Egyéb

Rosszul működő parkolóórákkal húzzák le az angol autósokat

Arra, hogy utánanézzünk, milyen bevételei vannak egy önkormányzatnak, kiváló eszköz a közérdekűadat-igénylés. Egy angol példa alapján rákérdeztünk, mennyit keres a IX. kerületi önkormányzat a rosszul beállított parokolóórák révén.

Több mint 110 millió forintot keresett egy év alatt Cornwall megye abból, hogy az ottani parkolóórák egyszerűen nem adnak visszajárót az autósoknak. A cornwalli önkormányzat egy közérdekűadat-igénylésre azt válaszolta, a 250 parokolóórájukat túl költséges lenne kicserélni olyanokra, amik vissza is adnak. Arra hivatkoztak, ez az összeg egyébként csak 2 százalékát adja a parokolási díjakból keletkező bevételnek és a plusz pénzt útkarbantartásra vagy a buszjegy-árak támogatására fordítják.

A brit autósok így is 30 millió fontot fizetnek ki havonta parkolási díjra, nem csoda, hogy sokakat felbosszant, ha azt hallják, az önkormányzat direkt nem cseréli le a nem hatékonyan működő automatákat.

Nemrég az Oxford Mail kapott választ közérdekűadat-igénylésére a megyei önkormányzattól; az ottani automaták sem adnak vissza, sőt, nem minden pénzérmét fogadnak el, így mindenképpen úgy alakul, hogy az autós ráfizet a parkolására, a pluszban befizetett pénzt bedig benyeli az önkormányzat. 2009 óta 17 ezer fonttal szedtek be több pénzt 112 automatán keresztül.

Az angol What Do They Know oldal pontosan ugyanúgy működik, mint az atlatszo.hu által üzemeltetett KiMitTud, egy előre megírt sablonlevél segítségével lehet e-mailben és mindenki számára látható módon közérdekűadat-igénylést küldeni a közpénzből gazdálkodó szerveknek.

2008-ban egy felhasználó rákérdezett, hol vannak annak a megbeszélésnek az emlékeztetői, amely arról szólt, hogy Ipswich városban olyan automatákat helyezzenek üzembe, amelyek nem adnak visszajárót. Az önkormányzat közölte, hogy nem találják az erről szóló feljegyzéseket.

Parkolás témában a Chichester kerületi önkormányzat 2011-ben kapott adatigénylést. A kérdezőnek elmondták, hogy a 99 darab West Sussex-i parkolóautomatájukból egy sem ad vissza, de legalább tájékoztatja az autóst arról, mennyivel fizetett emiatt többet, és a parkolójeggyel valószínűleg a visszajárót is el lehetne kérni a központi irodától. Chichester viszont 2011-ben nem tudta megmondani, mennyi plusz bevétele van ebből az eljárásból, mert az automaták nem számolják a túlfizetéseket.

Aki szeretne pontosan fizetni, az használja a mobilos parkolójegy-vásárlást, ez a tanulság abból a ferencvárosi történetből, amelynek 2012-ben szintén nem megfelelően működő parkolóórák voltak a főszereplői. Az Index szerint akkor a parkolóautomaták órái jártak rosszul. Mivel a IX. kerületben százszázalékban önkormányzati tulajdonú cég biztosítja ezt a szolgáltatást, közérdekűadat-igénylésben kérdeztünk rá a KiMitTud segítsével, mennyi bevételük volt a működés 2010-es megkezdése óta és azt is tudni szeretnénk, mennyi plusz bevételük keletkezett a rosszul működő automaták miatt. A válasszal újra jelentkezünk.

 

Fotó: Jeramey Jannene CC 2.0

Megosztás