Egyéb

Vajon hol a határa annak, ha egy büntetőügyben vállalja a tettes, hogy együttműködik a hatóságokkal?

A New York-i Sondra Arquiett szerint az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, közismert rövidítése: DEA) ügynöke elfogadhatatlanul túlterjeszkedett az alkujukban foglaltakon.

A hölgyet 2010-ben tartóztatták le mint egy kokainterjesztő hálózat szereplőjét. Alkut kötött a hatósággal, hogy együttműködik további bűncselekmények megelőzésében és már elkövetett stiklik feltárásában, cserébe nem ítélték letöltendő börtönbüntetésre.

Azt azonban – legalábbis állítása szerint álmában sem gondolta, hogy az alku részét képezi, hogy a lefoglalt mobiltelefonjában található fényképeket a DEA-ügynökök arra használják fel, hogy más bűnözők lépre csalása érdekében kamu Facebook-oldalt hoznak létre.

Timothy Sinneger DEA-ügynök ugyanis egy olyan kamu FB-honlapot eszkábált a Sondra Arquiettől lefoglalt mobilján található fotókból, amiben a legdurvább, hogy a hölgy néhány éves gyermekének és egyéb, a rokonságához tartozó kiskorúaknak a fényképeit is felhasználták. A kamu FB-profilban szereplő nőt ugyan átkeresztelte az ügynök Sondra Prince-re, ám ennek ellenére sok ismerőse felismerte. A hölgy álllítása szerint ismerősei megdöbbentek, több rendkívül kínos élmény érte emiatt, ezért most perel.

A sztori most itt tart, érdekel a véleményetek, illetve elmondom a sajátomat is.

Először is, mivel a kábítószerbűncselekményeket sokan dekriminalizálnák: éljünk azzal a fikcióval, hogy a hölgy internetes csalóhálózat társtetteseként kispénzű, bérből és fizetésből élőktől és tisztességes, például beteg gyerekeket istápoló alapítványoktól vagy állatmenhelyektől csalt ki pénzt. A túlnyomó többség ugyanis az ilyen bűncselekményt morálisan is elítéli, függetlenül attól, hogy mit mond az akkor és ott hatályos írott jog.

Nos, szerintem akkor is tisztességtelen a nyomozók ilyetén eljárása. Az ügy részleteit olyan mélységben ugyan nem ismerem, hogy amikor a hölgy a böritől szabadulandó mindenfélét aláírt, az kiterjedt-e arra is, hogy a lefoglalt mobilján található képeket is felhasználhatják konspirációs célokra, ám azt semmiképp sem pártolom, hogy kiskorúak képeit is bevonták a pandúrosdi buliba. Még csak a hatékonysági érvek sem állnának meg. Nem igaz, hogy nem találtak volna az ügynökök olyan szinglit, akinek egy kumma kiskorú képe sincs a mobilján. Gondoljunk csak a saját FB-ismerőseinkre.

De hát az enyém csak egy vélemény a sok közül, ti hogy gondoljátok?

Styxx

Források:

http://www.theguardian.com/world/2014/oct/07/fake-facebook-dea-agent-lawsuit-sondra-arquiett

http://www.buzzfeed.com/chrishamby/government-says-federal-agents-can-impersonate-woman-online#q4buuf

http://www.news.com.au/technology/online/sondra-prince-sues-dea-for-using-her-identity-to-create-a-fake-facebook-account/story-fnjwnhzf-1227085464990

 

Megosztás