgy érzi, fontos, hogy átláthatóan gazdálkodjanak településük forrásaival.

A négy szervezet az Ezaminimum.hu (http://ezaminimum.hu/onkormanyzat) oldalon a következő intézkedések támogatására kérte fel az aláíró jelölteket:

1) Az önkormányzat költségvetése legyen elérhető közérthető formában az önkormányzat honlapján.

2) Minden önkormányzati testületi és bizottsági ülés napirendje, az üléshez készült előterjesztések, továbbá – az ülést követően – minden testületi vagy bizottsági ülés jegyzőkönyve legyen elérhető gépileg (elektronikusan) kereshető formában az önkormányzat honlapján.

3) Legyen elérhető minden, az önkormányzat, illetve intézményei, cégei által kötött szerződés, és ezek gépileg (elektronikusan) kereshető összefoglaló listája az önkormányzat honlapján.

4) Minden képviselő, polgármester, alpolgármester vagyonnyilatkozata, valamint az önkormányzati cégek vezető tisztségviselőinek a vagyonnyilatkozata gépileg (elektronikusan) kereshető formátumban legyen elérhető az önkormányzat oldalán.

Megosztás