Egyéb

Meghalt a Kalózpárt, éljen a Kalózpárt!

Olyan korban és helyen élünk, ahol az online szabadságunk és magánszféránk több irányból is támadás alatt áll. Állami megfigyelésről és vállalati lobbiérdekekről hallunk, a szerzői jog mélységes bugyrairól és arról, hogy immáron a közigazgatásban harcol egymással a szabad szoftver és a zárt forráskód. Ezek azok a témák, melyek mentén világszerte felütötte fejét a kalóz politika.

Sándor Zsolt vendégposztja az elmúlt években félresiklott, és most új alapokon újraindult magyar Kalózpártról.

Így Magyarországon is, én már 2009-ben találkoztam vele, akkoriban az LMP köreiben működött, platformként, amint azt ez a 2009. október 31.-i archivált oldal is mutatja.

Már akkor is LMP támogató voltam, habár politikai aktivitásom jelentősen csekély volt, és örültem is ennek a kapcsolatnak. Az archive.org időgépe szerint 2010. április 5.-én is élt még ez a partnerség, 2011. július 24.-én pedig az átlátszó.hu-ról olvashatunk, még mindig a közös zászló alatt, és még október 2.-án is ez az állapot látszik. 2011. november 9.-én azonban már szemmel láthatóan eltűnt az összefogás jele. Az oldal semmit nem ír arról, hogy mi történt.

Én legközelebb 2012 nyarán találkoztam a Kalózpárttal. Éppen egy olyan időszakban, amikor megerősödtek a nacionalista hangok – ennek ellensúlyozására tagok kiléptetése történt, és elfogadtunk egy közösen – általam is – megfogalmazott állásfoglalást, melyet szintén megőrzött az internet archívuma.

Ez egy fontos lépés volt józanságunk megőrzése érdekében.

Egy ideig aránylag aktív voltam a párt életében, akkoriban éppenséggel Brüsszelben éltem, sajnos azt a lehetőséget elszalasztottam, hogy az ottani kalózokkal találkozzak. Facebook csoportjainkat – részben az én javaslatomra – megnyitottuk a nagyközönség előtt. Ez elsőre jó ötletnek tűnt, ám idővel csoportjaink az internet magyar népének lelki szemetesládái lettek. Nem tagadom, hogy fontos társadalmi kérdések kerültek be a párt közbeszédébe (például a hitelügy), ám jött sok olyan téma is, amire egyszerűen nem volt kapacitás, vagy egyszerűen nem volt releváns.

Már-már ténylegesen egyfajta társadalmi panaszláda lettünk. Közben felbukkant a konteók legjava, és így eltűntek a zajban a tényleg fontos kérdések.

Javaslatom, hogy keressük újra az LMP és a 4K! barátságát, nem jutott messzire. Ám még így is fontosnak tartottam, hogy szélesítsük globális kapcsolatainkat, így a Nemzetközi Kalózpárt felé való orientálódást is támogattam, illetve segítettem. A párt alapdokumentumainak megfogalmazásakor több külföldi testvérpárt hasonló írásait rágtam át, áttekintve, hogy részünkről mi lenne adaptálható. A párt hivatalos bejegyzését is támogattam, többek között javaslattal éltem, hogy hol legyen az ehhez szükséges bankszámla megnyitva. Ismét szóba került az LMP és a 4K! felé történő nyitás, hiszen olyan ügyeket vállaltak fel, amelyek számunkra is fontosak voltak.

Aztán valami megszakadt. Érdeklődésem a már korábban említett okokból lankadni kezdett, közben haza is költöztem, és a párt felkészülését a parlamenti és EP választásokra már nem követtem. Addigra szimpátiám ismét az LMP mellett talált – akikkel egyébként megszakadtak a Kalózpárt tárgyalásai.

Időközben a Kalózpárt a 6. kongresszusán feloszlatta magát, mint hivatalos párt, ezt a bíróságon is kérvényezték.

Ezzel párhuzamosan korábbi tagok és szimpatizánsok, köztük a Kalózpárt nevével már összeforrt emberek az ukrajnai helyzettel kapcsolatban olyan hangnemet kezdtek megütni, amit én nagyon nem tartottam helyénvalónak. Megosztott anyagaik szinte kizárólag az orosz állami és állam-közeli médiát visszhangozták. Egy olyan országét, melynek jogsértéseiről sajnos túl kevesen beszélnek, és azoknak a hangját is elnyomja az amerikai megfigyelési botrányok jogosan felkapott híre.

Aztán idén nyáron, amikor egyre egyértelműbbé vált mind a hazai széljobb, mind a kormány igazodása az orosz politikai érdekszférához, úgy döntöttem, hogy lépni kell, és egy új Kalózpárt formájában ismét az európai mederbe kell terelni a kalózpolitikát.

Ekkor regisztráltam a kalozpart.eu címet, ezzel is kifejezve európaiságunkat. Az új pártot pedig Kalózpárt Magyarország néven kezdtem terjeszteni.

Európai irányultság?

Úgy vélem, hogy 2014-ben nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy kihátráljunk az Európai Unióból. Nem kilépni kell, hanem megjavítani. Ahogy a fejlesztői szleng mondja: „do not fix if ain’t broken” (ne javítsd, ha nincs elromolva) – ez nem teljesen igaz az EU-ra. Amikor az EP választáson az LMP mellé tettem a voksomat, azzal a szándékkal tettem, hogy olyanokat küldjek az Európai Parlamentbe, akiknek ez a célkitűzése. A Zöldek/Európai Szabad Szövetség – melynek frakciójába a beválasztott kalóz-képviselet úgy az előző ciklusban, mint a mostaniban is helyet kapott – ennek a célnak a letéteményese.

Amikor az ACTA elleni kampány zajlott, ők adták a vezérhangot – miközben egyes magyar képviselők az ACTA támogatását szavazták meg. Most, hogy az LMP sikeresen juttatott ki képviselőt, úgy vélem, hogy a Kalózpárt Magyarországnak fel kell vennie a kapcsolatot velük. Hiszek benne, hogy Meszerics Tamás képes azokat az elveket képviselni, amelyek az új Kalózpárt Magyarországnak is fontosak. Másrészről bízunk Julia Reda kalóz-képviselőnőben is, aki német színekben érvényesíti az Európai Kalózpárt érdekeit a frakcióban.

Mi lesz a nyugati kapcsolatokkal?

Fontosnak tartom, hogy nyitottak legyünk az amerikai Kalózpárt felé, és hogy képben legyünk azokkal a szabályozásokkal kapcsolatban, melyek az átlagos internetfelhasználó adatait, magánszféráját sérthetik. Mivel képviseletünk az Egyesült Államok törvényhozásában nyilvánvalóan nincs, így a partnerszervezetekben kell bíznunk, hogy sikeresen kampányolhatnak az internet szabadságának és függetlenségének megőrzéséért.

De azért keletre csak nyittok?

Az egykori Keleti Blokk volt tagjaiként, valamint az Európai Unió egyik legkeletibb tagállamaként fontosnak tartjuk a keleti történések követését is. Kiemelt mértékben szeretnénk kapcsolatot ápolni az orosz Kalózpárttal, és szívesen közelednénk az oroszországi polgárjogi szervezetekhez és zöld mozgalmakhoz is. Ezek a politikai-társadalmi közösségek mind olyan kérdéseket feszegetnek, melyekkel Oroszország súlyosan fertőzött: a magánszféra megsértése olyan módon, hogy az állami szervek még csak titkot se csinálnak belőle, az internetes cenzúra, a gyülekezési jog korlátozása, az LMBT csoportok zaklatása, a külföldi támogatású civilszervezetek elleni törvények, a súlyos környezetkárosítás, valamint az etnikai kisebbségek életterének fenyegetése. Ugyanez vonatkozik a FÁK többi országára is, különösképpen a közép-ázsiai újdespota államokra.

Hogyan vehetek részt?

Fontosnak tartottam, hogy a saját honlap és a Facebook jelenlét mellett a közösségi oldalak minél szélesebb palettáján legyünk jelen, így megtalálhatóak vagyunk a szakmai irányultságú LinkedIn portálon úgy „céges” profillal, mint csoporttal, a Vkontakte sem maradhatott ki, és találtam egy alternatív helyet is a – korábbi My Opera romjain újjászületett – Vivaldi.net képében. A jelenlegi elérhetőségek megtalálhatók honlapunkon, hamarosan további helyeken leszünk fellelhetők.

Online ötletgyűjtőnk, mely szavazásra és véleményezésre is lehetőséget ad, az izlandi illetőségű Citizens Foundation által üzemeltetett Your Priorities portálon található. Örömünkre szolgál, hogy kapcsolatba lépett velünk a rendszert működtető alapítvány egyik magyar gyakornoka is.

Költségvetésünk szűkössége miatt sok feladatra használunk harmadik szereplőtől származó online eszközt a különféle feladatok elvégzésére. Amint anyagi lehetőségeink megengedik, természetesen átváltunk saját magunk által hostolt megoldásokra. Ezek beüzemeléséhez azonban elengedhetetlennek tartom, hogy tárhelyünk alkalmassá váljon a HTTPS protokoll használatára is. A digitális kommunikáció titkosított volta alapvető jog kellene, hogy legyen.

Mik az alapelvek?

Első vázlatban röviden összefoglalva ezek a párt tájékozódási pontjai:

  • Ami lesz:

    • P2P: Aktívan figyeljük a P2P technológiák széles körű megvalósítását, IT-tól a társadalmi eszközökig.

    • Crypto: Aktívan figyeljük a titkosítási technológiák széles körű megvalósítását, igény szerint cryptoparty szervezés is tervben van.

    • FLOSS: Aktívan figyeljük a szabadszoftveres kultúra híreit, újdonságait.

    • Copyright: Aktívan figyeljük a szerzői jog nemzetközi és hazai alakulását, visszaéléseket, eredményeket, példaképeket.

    • Online szólásszabadság: Aktívan figyeljük az online közösség szólásszabadságának korlátozását, Nyugattól Keletig, Északtól Délig.

  • Ami nem lesz:

    • Populizmus: Nem állunk be populista politikai hangorkán mögé.

    • Pszeudotudomány: Nem állunk be vitatható, peer review-t nélkülöző „tudományos” hírek mögé.

    • Sovinizmus: Nem állunk be semmi olyan vélemény mögé, mely bármely népet lealacsonyít.

    • Konteók: Nem állunk be abszurd összeesküvéselméletek mögé.

    • Szelektív szólásszabadság: Nem állunk be olyan hírek mögé, melyek megpróbálnak felmenteni egy-egy államot a szólásszabadság eltiprásának vádja alól, kényes „erényekre” hivatkozva.

Fontosnak tartom továbbá, hogy jó viszonyt ápoljunk azon hazai nonprofitokkal is, melyekkel a különféle ügyekben egy platformon vagyunk, lehetünk – így az átlátszó.hu felé is kiemelt partnerként szeretnénk megjelenni, helyrehozva azt a kapcsolatot, amit az előző Kalózpárt elrontott.

Sándor Zsolt

Honlapunk a kalozpart.eu címen található.

Emailben az [email protected] címen, valamint a következő közösségi oldalakon vagyunk elérhetőek:

Online ötletgyűjtő, szavazó és véleményező oldalunk itt érhető el.

  • Megtalálhatóak vagyunk IRC-n is:
  • Szerver: irc.pirateirc.net
  • Port: 6697
  • Csatorna: #kalozpart.eu
  • Webchat indítása

Megosztás