Egyéb

Amerikai Magyar Koalíció: Átláthatóan működünk

Olvasói levélben reagált az Amerikai Magyar Koalíció elnöke, Maximilian N. Teleki az amerikai magyar civilszervezetek magyar kormánytámogatását bemutató cikkünkre. Teleki szerint nincs arra bizonyiték, hogy a magyar kormány Fidesz-barát szervezeteket támogatna az adófizetők pénzéből a tengerentúlon.

Több százmillió forint értékű támogatást osztott szét a magyar kormány számos Egyesült Államokban bejegyzett szervezet között az áprilisi országgyűlési, és a májusi EP választás előtt – derült ki a miniszterelnöki hivataltól közérdekű adatigénylés keretében megküldött dokumentumokból. A sikeresen kikért adatokból a Richard Field által szerkesztett Budapest Beacon írt cikket, amelyet az Átlátszó is közölt.

2013 októberében a Budapest Beacon felvette a kapcsolatot a miniszterelnöki hivatallal, hogy információt kérjen a “Friends of Hungary” alapítvány státuszával kapcsolatban, miután törölték a “The Friends of Hungary” Facebook oldalát. Abban az időben a miniszterelnöki hivataltól azt a választ kaptuk, hogy a magyar kormánynak nincs köze a „Friends of Hungary” nevű szervezethez, és nem tudtak semmilyen információt adni a szervezetről. Kiderült, hogy az alapítványt a “The Hungary Initiatives Foundation” név alatt jegyezték be ugyanarra a címre, mint a Hungarian American Coalition-t, melynek igazgatói között számos prominens amerikai magyar van, beleértve az IMF korábbi alelnökét is. Tovább a teljes cikkre.

A cikkre olvasói levélben reagált az Amerikai Magyar Koalíció elnöke, Maximilian N. Teleki. Az amerikás magyar NGO-kat tömörítő szervezet elnöke szerint a magyar kormányalapitvány Hungary Initiatives Foundation soha nem volt az ő címükre bejegyezve, csak átmeneti irodahelyiséget biztosítottak számukra mielőtt megkezdték USA-béli tevékenységüket. Teleki szerint nincs bizonyiték arra sem, hogy a magyar donor Fidesz-barát szervezeteket támogatna, és az sem igaz hogy a kongresszusi gyakornoki program “kongresszusi alkalmazottak bérét fizeti”.

Teleki szerint az Amerikai Magyar Koalíció átláthatóan működik, a szervezet weboldalán minden információ megtalálható arról, hogy milyen forrásokkal gazdálkodnak és mire fordítják azokat. A szervezet fő célja az 1,4 milliós amerikai magyar diaszpóra támogatása, és ezirányú erőfeszítéseiben a magyar kormányt, illetve az általa létrehozott Hungary Initiatives Foundation-t is támogatják, „egy olyan időszakban amikor számos amerikai magyar NGO nemzedéki vezetőváltások idejét éli”. Teleki kérésére a teljes levelet közzétesszük eredetiben is:

(Címlapfotó: innen)

Megosztás