Egyéb

Lesz valami antikorrupciós kampány, de még titkos

Közadatigénylésben kértük ki a (K)IM-től a kormányzati antikorrupciós projekt kommunikációjával kapcsolatos dokumentumokat. Sajnos nem sok mindent kaptunk, mert a főprojekt végrehajtása átkerül tőlük a Belügyminisztériumhoz, a tájékoztató kampány lényegi elemei pedig döntés-előkészítő jellegűek.

tollak2

Az ÁROP-1.1.21-2012-2012-0001 számú kiemelt projektre az azóta átnevezett KIM 2012 novemberében nyert 680 millió forint támogatást az akkor még létező NFÜ-től. A projekt rövid leírása így szól:

„A magyar társadalom jelentős problémának tekinti a korrupció jelenségét. Az üzleti és a közszférára, valamint az állampolgárokra fókuszáló projekt fő célja ezért a társadalom által érzékelt hivatali korrupció szintjének csökkentése a megelőzés és a szervezeti ellenállóképesség (integritás) eszközeivel. A projekt egyaránt tartalmaz jogalkotási, képzési, szervezetfejlesztési, kommunikációs és szakpolitikai elemeket, ezek komplexitása ugyanakkor megvalósítási kockázatot is jelent.”

A „Korrupció megelőzése és a közigazgatás áttekintése” nevet viselő, 100%-os költségtámogatásban részesülő programra kötött szerződés keretein belül eddig 369 millió forintot fizetett ki az NFÜ és utóda, a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség, az utolsó kifizetés dátuma 2014 május közepén történt. A projekt tervezett befejezésének dátuma május 31. volt, és mivel az antikorrupciós kormányzati honlap május 20-án frissült utoljára, talán sikerült is tartania a minisztériumnak ezt a határidőt. Vagy feladták.

Júliusi, kreatív közbeszerzésekkel foglalkozó cikkünkben írtunk arról, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium év elején hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írt ki „A korrupció megelőzése és a közigazgatás-fejlesztés áttekintése” című ÁROP-1.1.21-2012-2012-0001 számú kiemelt projektjéhez kapcsolódó PR-kommunikációs feladatok végrehajtása.” tárggyal, kevéssel a 25 milliós közbeszerzési értékhatár alatt, nettó 24,9 millió forint értékben, és a Közbeszerzési Hatóság honlapja szerint ekkora összegre is szerződtek a nyertes ajánlattevővel, a Forte Communications Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel.

A KiMitTud-on keresztül közérdekűadat-igénylésben kértük ki a tenderrel kapcsolatos szerződés(eke)t, illetve az elszámolásra, teljesítésigazolásra vonatkozó dokumentációt.

A KIM-utód Igazságügyi Minisztérium által megküldött anyagban több érdekesség is található. Egyrészt a Forte Communications Kft.-nek egy fillért sem fizettek ki, és márciusban fel is bontották a céggel januárban kötött szerződést. Másrészt a hivatkozott ÁROP-1.1.21-2012-2012-0001 számú kiemelt projekthez kapcsolódó PR-kommunikációs feladatokkal összefüggésben már tavaly 15 millió forint értékben kötöttek szerződéseket. Ezek egy részében nem történt kifizetés, és a teljesítés hiánya, vagy a közbeszerzési eljárások KIM általi visszavonása miatt közös megegyezéssel felbontották a felek.

Kifizetés történt

– Buzás Dániel részére, aki 2013. április 1. és május 15. között koordinálta a kommunikációs feladatokat bruttó 480 ezer forintért

– a Poplart BTL Kommunikációs Ügynökség részére néhány tízezer forint roll-up bannerekért

– a Prekomment Kft. részére, ami 5,9 millió forintért gyártott a kampányhoz kapcsolódó arculatú mappákat, jegyzettömböket és golyóstollakat

– a THE GUIDENCY Kft. részére, ami 6,5 millió forintért tájékoztatási kampánytervet készített

– a Plan and Action Kft. részére, ami 1,18 millió forintért megtervezte a kampány kisarculatát

Minden szerződést megkaptunk a hozzájuk tartozó teljesítési igazolásokkal és egyéb dokumentumokkal együtt. Viszont a The Guidency Kft. által készített „Tájékoztatási kampánytervet”, és a Plan and Action Kft. által készített kisarculatot – mindkettőről 2013 végén kiállították a teljesítési igazolást – nem küldte meg az Igazságügyi Minisztérium arra való hivatkozással, hogy azok döntés-előkészítő adatok, mivel a kampány még nem kezdődött el.

imkampany

Véletlenül sem szeretnénk ellehetetleníteni a független és hatékony, és pláne illetéktelen befolyástól mentes munkát, ezért türelmesen várjuk, hogy elkezdődjön végre a Nagy Kormányzati Antikorrupciós Kampány.

 

Megosztás