Egyéb

Négy újabb ok, amiért az orosz tankügy hülyeségnek tűnik

Az orosz külügyminisztérium a nevenincs magyar hidfo.net egy cikkére hivatkozva azzal vádolta a magyar honvédelmi minisztériumot, hogy egy „meghatalmazotton” keresztül hulladékvas árban tankokat játszik át Ukrajnának. Utánajártunk a kérdéses cég hátterének.

Múlt kedden közölte az addig nem különösebben ismert, kérdéses hátterű hidfo.net, hogy a magyar Honvédelmi Minisztériumhoz (HM) tartozó HM EI Zrt. ócskavasárban adott el T-72-es típusú harckocsikat egy Excalibur Defense Kft. nevű cégnek, a tankok pedig azóta el is indultak Ukrajnába.

Ezek az állítások egészen addig nem keltettek nagyobb figyelmet, amíg az orosz külügyminisztérium ezekre hivatkozva múlt pénteken kiadott egy közleményt arról, hogy a magyar hadügy egy „meghatalmazotton” keresztül játszik át hadianyagot Ukrajnának.

Noha a magyar külügy azonnal cáfolta az állítást, mi mégis utánanéztünk a háttérnek. Felhívtuk az Excalibur Defense egyik tulajdonosának ismerősét, aki név nélkül annyit mondott, „felháborítónak” tartja a hidfo.net állításait. Emellett további észérveket is kerestünk, és négy újabb okot találtunk, amiért az orosz tankügy alaptalannak tűnik.

1. Az Excalibur Defense Kft. nem a semmiből bukkant elő

A hidfo.neten megjelent szövegben több olyan motívum szerepel, ami a T-72-eseket megvásárló cég hátterére vonatkozik. Így az, hogy a vállalatot mindössze tavaly októberben alapították és hogy tulajdonosai „állítólag cseh magánszemélyek”.

Szerencsére az Excalibur Defense tulajdonosaival kapcsolatban nem kell pletykákra hagyatkoznunk, ugyanis az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott e-cegjegyzek.hu oldalon minden internethozzáféréssel rendelkező, magyarul olvasó ember meggyőződhet arról, hogy a céget valóban két cseh, de neveik és anyjaik nevei alapján magyar származású magánszemély birtokolja: bizonyos Stefan Turay (vagy Turay István, ha így jobban tetszik) és Ida Turayová.

Ők ketten egyébként mindketten tagjai a liberális-konzervatív, a cseh felsőházba kb. 12 százalékos szavazati aránnyal bejutott TOP09 pártnak. 2010-ben egyaránt szerepeltek a párt listáján egy festői bohémiai kisváros, a tizenötezres lakosságú Ustí nad Orlicí helyhatósági választásain; a lista második helyén induló Turayová be is ült a várost irányító testületbe. (Jegyezzük meg, kétes fegyverüzletek ismert bonyolítói általában nem voltak ismertek helyi önkormányzati ambícióikról.)

A két tulajdonos magyar cégét (a cseh online cégadatázis szerint van nekik egy Csehországban is) pedig valóban kevesebb, mint egy éve alapították, ám Stefan Turay nem a homályos semmiből bukkant elő. 2004 óta ugyanis résztulajdonosa és ügyvezetője az orosz tankügyben szereplő vállalathoz rendkívül hasonló nevű Excalibur Army Kft.-nek.

Az Excalibur Army pedig már korábban is bonyolított üzletet a magyar hadüggyel, 2013-ban például leselejtezett Albatrosz típusú kiképző repülőgépeket vásároltak nyolcvanmillió forint értékben.

2. Excaliburéknak sokkal több a cseh, mint a magyar kötődése

Az Itar-Taszsz hírügynökség által közölt, az MTI által fordított orosz külügyminisztériumi kommentár szerint „a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen felhatalmazott ügynökségen keresztül” juttatta Ukrajnába a tankokat. Ugye ez lenne az Excalibur Defense.

Ám ha megnézzük a céghez világosan kötődő Excalibur Army Kft. hátterét, akkor világossá válik, hogy a vállalat sokkal inkább kötődik Csehországhoz, mint a magyar kormány bármilyen szervéhez. A cég 2004-es alapítása óta ugyanis tulajdonostárs benne a cseh Excalibur Army spol sro. Ez az a vállalat, amit az Index „Közép-Európa egyik legkomolyabb” haditechnikai cégeként jellemzett. A cseh cég egyébként a több cégből álló Excalibur-csoport tagja, amelynek tulajdonosa sajtóhírek szerint egy cseh milliárdos, Jaroslav Strnad, aki nemrég az ismert Tatra teherautógyárba is bevásárolta magát.

A magyar Excalibur Army legutóbbi beszámolójából az is kiderül, hogy a vállalat szoros üzleti kapcsolatot ápolt a cseh Real Trade Praha a.s. vállalattal. Ez a cég szintén az Excalibur-csoporthoz tartozik; ráadásul egy brosúra szerint a csoport egyedüli külkereskedelemre felhatalmazott tagja. Az, hogy a csoportban mennyire nem újdonság T-72-esek kereskedelme, az abból derül ki, hogy a Real Trade honlapján a modell szerepel a termékkatalógusban, a magyar kapcsolat bevettsége pedig abból, hogy a cég cseh fegyverkereskedelmi engedélye magyar fordításban is szerepel az oldalon, ahol azt is megemlítik, a beszerzett eszközök jelentős része Magyarországról származik.

Az Excalibur-csoport termékeit külföldre egyébként a Real Trade Prahan kívül egyedüliként a nem csoporttag Omnipol a.s., azaz az egyik legnagyobbként ismert cseh fegyvergyártó-és kereskedő szállíthatja.

A Honvédelmi Minisztérium közlése alapján – miszerint a tankok Csehországba fognak kerülni – valószínű, hogy a mostani tankügyben szereplő Excalibur Defense Kft. ugyanennek a cégcsoportnak a beszállítója. A cég elődjének, az Excalibur Armynak már elkezdték a végelszámolását, és logikusnak tűnik, hogy a korábban rendszeresen évi háromszázmillió forint feletti forgalmat bonyolító, a megelőző két évben szolid profitot is termelő bizniszt nem dobták csak úgy kukába a csehek. Az „Excalibur” szó használat az új magyar cégben szintén a tulajdonos Turay és a cseh fegyveróriás közötti együttműködés fennmaradására utal; legfeljebb annyi különbséggel, hogy a magyar leányvállaltot tíz éven át vezető, és résztulajdonosként a profitból is részesedő Turaynak tavaly óta az itt realizált profitból nem kell a cseh cégnek is fizetnie.

Emlékezzünk: az orosz külügy a magyar kormány valamilyen felhatalmazott ügynökségéről beszélt, és nem a cseh védelmi ipar színe-javáról.

3. A tankok nem ócskavasárban keltek el

A hidfo.net legbombasztikusabb állítása, hogy a harckocsikat „hulladékvas áráért” adta volna el a tendert végző minisztériumi cég, a HM EI Zrt. A különös megállapítás kérdéses logikai alapja, hogy a második, 22 tankról szóló pályázatra minimum tankonként kb. kétmillió forintos vételi ajánlatot kellett beadni.

Közlemény a HM EI Zrt. oldaláról

Közlemény a HM EI Zrt. oldaláról

A HM EI honlapján azonban most is közlemény tájékoztatja az érdeklődőket arról, hogy – kevéssé meglepő módon – a pályázat megnyeréséhez nem volt elegendő a minimálárral pályázni. 58 tank összesen 320 millió forintos, 22 tank pedig összesen 180 millió forintos áron kerül az Excalibur Defense-hez, azaz tankonként átlagosan 6,25 millió forintos, a hidfo.net által megnevezettnél jóval magasabb áron.

4. A bankszámla az oroszoknál van

Mint azt már több helyen megjelent, az Excalibur Defense Kft. a számláját az orosz Sberbank magyarországi leánybankjánál vezeti. Az anyacég többségi tulajdonosa pedig nem más, mint… Oroszország jegybankja!

Kevés valószínűtlenebb szcenárió létezik, mint hogy az orosz külügyminisztériumnak a tökéletesen ismeretlen és megbízhatónak nehezen nevezhető hidfo.net „információira” kelljen hivatkoznia egy olyan céggel kapcsolatban, ami végső soron orosz állami tulajdonú cégnél vezeti a bankszámláját.

Sarkadi Nagy Márton

A magyar cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: innen.

Valóban megtörtént, homályos fegyverkereskedelmi ügyek iránt érdeklődő olvasóink figyelmébe a hidfo.net helyett Andrew Feinstein: The Shadow World könyvét ajánljuk. Ehhez semmilyen érdekünk nem fűződik azon kívül, hogy ennek a cikknek a szerzője olvasta a könyvet és tetszett neki.

Megosztás