Egyéb

Futballpályányi zöldfelület egy százéves platánfa – a Levegő Munkacsoport petíciója a Városligetért

Egyetlen százéves platánfa lombjának zöldfelülete annyi, mint egy futballpályáé – ezzel a mondattal indul a Levegő Munkacsoport által a Városliget sokmilliárdos költségvetésű, fák kivágásával is járó átalakítását ellenző kampányának videofilmje, melyet a civilszervezet szerint eddig ötezren néztek végig. 

A Városliget-projekt legutóbbi eseménye az volt, hogy június 30-án a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a több szervezet által fölöslegesnek, drágának és a közparkra veszélyesnek tartott Városligeti Múzeumnegyed megvalósításához szükséges Városligeti Építési Szabályzatot. Több civilszervezet kifogásolta, hogy a közgyűlés a több, mint százmilliárd forintos tervezett beruházásról olyan módon döntött, hogy még aznap 107 másik előterjesztéssel is foglalkozott, így a civilek szerint a kérdés érdemi megfontolására nem maradhatott ideje a döntéshozóknak.

Ezután már bármit meg lehet tenni a Városligettel – civilek tiltakoztak a beépítési tervek ellen

Rákosi, és a második világháború végzett akkora pusztítást a Városligeten, mint amekkora kárt  a most tervezett múzeumnegyed-projekt okozhat – állítják a minden építési szabályozás alól kivont, százmilliárd forintot is meghaladó tervezett költségvetésű múzeum-negyed  projekt  ellenzői. Tovább a teljes cikkre.

A múzeumoknak és más intézményeknek a Ligetbe telepítését helyi lakók, civilek, építészek és várostervezéssel foglalkozó szakemberek is ellenzik, mint erről korábban az Átlátszó is beszámolt. A Levegő Munkacsoport szerint “ épp a Városligettel határos VI. kerületben kevesebb mint egy négyzetméter zöldterület jut egy lakosra a nemzetközileg ajánlott 21 négyzetméter helyett. Ezt az arányt nem szabad tovább rontani, különösen nem százéves fák kivágásával.” 

A szervezet a Városliget megóvásáért petíciót indított el, melyet július 4-ig 1300-an írtak alá.

Ezután már bármit meg lehet tenni a Városligettel – civilek tiltakoztak a beépítési tervek ellen from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás