Egyéb

Megfelelő embert a megfelelő helyre: Murányi Marcell esete Gáspár Győzővel

Múlt héten tette közzé a Ringier, hogy a Blikk főszerkesztőjét, Murányi Marcellt nevezik ki a Népszabadság szerkesztőségének élére. Az új főszerkesztőt kapott baloldali napilap a kétezres évek közepén éles hangú riportban elemezte azt a sajtóhadjáratot, amelyet az akkori bulvárlapok – élükön a Blikkel – indítottak Gáspár Győző ellen. Gáspár Győző kétségkívül még ma is megosztó személyiség, de az említett riport nagyon meggyőzően mutatta be mi történik azzal a celebbel, aki valamilyen oknál fogva kegyvesztett lesz a bulvársajtó számára, főként ha a támadásba lendülő szerkesztőségek úgy vélik, hogy az illető semmilyen érdekérvényesítő képességgel nem rendelkezik.

Gáspár Győző végül személyiségi jogi pereket indított a Blikk és még néhány bulvárlap ellen, amelyek nagy részét meg is nyerte. A majd egy tucat megindított perből csak a két legerőteljesebbet mutatjuk be: az egyik Blikkes riport azt sugallta, hogy a showban is szereplő Buksi gyomorforgató kivégzése – a kutyát vonatsínhez kötötték, és a vonat levágta a végtagjait – akár Gáspár Győzőhöz is köthető, és tényként állította, hogy Győző direkt nem hívott időben állatorvost, órákon át hagyta szenvedni a kutyát, mert meg akarta várni az RTL forgatócsoportját. Idézetek a 2007. november 29.-i Blikkből:

A címlapon:

„Kegyetlen Győzike” „Három órán át hagyta Buksit haldokolni”

„Miért hagyta Győzi szenvedni?”

„Győzike tényleg mindent megtesz a show-jáért: pokoli kínok között hagyta szenvedni Buksit.”

„a showman három órán keresztül nem segített haldokló kedvencén, arra várt, hogy megérkezzen az RTL Klub forgatócsoportja.”

A 3. oldalon:

„A show mindenekfelett. Röviden így jellemezhető Gáspár Győzi hozzáállását Buksi kutya sajnálatos halálához. Szemtanúk szerint az amerikai akitának csaknem három órát kellett még szenvednie súlyos sérüléseivel, mert addig nem lehetett elaltatni, amíg az RTL Klub meg nem érkezik, és a kamerák forgatni nem kezdenek.”

„Ráadásul az építkezésen, ahol a súlyosan sérült Buksit megtalálták, azt mondták a munkások, hogy Győzike már reggel megtudta a hírt, oda is ment, de addig nem nyúltak a kutyához, amíg az RTL Klub forgatócsoportja oda nem érkezett.”

Természetesen az újság az állításai és feltételezései közül semmit sem tudott bizonyítani a bírósági tárgyalás során, az egyetlen érve gyakorlatilag az volt, hogy „Gáspár Győző hazug személyiség, és most is hazudik”.

A Buksi sztori is elég bizarr, de a Blikk brigád legmegdöbbentőbb kreálmánya a Bobák Renáta légyott még a műfajban is egyedülállónak bizonyult:

2007. július 21. szám címlapján a következő történettel állt elő a lap:

„Velem csalta meg Beát, és babát várok tőle”

„Összejöttem Győzikével a salgótarjáni bár illemhelyén, s babát várok tőle – állítja egy gyöngyösi nő”

A légyottos sztori 6. oldalon is folytatódik:

„Renáta azt meséli, egy illemhelyen lettek egymásé”

„Bobák Renáta szerint elmesélése szerint az illemhelyen történt meg a légyott, s nem tartott sokáig.”

„…mindig jó hangulatot csinál a zenész, ha tiszteletét teszi nálunk, minden nőnek udvarol, teszi a szépet.”

Már az idézetek is magukért beszélnek, de a történet felderítésébe beszállt a Jujj.hu stábja is, akik kiderítették, hogy Bobák Renáta soha sem találkozott Gáspár Győzővel, Győző az említett szórakozóhelyen sem járt soha, hanem Bobák húszezer forintot kapott az újságíróktól, hogy a fentieket nyilatkozza. A Jujj.hu-s videón kifejtette, pornószínésznő akart lenni, és egy kis hírverést szeretett volna csapni maga köré, majd ezt illusztrálva a presszóban egy biliárd dákóval kielégítette magát a kamerák előtt.

A bírósági tárgyaláson Bobák Renátát nem sikerült meghallgatni, de a Blikk nem tudta cáfolni a későbbi pornószínésznő állításait, azt sem, hogy pénzt adott volna a sztoriért.

Gáspár Győző természetesen iszonyatosan felháborodott a fenti cikken, és büntetőfeljelentést fontolgatott a főszerkesztő ellen, amiről csak nehezen lehetett lebeszélni. Azonban Győző elkövetett egy hibát: habitusából adódóan az egyik róla szóló, a fentiekhez hasonló szintű blikkes írás után számon kérően felhívta Murányi Marcellt. A telefonbeszélgetésnek nem volt más fültanúja, de az elhangzottakon a roma showman annyira felháborodott, hogy személyesen kérte ki magának a szerkesztőségben. Utána egy internetes portálnak lenyilatkozta, hogy a Blikk főszerkesztője „mocskos cigányozta”.

Murányi ezt a nyilatkozatot oly mélyen sértőnek tartotta, hogy magánvádas eljárást indított Gáspár ellen. Persze viszonváddal a korábbi, Győzőn gyalázkodó írások miatt már nem lehetett élni. A rágalmazási per úgy ment át a rendszeren, mint forró kés a vajon, a megvádolt showmannak esélye sem volt bizonyítani mi hangzott el valójában, végül a PKKB megállapította a bűnösségét, és 270 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, egy évre felfüggesztve ennek a végrehajtását. A Blikk persze az ítéletet diadalittasan tálalta, miközben az ellene jogerősen megnyert személyiségi jogi perekről mélyen hallgatott.

Ha annak idején Gáspár Győző minden becsület és emberi méltóságot sértő cikk miatt büntető eljárást indított volna a Blikk főszerkesztője és újságírói ellen, a fenti rágalmazási ügy tükrében el lehet képzelni milyen ítéletek születnek.

Mindenesetre még Magyarországon is egyedülálló az a főszerkesztői attitűd, hogy először emberi méltóságot is sértő hecckampányt vezénylünk egy nekünk nem tetsző „kegyvesztett” közszereplő ellen, majd amikor kihoztuk a sodrából, lecsapunk rá, és feljelentjük és elitéltetjük. Épp olyan elegáns és bátor dolog, mint a Ringier részéről egy ilyen módszerekkel operáló sajtómunkást kinevezni a legjelentősebb baloldali napilap élére.

Bodi

Megosztás