Egyéb

Nagyon várjuk az antikorrupciós kormánykampányt

Megkaptuk a Belügyminisztériumtól a kiemelt fontosságú kormányzati antikorrupciós projekt kiadásainak listáját, amiből az látszik, hogy az eddig elköltött körülbelül 400 millió forint nagy része munkabérekre, tréningekre és workshopokra, valamint ezekhez kapcsolódó szállás-, utazási és cateringköltségekre ment el.

Augusztus végén írtunk arról, hogy a kormányzati antikorrupciós projekt részeként lesz majd egy tájékoztató kampány, amiről döntéselőkészítő-jellegre hivatkozva nem adott ki adatokat az Igazságügyi Minisztérium, így csak türelmesen várjuk a megvalósulását.

Az ÁROP-1.1.21-2012-2012-0001 számú kiemelt projektre az azóta átnevezett KIM 2012 novemberében nyert 680 millió forint támogatást az akkor még létező NFÜ-től. A projekt rövid leírása így szól:

“A magyar társadalom jelentős problémának tekinti a korrupció jelenségét. Az üzleti és a közszférára, valamint az állampolgárokra fókuszáló projekt fő célja ezért a társadalom által érzékelt hivatali korrupció szintjének csökkentése a megelőzés és a szervezeti ellenállóképesség (integritás) eszközeivel. A projekt egyaránt tartalmaz jogalkotási, képzési, szervezetfejlesztési, kommunikációs és szakpolitikai elemeket, ezek komplexitása ugyanakkor megvalósítási kockázatot is jelent.”

A “Korrupció megelőzése és a közigazgatás áttekintése” nevet viselő, 100%-os költségtámogatásban részesülő programra kötött szerződés keretein belül eddig a nyilvánosan elérhető adatok szerint 369 millió forintot fizetett ki az NFÜ és utóda, a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség. Közadatigénylésben kértük ki a projekttel kapcsolatos kiadások listáját, válaszul csinos táblázatokat kaptunk – előzékeny módon pdf-ben és xls-ben is – a Belügyminisztériumtól.

Az összesítésekből az látszik, hogy a projekt keretében a kormány által eddig elköltött körülbelül 400 millió forint nagy része munkabérekre, tréningekre és workshopokra, valamint ezekhez kapcsolódó szállás-, utazási és cateringköltségekre ment el.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kiadásai:

 

  A Nemzeti Közszolgálat Egyetem kiadásai:  

Nagyon várjuk már az antikorrupciós tájékoztató kampányt, aminek tervezése során tavaly komoly kérdések és dilemmák merültek fel.

dilemmak1
dilemmak2

Megosztás