Egyéb

Kasszában maradt svájcifrank-milliók

A múlt héten a Tages Anzeiger című svájci lap tudósítója ellátogatott Kazincbarcikára, arra volt kíváncsi, hogyan költik el a mikrorégióban a svájciak adófrankjait.

Fejlesztési támogatásokat ugyanis nemcsak a Lázárék által szétvert Norvég Alap, de a svájci kormány is nyújtott Magyarországon. A Svájci Hozzájárulás néven futó támogatási projektekben 2007 és 2012 között összesen nagyjából 31 milliárd forintnak megfelelő svájci frankot osztottak szét, ebből Kazincbarcikának és vonzáskörzetének közel 1,25 milliárd forint jutott.

A pénzt a svájciak nem hasraütésszerűen osztották szét: a kiírásban eleve kikötötték, hogy az összes juttatás legalább negyven százalékát az észak-magyarországi és az észak-alföldi régiókban kell elkölteni. Ezek olyan magyar régiók, ahol az életszínvonal jóval alacsonyabb az Európai Uniós átlagnál.

A svájciak tehát a szegényebb Borsod, Szabolcs és Hajdú megyéket célozták a munkahelyteremtési, településfejlesztési projektekkel, így választották ki Kazincbarcikát, a borsodi városban tapasztalható magas munkanélküliségről már mi is írtunk tavalyi cikkünkben. Egy dologra persze nem számíthattak: arra, hogy a helyi vezetés még az ingyen pénzt sem képes rendeltetésszerűen hasznosítani.

A Tages Anzeiger kedden közölt helyszíni riportot a térségről. Az újság munkatársa megdöbbenve tapasztalta, hogy a két éve elindított projektek tapodtat sem haladtak előre. „Minden tovább fog tartani, mint terveztük” – tájékoztatták Kazincbarcikán. Sajókazán pedig az építkezési vállalkozók értékelhetetlen pályázatokat adtak be, ezért most új kiírást terveznek. Sőt, a helyi iskolaigazgató meglepődve kérdezett vissza: mégis milyen svájci projektek?

Amikor ugyanez az újságíró 2012-ben járta végig a térséget, úgy tűnt, minden sínen van: a pályázatokat kiírták, a projektek elindultak. A Kazincbarcikára tervezett Üzleti Szolgáltató és Inkubációs Park  ugyan még csak torzó volt, de Szitka Péter polgármester 2013. nyári átadást ígért. A sajókazai barokk Radvánszky-kastély felújítását – ide kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó-központot terveztek – szintén ebben az évben remélték befejezni.

Hogy mennyire jutottak? Az inkubátorház egy kazincbarcikai tisztviselő szerint például pontosan úgy néz ki, mint két éve. Rudabányán Rudapithecus Parkot álmodtak az előember régészeti lelőhelyének. A svájci riporter most nyomát sem látta a parknak, a polgármester pedig nem volt hajlandó tájékoztatni a helyzetről.

A sajókazai polgármester Stefán László, amikor a kastély állapotáról kérdezték, előbb kiment telefonálni a szobából, csak aztán magyarázkodott: túl drága ajánlatok érkeztek be a felújítási pályázatra. A Tages Anzeiger riporterét két évvel a projektek kiírása után a tisztviselők most újra megnyugtatták: a sajókazai Radvánszky-kastély jövő tavaszra, a kazincbarcikai üzleti centrum kora 2015-re akár még el is készülhet.

A Tages Anzeiger riportja itt olvasható. 

Megosztás