Egyéb

Kétszázmilliós megbízás Mészáros Lőrinc cégének a PFLA-hoz csatolt Alcsúti Arborétumban

A szakmában tapasztalt kertészeti vállalkozásokat megelőzve jutott parkgondozási megbízáshoz Mészáros Lőrinc, a milliárdos vagyonnal bíró felcsúti polgármester cége az Alcsúti Arborétumban – írja a Magyar Narancs. Mészáros egy másik, szintén az arborétumban elvégzendő megbízással együtt összesen kétszázmillió forintnyi közpénzes szerződéshez jutott. Az Átlátszó korábban már írt arról, hogy dől a közpénz a Mészáros által vezetett futball-alapítvány üzemeltetésébe adott arborétumhoz.

Már korábban is kapott hozzávetőleg ugyanennyi állami támogatást az arborétum, melyet, mint az Átlátszó annak idején megírta, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát (PFLA) működtető alapítvány, és az annak a tulajdonában lévő Sport és Wellness Hotel és Étterem vezetősége üzemeltet, olyannyira, hogy az arborétummal a hotelen keresztül lehet felvenni a kapcsolatot az i[email protected] e-mail címen. Erről egyébként büszkén írnak a labdarúgó akadémia weboldalán is, ahol az arborétumról készült légi felvétel is szerepel a futballtehetségek képzésére létrehozott intézményt bemutató képek között.

EU-támogatásból szépül az Alcsúti Arborétum az Orbán-alapítványnak

A nehéz sorsú futball-tehetségek milliárdos stadionépítéssel spékelt felkarolása mellett a környezetvédelem is kiemelt szerepet kap az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított, a Puskás Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány céljai között: az állami tulajdonú, műemléki és természetvédelmi védettséget egyaránt élvező Alcsúti Arborétumot ugyanis már egy ideje az alapítvány tulajdonában lévő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel vezetősége „üzemelteti”. Az arborétumra több mint 200 millió forint állami-, és EU-forrást költöttek az elmúlt két évben. Tovább a teljes cikkre.

A Duna-Ipoly Nemzeti park és a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány között kötött üzemeltetési szerződést közérdekű adatkéréssel, az Átlátszó által működtetett online adatigénylő rendszeren keresztül kikértük és megkaptuk, a mellékletekkel együttA Magyar Narancs cikke szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) két, összesen bruttó 200 millió forintos megbízásra írt ki tendert: egy kisebb összegű, kertészeti munkákra szóló megbízást nettó 17,8 millió forint értékben, és egy útépítési, felújítási és vízvezeték-építési munkákkal járó nettó 141 millió forint értékű munkára. 

Az Átlátszó korábban írt a DINPI egy másik furcsa projektjéről is, mely során 46 millió forintból betonozták le – információink szerint fölöslegesen – egy Budapest közeli barlang bejáratát.

Megkérdeztük az ORFK-t, hogy folytattak-e az elmúlt két évben a DINPI -vel kapcsolatban nyomozást vagy más eljárást, és ezt a tájékoztatást kaptuk: “a Duna-Ipoly Nemzeti Park vagyongazdálkodásával kapcsolatban 2012. január 1. napját követően két esetben indult eljárás: a Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi Rendőrkapitányság a Duna-Ipoly Nemzeti Park feljelentése alapján folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen sikkasztás bűntett gyanúja miatt. A nyomozást – elévülés miatt – 2014. február 10-én megszüntették. Továbbá a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. december 12-én bűncselekmény gyanújának hiánya miatt elutasította a Duna-Ipoly Nemzeti Park beszerzését érintő, versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett miatt tett feljelentést.”

Horn Gabriella

(Fotó: innen)

Megosztás