Egyéb

Adatokat és költségtáblázatot kaptunk a Paksi Atomerőműtől a 2003-as üzemzavarról

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója augusztus közepén meglepetésszerűen jelentette be, hogy a 2003-as üzemzavar során megsérült üzemanyag-kazettákat Oroszországba szállították. Közadatigénylésben kikértük a költségek listáját, kaptunk egy 8 oldalas táblázatot, és egy 4 oldalas dokumentumot. A szállításról semmit, az minősített adat, vagyis államtitok.

A Paksi Atomerőmű II. blokkjában 2003. április 10-én súlyos üzemzavar történt, amelynek során tisztítás alatt lévő fűtőelemek sérültek meg. Ezek eltávolítása, és az üzemzavar következményeinek elhárítása az engedélyeztetési eljárás miatt csak 2006 őszén kezdődött meg, ám idén augusztusban villámgyorsan ért véget.

Alekszandr Dorofejev, az orosz állami atomenergetikai cég, a Roszatom irodavezetője júniusban a moszkvai Atomexpón közölte, hogy még idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemeket. Az azonban mégis elég nagy meglepetést okozott, hogy Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója augusztus közepén bejelentette: a sérült üzemanyag-kazettákat vasúton, Ukrajnán keresztül  Oroszországba szállították az elmúlt hetekben. Erről előzetesen nemhogy a közvéleményt, de az LMP szerint még a Nemzetbiztonsági Bizottságot sem tájékoztatták.

Rögtön beadtunk a Paksi Atomerőmű Zrt.-hez a KiMitTud-on egy közadatigénylést, amelyben kikértük a 2003-as üzemzavar következményeinek elhárításával kapcsolatos valamennyi költség – beleértve a sérült fűtőelemek Oroszországba szállítását – tételes listáját. Az Atomerőmű először a kért adatok minősített mivoltára hivatkozva elutasította az igénylést, egy héttel később azonban mégis küldött a költségekről egy 8 oldalas táblázatot, amely természetesen az Oroszországba szállítással kapcsolatban nem tartalmaz semmilyen információt, hiszen azok minősített adatok. Csupán 5 db 2014-es szerződés szerepel az összesítésben:  egy dolgozói vizeletvizsgálatra vonatkozó, egy kapszulás hulladék mérésére vonatkozó, és 3 db, az OFFI Zrt.-vel kötött fordítási szerződés.

„A táblázatban megadott összegekkel kapcsolatban jelezzük, hogy azok nem a szerződésekben szereplő összegek (amely több esetben keretösszeg), hanem az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által a szerződéses keretösszegből ténylegesen lehívott összegek (költségek). Továbbá, amint arra az Ön részére 2014. 08.22-én küldött, adatszolgáltatást megtagadó értesítésünkben már felhívtuk a figyelmét, az adatigénylésében kért adatok minősített adatot is érintenek, ezért a táblázat erre vonatkozó adatokat nem tartalmaz.”

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. egy 4 oldalas dokumentumot is küldött a táblázat mellé, ezt szintén közzétesszük.

„Mivel a táblázat egy hosszú, 2003. és 2014. közötti időszakra vonatkozik, az adatszolgáltatás értelmezésének elősegítése érdekében mellékelünk egy rövid műszaki összefoglalót, amelyből látható, hogy a költségek milyen tevékenységekkel összefüggésben merültek fel.”

Megosztás