Egyéb

„A Magyar Telekom megfogalmaz bizonyos igényeket” – itt az Origo szerkesztőségi értekezletének leirata

Az atlatszo.hu szerdán megkapta és közzétette annak a szerkesztőségi értekezletnek a hangfelvételét, amelyen bejelentették a főszerkesztőváltást az Origónál. Most elkészült a hangfelvétel leirata is (köszönet érte önkénteseinknek!), amelyből kiderül, hogy Vaszily Miklós vezérigazgató puha átmenetet képzelt el, és szerette volna elkerülni hogy a leváltott főszerkesztőn túl bárkit is maga alá temessen „a vállalat és a szerkesztőség közti fal lebontása”. A szerkesztőség viszont nem hitt a mellébeszélésnek és nem bizonyult nyitottnak a burkolt formában elővezetett javaslatokra.

Vaszily Miklós: Az origo főszerkesztője Pálmai Ákos lesz. Amit én itt erről most tudok nektek mondani, az az, hogy, hogy, ami szerepel a közleményünkben is. Úgy gondolom, hogy […] hogy ez van. Az Origo Zrt.célja az, amit én az az elmúlt 4-5 évben legfőbb célként magam elé kitűztem, hogy egy működőképes, jól működő, korábbi milliárdos éves veszteség után pénzt termelő és az itt dolgozókat stabilan eltartó vállalat épüljön ki.

Ez meg is történt, és én azt szeretném, ha ez a jövőben is így lenne. Minden ilyen alkalommal elmondtam, hogy az origo.hu a zászlóshajója ennek a vállalatnak, én ezt így gondolom most is. Ti felelősségetek ennek a vállalatnak az életében nagyon nagy. Szeretném jelezni, nyilván a felelősségetek számos természetű lehet. Ebből a szempontból, ami nekem fontos, az a vállalat céljainak megfelelő munkátok, és ez a munkahely, ahol a megélhetéseteket is kapjátok, és ami ezt megtermeli.

Tulajdonosunk, a Magyar Telekom Zrt. száz százalékban, mert már erről is elég sokat olvashattunk, ki a tulajdonosunk. Már évek óta, szerintem ezt elmondtam már nektek, de azért nem árt felidézni, de évekkel ezelőtt gyakorlatilag az érkezésem óta új pénzt a rendszerbe nem tett be. Amikor tőkeemelés volt a vállalatban, ami egy hiteltőke konverzió volt, el kell tartani magunkat. Ezeket azért tartom fontosnak kiemelni, mert ezek azok a gondolatok, amelyek, amelyek a döntéseimet irányítják ennek a vállalatnak az életében, tekintve, hogy valahogy úgy érzem, hogy ez fontos, hogy mindenkinek világos legyen.

Az, amit szeretnék az origo.hu-val, ennek megfelelően változatlan. Ez egy zászlóshajó. Azt szeretném, hogy ez legyen a […] látogatottságú portál továbbra is, és ennek érdekében szeretném, hogy tegyetek meg mindent. A legnagyobb látogatottságú portál legyen Magyarországon, amely azért alkalmas arra, hogy az üzleti célokat is teljesíteni tudja. Arra kérlek titeket, hogy Ákossal beszéljetek a mai nap folyamán. Nyilván ő is el fogja mondani, hogy látja, hogy gondolja az origo.hu jövőjét, erről beszéltem vele. Van egy koncepciónk, és arra kérlek titeket, hogy működjetek együtt ennek a koncepciónak a megvalósításában, a közös munkánkat folytassuk tovább, jó?

A dolog most nyilván nagyon feszült. Aki úgy gondolja, hogy a beszélgetés után nem kíván ebben résztvenni, mindenkinek szíve joga. Bízom benne, hogy nincsen senki se. Ha mégis esetleg úgy gondolja, nyilván, kell erről beszélnünk.

Gergővel kapcsolatban pedig nagyon fontosnak tartom, hogy nagyra tartom a munkádat, úgyis mint a főszerkesztőként az elmúlt fél évben, és az elmúlt években szerkesztőség operatív irányítója, és több, mint 10 éve az origo.hu oszlopos tagja. Azt hiszem, hogy az, amit több mint 10 éves elmúlt itt léted alatt hozzáraktál a céghez, az nagyon nagy, és az elismerése méltó és én azt el is ismerem és meg is köszönöm neked. Gergő?

Sáling Gergő: Hát, nem nagyon tudom, mit mondjak, kicsit úgy érzem magam, mint egy ilyen orosz közlekedési kamerázásnál, amikor rádudálsz valakire, a piros lámpánál kinyitják az ajtót és berúgnak az ablakon. Úgyhogy kicsit még szédelgek, de az origo egy nagyon fontos dolog, nyilván valami történt, és én úgy ítélem meg, hogy most sokkal fontosabb, mint eddig, úgyhogy mindenki okosan döntsön, hogy hogyan tovább.

VM: Ákos?

Pálmai Ákos: Sziasztok, sokatokkal már dolgoztam együtt az elmúlt időszakban. Tulajdonképpen közösen toljuk az Origo Zrt-nek a szekerét. Nem mindenkinek kell bemutatkozni, de szeretnélek sokkal jobban megismerni titeket, úgyhogy a mai nap folyamán és az elkövetkezendő napokban […] sokkal jobban megismerjük […] különösen arról, hogy mindenki a maga területén mit tenne még jobban […], mit változtatna meg az origón […] az origónak a szellemisége, irányultsága és az értékei azok nem fognak változni. Bármilyen kérdéseteket van, szívesen meghallgatom […], de abban biztos vagyok, hogy mindenki előtt nyitva lesz az irodámnak az ajtaja, és ha kérdésetek van egyébként, nyugodtan tegyétek majd fel. A munkátokra, mindannyiótok munkájára természetesen számítok, tehát az origo az tőletek olyan, amilyen, úgyhogy most egyelőre ennyi, de a mai nap folyamán még […]

Én azt szeretném kérdezni, hogy mi történt pontosan? […]

VM: Alapvetően van egy integrált tartalomirányítási, tartalomfejlesztési stratégiánk, itt a […]

(taps, női hang félbeszakítja) Bocsánat, én még csak harmadik hónapja vagyok itt, most járt le a próbaidőm, de úgy gondolom, hogy nekem tartozol a legkevesebb magyarázattal emiatt, viszont mindenkinek a nevében szeretném kérni, hogy mellébeszélés nélkül, őszintén mondd el, hogy mi volt az oka, azért mert anélkül, hogy ezeket a problémákat közösen nem beszéljük mi meg, nem tudom mi az, amit ez számunkra tartalmazhat, anélkül lehetetlen megoldani.

(taps, férfi hang) Miklós, én 15 éve vagyok itt, én is ugyanerre szeretnélek kérni, mert nekem Gergő volt eddig a legjobb főszerkesztőm. Egy párat már elfogyasztottam, de most már mondhatom, mert mindegy, szerintem ő volt a legjobb. Mi, mi történt?

VM: Amit ennek kapcsán tudok mondani, az az, hogy titeket váratlanul ért, de kezdetektől kezdve Gergővel sok mindenről egyeztettünk, és én szerintem Gergőt annyira nem érte váratlanul, mint titeket.

SG: Megerősíthetem.

VM: Tehát ööö, vannak dolgok, nyilván amiről hiába kérditek így, úgysem fogok tudni beszélni, ööö amit én tudok mondani, hogy azt gondolom, hogy igaz mindaz, hogy az Origo.hu függetlensége az meg tud maradni. Az, hogy az új főszerkesztő személye az Origo Zrt-n belülről lett kinevezve, az erre nézve egy garancia.

(férfi hang) A 444.hu is arról beszél, hogy főleg politikai okból történt ez a dolog, ez, ez nem igaz?

VM: Akkor mi volt az oka annak, hogy szükség lett erre a leváltásra?

(férfi hang) Gondolom voltak nézetkülönbségek a tartalmi irányokat illetően Gergő, meg közted, amiket nem sikerült

VM: Milyen tartalmi irányok?

(női hang) Mi az, amit tőlünk vársz?

VM: Nem én várok tőletek semmit, Ákossal fogtok beszélni, ő az új főszerkesztő, én nem várok tőletek semmit. Gondoljatok egy picit bele: itt a 444 elég direktbe összehozta ezt a témát a Lázáros cikkel, ugye? András ki van rúgva?

(női hang) Ki van rúgva! (nevetés)

VM: Méghozzá tőletek, mert ennyire direktbe veszitek az összefüggést, igaz?

(férfi hang) Nincs, semmi, nem arról van szó, hogy direktbe vesszük ez összefüggést, hanem szeretnénk tudni az okot.

VM: Oké, akkor válasszatok!

(női hang) De hogyha szimpla tartalmi különbségekről van szó, arról mért nem tudhatunk, hiszen mi fogjuk előállítani azt a tartalmat, ami ezek szerint más lesz, mint eddig, mert hogy az nézeteltérés volt.

VM: Stratégiai irányokat tekintve, tehát ezt nehéz konkretizálni. Ezért mondom azt, hogy erre vonatkozólag egyeztessetek majd Ákossal, és ennek alapján kirajzolódik egy kép. Én azt kérem mindenkitől, tőled is…, és mindenki mástól, hogy a tények tudatában döntsetek.

(női hang) Nem tudjuk a tényeket!

VM: Ez az, amit az Ákossal fogtok tudni megbeszélni.

(női hang) Még akkor csak a dátumról mondj légyszi valamit, hogy miért pont most? Tehát miért pont ma? Mert hogy azt mondod, hogy a Lázár-üggyel nem függ össze, mással nem függ össze, de valamiért pont ma. Érted, tegnap este derült ez ki. Ennek mi az oka?

VM: Jó. Most lehetett volna egy hónap múlva, vagy egy hónappal ezelőtt is. Tehát erre így most nagyon nehéz mit mondanom, miért pont ma, miért nem egy hét múlva. Mert ma értek el odáig a dolgok vagy tegnap. Tehát ööö mindegy. Azt szeretném mondani, nem tudom, hogy ez mennyire érthető, de szeretném, hogy érthető legyen, ez egy folyamat vége volt, nem pedig egy pillanat.

(férfi hang) Mióta tart ez a folyamat?

VM: Tekintve, hogy Gergő hat hónapja főszerkesztő, ezért értelmetlen szakaszolni.

(férfi hang) Ezért is furcsa, hogy mi változott? Tehát ha ez valóban egy gazdasági döntés, ahogy kezdted ugye, ahogy felvezetted, tehát mi változott a cég gazdasági helyzetében?

VM: Elmondom neked, mi a fontos. Fontosnak tartottam nektek kiemelni, hogy mik azok a prioritások, melyek mentén én a céget vezetem, és ennek keretében nyilván ezeket a döntéseket személyesen nekem kell vállalni.

(férfi hang) Nem direktbe fenyegette a Gergő főszerkesztősége az Origónak az anyagi jövőjét…

VM: Nem direktbe. Nem direktbe. Azért mondom, hogy egy ilyen jellegű vezetői változás az nem direkt, tehát leegyszerűsíteni erre a szerdai cikkre ezt a történetet kizárólagosan – butaság. És nem direktbe…

(férfi hang) Miben fenyegette a Gergő, az ő vezetése az Origónak az érdekét?

VM: Mondjuk azt, és megpróbálom megfogalmazni, tehát szerintem Gergő kiváló újságíró és kiváló szerkesztőségvezető. Klasszikus értelemben véve. A Magyar Telekom ennél… A magyar Telekom, tényleg ő a százszázalékos tulajdonosunk, megfogalmaz bizonyos igényeket. Ezek valószínűleg a ti szinteteken vagy a ti életetekben nagyon-nagyon-nagyon áttételesen, vagy szinte semennyire nem…

(férfi hang) Tehát a Telekom nyomására kellett távoznia a Gergőnek.

VM: Hadd mondjam végig. Nem, tehát nem direktek az összefüggések, hanem indirektek.

(férfi hang) Leegyszerűsítve, újságírók vagyunk, tehát a Telekom nyomására kellett a a főszerkesztőségből Gergőnek elmenni.

VM: Várjál, még ott járok, hogy stratégia. (Nevetés)

(férfi hang) Egyszerűsítsünk. Újságírók vagyunk, Gergőnek az ötlete, tehát nyilván a Telekom megrendelésére főszerkesztőségről a miatt kellett…

VM: Nem, én vállalom a felelősséget.

(férfi hang) Ott ül az az ember, aki érzékeli… direktbe lefordíthatóan, személyi változásokra konvertálhatóan ezeket az indirekt mittudomén micsodákat. Tehát ő megy és…

(férfi hang) Igen, ő megy, és akkor…

VM: Légyszíves szóljál már, hogy nem én küldtem Pethő Andrist el innen…

(férfi hang) Én küldtem Brüsszelbe.

VM: Brüsszelig futott András. […]

(férfi hang) Nem tudom, csak direktbe érzékelhetőek ezek az összefüggések, hogy fél élve van a Gergő és már nincs. Tehát…

(férfi hang) Nehéz nem észrevenni.

(férfi hang) Mik ezek a bizonyos igények, amelyeket a Telekom az Origó főszerkesztőségével szemben elkezdett…?

VM: Ezt kezdtem elmondani, de hát kicsit belém fojtottátok a szót. Tényleg ez a médiakonvergencia, tudjátok, hogy van egy tévés üzletágunk, amely viszonylag független is tőle, […]ekben működik, Telekom szempontból igenis ezek igényként fogalmazódnak meg, hogy ezek a tartalmi szinergiák erősebben érvényesüljenek, ezáltal egy ilyen több platformos tartalomelőállítási történet.

(férfi hang) És miért volt a Gergő akadálya ennek a több platformos tartalomelőállítási történetnek?

VM: teljességgel kihegyezni erre a dolgot. Ezért kezdtem azzal, hogy Gergő egy kiváló, klasszikus szerkesztőségi újságíró, körülbelül mondjuk, hogy ha origo.hu egyenlő origó Zrt, és az Origo.hu része az Origo Zrt.-nek, és nem a kizárólagos tagja, tehát nem kizárólagosan Origo.hu van. A legfontosabbak vagytok […], de nem kizárólagos komplexebb a világ. Komplexebb a vállalat.

(férfi hang) A Gergő szerinted nem alkalmas arra, hogy egy komplex szerkesztőséget vezessen, amiben benne vannak a tévék is meg a nem tudom, micsodák.

VM: Abban állapodtunk meg, hogy […] Ezt én nem is akarom ezt soha, egy pillanatig sem. Abban állapodtunk meg, hogy ezt a fajta stratégiát az Ákos fogja megvalósítani a tartalomelőállítás folyamatában, azt, hogy ez a saját munkájában kinek mit jelent, döntően szerintem jelentős részeteknek nem sokat. Vagy szinte semmit vagy semmit. Akinek mégis, egyeztessétek le az Ákossal. Ha úgy érzitek, hogy olyan változások történnek, amelyek számotokra nagyon negatívak, én azt mondom még akkor is, hogy komolyan mondom, komolyan mondom, hogy velem is lehet beszélni. Én azt kérném, hogy beszéljetek Ákossal előbb, jó? És utána, ha úgy érzitek, hogy valami olyan gáz van számotokra, ami nektek nagyon, akkor velem is lehet beszélni. Pont ennek a saját munkátok [nem érthető szöveg]

(férfi hang): Az jó lenne, hogyha mondanátok valami konkrétumot arról, hogy miért volt ez a változás?

(női hang): De mert konkrétumok nem nagyon hangzottak el.

VM: Mert ez egy folyamat. Hogyha most bárkit ebből kiemelek, akkor, akkor arra ráfogod. Ėrted.

(női hang): Én nem vagyok olyan.

VM: Akkor meg nem tudom.

(férfi hang): Mondtad hogy üzleti dolgokról nem beszélhetsz.

[nevetnek, nem érthető szöveg]

VM: Beszéljetek Ákossal nyilván [nem érthető] nincsen erre vonatkozólag. Azt szeretnénk [nem érthető] Ákos azt világosan elmondta, nincs további változás. Ha valaki úgy gondolja, hogy nem kíván részt venni, mert levonta a végső következtetést, erre mondtam, hogy akkor még beszéljünk, nehogy félreértés legyen. A saját munkátok kapcsán vagytok itt kb. hatvanan, nem tudok mindenkire személyre szabottan, teljesen más fókuszú a te tevékenységed, András stb. Tehát ha úgy érzitek, hogy ez a dolog az aktív munkátokat valahogy érdemben is jelentősen, negatívan befolyásolja, vagy akár nem érdemben, de negatívan befolyásolja, szóljatok beszéljünk. Nem ez a szándék.

[…]

(férfi hang): Mikor azt mondtad, hogy a végső következtetéseket levonhattunk, akkor mire gondoltál? Amit esetleg később […]

VM: Én nem tudom, de tekintve, hogy minden második […] tehát sírtok, szomorúak vagytok, úgy látom, hogy itt azért most van egy elég negatív percepció, nem?

[női hang rosszul érthető szöveg] Figyelj […] ugye? […] Egy olyan újságnál dolgozni szeretnénk, ahol megszólítunk embereket […],  és a többiek úgy válaszolnak, hogy megtudjuk, mi történik […]. Nem fogunk megtudni semmit . és én egy kicsit úgy érzem magam […], és nem akarok beleszólni, mik a szándékok, amik egy újságcikknek a leadjébe belekerülnek, […], de ha most megírnám, amit itt elmondtál [nem érthető], biztos vagyok benne, hogy a […] Gergő volt […] elég rutinos […] vagyok […]. Mert elhangzott a konvergencia […], ami tök jó, nem vitatom. Érted, elhangzottak ezek. Elhangzott az a mondat, hogy nem direkt, az úgy ahogy […] mindegy, minden politikai újságíró fejében ez állt össze, az úgy nem direkt, így nem, ez egy folyamat. Tehát körülbelül ezeket a mondatokat mondtad el. Tehát ez nem kirúgás… Te, hogyha ezt a cikket itthon olvasnád, te erről mit gondolnál? Ez egy rossz cikk, ez az újság […] akar lenni, és ezzel a riportban mi együttműködünk. Tehát itt újságírókkal vagy, az a baj, hogy mért nem érted meg, hogy támadás .? Csak az van, hogy […] újságírók […]-nak, szerencsére tökös újságírók, akik szeretnék megtudni, hogy mi van a világban. Én arra kérnélek, hogyha nem tudsz egyenesen válaszolni, akkor mondd azt. Hogy én erre nem tudok egyenesen válaszolni, mert meg van kötve a kezem. Ti is itt éltek, ti is tudjátok, hogy mi van, és akkor legalább kacsintunk egyet, és van valami. Tehát én erről ezt gondolom, hogy akkor legalább emberileg viselkedjünk. […]

(férfi hang) […] a legfontosabb a véleményünk […] (?)

VM: Számít a véleményetek….hogy beszéltetek Ákossal, ezt megértem, köszönöm. …

(férfi hang): […] amikor a legutóbb itt ültünk, bocsánatot kértél

VM: […] Csak annyit, hogy számít a véleményetek, és ezért gondolom azt és mondom azt, hogy egy kis türelmet kérek tőletek, azt kérem tőletek, hogy ismerjétek meg az Ákost is, teljes kép, mert most csak az egyik oldalt látjátok. Én meg majd, és erre mondom azt, hogy szakítok időt rátok, tehát, hogy ha bárki szeretne velem, elég egy email, hogy valamikor 10 perc, és aznap rá fogok érni., jó? Ez személyre szabott kicsit, azért mindenkinek […]

(férfi hang) A döntés már megtörtént, nem?

VM: Már megtörtént, igen. De még Ákossal nem beszéltem.

(férfi hang) Amikor itt ültünk legutóbb az azonnali kérdések óráján, ugye június 10-ére van betervezve a következő, akkor az volt, hogy kurvajó, amit csinálunk, amit csinál a Gergő, a számok, tehát a gazdasági mutatók azok javulnak, hogy nincs más feladatunk, mint jó újságot csinálni, és tovább növelni a bevételeinket. Tehát miben változott meg a stratégia? Most már növeljük a bevételeinket, és legyen valamilyen az újság, vagy mi?

VM: az meg, hogy részletekbe menően és mindenkinek a személyes munkáját érintően hogyan megy ki…

(férfi hang) De Miklós, hát ő vezette a szerkesztőséget! Tehát vezeti 8 hónapja. Tehát eddig nem volt probléma […]

VM: Erre mondom azt, hogy nem direkt és nem konkrét. Mi azért egyeztettünk sok mindenről, stratégiai kérdésekről, nem direkt kérdésekről, nem sor[…] dolgokról, hanem stratégiai kérdésekről.

(férfi hang) És úgy gondolod, hogy Gergő nem vitte végig ezeket a kéréseket? Vagy az egyeztetés nem hatott rá? Vagy mi?

VM: Nem. Úgy gondolom, hogy eltérően látjuk ezt a kérdést vele. Azokat a folyamati és stratégiai kérdéseket, amelyeket kevésbé tudok itt most egy konkrétra lefordítani, de ezeket máshogy látjuk. Gergő, te hogy gondolod?

SG: Hát, ha már így földobod a labdát… Sokáig úgy tűnt, hogy ugyanúgy látjuk… most nekem is úgy tűnik, hogy nem ugyanúgy látjuk. De azt mindenki vegye figyelembe, hogy közös megegyezéssel távozom, nyilván a Miklóst is köti ez, engem is köt, nyilván nem véletlenül alakult ez így… Nem tudok erre mit mondani… Igen, láthatóan nem ugyanúgy látunk dolgokat, valóban. Nyilvánvalóan kiderült tegnap.

(férfi hang) Vannak olyan erős stratégiák, amikben eltérések vannak közöttetek? Vagy véleményeltérések, hogy konkrétan […]

VM: Erről majd Ákossal […] Én nem akarom, eddig sem hiszem, hogy tartalmi, érdemi kérdésekbe beleszóltam, akármelyik főszerkesztő ittléte alatt, ezt a […]

(férfi hang) […] a személyi döntéseket.

VM: Én hoztam a személyi döntést, de a megvalósítója és a részletek tekintetében nem én vagyok.

(női hang): És mik voltak a szempontjai a főszerkesztő kiválasztásának?

VM: Most […kált választ adok, jó? Szerettem volna házon belülről érkezzen, ami a vállalatot illeti és szerettem volna, hogy ilyen értelembe új színt hozzon a szerkesztőségbe, tehát ne közületek.

(női hang) És miért volt szempont, hogy ne közülünk legyen?

VM: Azért volt szempont, mert valószínűleg pont azt gondolom, hogy azok, amikre én gondolok és szeretném megcsinálni, ezek a stratégiai dolgok, hosszabbtávú, satöbbi… Én nem gondolom, hogy ha közületek kell választanom, akkor, akkor, akkor Gergő helyett bárki mást választottam volna. Ez egy… Gergő felé próbálom, tehát érted? A Gergőt egy házonbelüli csere folyamán neveztük ki, mert azt gondolom, hogy az a szerkesztőségen belüli tartalmi ööö vezetésre a Gergő teljesen alkalmas volt és ezt jeleztem is mindenfajta formában előtte is, most is, hogy ez rendbe is van. Ezt némileg meghaladó, komplexebb tartalomstratégiai célok megvalósítására viszont nem a szerkesztőségen belül kell hogy találjak embert, hiszen arra itt a Gergő. Érted? Nem is kívülről akarok, mert nem akarok kívülről, az szerintem mindenkinek kevésbé lett volna szerencsés és Ákos viszont itt van régóta, igaz, hogy a vállalatban. Tudom, hogy ti a vállalatot a szerkesztőséggel azonosítjátok, de ez egy nagyon fontos kis falacska, amit kénytelenek vagyunk lebontani együtt. Szeretném nem lerombolni, nem szeretném, hogy bárki a fal alá temetődjön, hogy elfusson tőle, hanem közösen lebontani, ez különbség. De nem lehet ezt a fajta, „elzárkózom a szerkesztőségbe” […]

(férfi hang) A főszerkesztő egyik napról a másikra történő eltávolítása a fal lerombolása?

VM: Mégegyszer mondom, nem egyik napról a másikra, hanem folyamat volt. Számotokra így, mert a Gergő egy nagyon jó főszerkesztő, aki nem hozza be ide hozzátok a köztünk lévő problémákat, beszélgetéseket. Én pedig nem nyúlok át a főszerkesztő feje, keze fölött. Nem is kérek szépeket, szerintem soha nem is tettem, ezért nem volt számotokra vád, de bizonyos kérdésekről a Gergővel egy jóideje azért beszélgetünk.

(női hang) Azt mondod, hogy változásokra van szükség […] nem fogunk semmilyen változást érezni??

PÁ: Figyeljetek csak az, amit […] fogtok majd tenni, az alapvetően a […] vizuális gyártása. Szerintem ti is pontosan tudjátok, hogy aki képernyőn olvas és néz tartalmat, az nem csak olvasni szeretne, hanem egyébként vizuálisan is nagyon sok információt szeretne magába szívni. Amin egyébként […] változtatni szeretnék […] az az információknak tálalása. Rengeteg nagy dolog áll előttünk az elkövetkezendő időszakban, amelyekről időben természetesen ti lesztek az elsők, akik értesülni fogtok, de ezek mind abba az irányba mutatnak, hogy azok a tartalmak, amelyeket itt előállítunk, hogy tudjuk úgy vizualizálni, hogy azt […] vagy pillanatnyilag […]

(férfi hang) […] Bármilyen konkrét példát tudnál mondani?

PÁ: Fogok mindenkinek, fogok mindenkinek mondani konkrét példát nem véletlenül mondtam azt egyébként, hogy szeretnék mindenkivel leülni beszélgetni, mert én tényleg kíváncsi egyébkent a ti vélményetekre […] mindennel kapcsolatban. Úgyhogy én egy icipici kis türelmet kérnék szépen tőletek, de biztosak lehettek abban, hogy…

(férfi hang) […]

PÁ: Mégegyszer mondom

(férfi hang) úgy értettem újságírók vagyunk, tehát […] gyakorlatilag

(férfi hang) Például sokkal több cikkünk lesz. […]

PÁ: Még egyszer mondom, hogyha majd a részletek szintjére, ha majd a részletek szintjére lebontjuk a feladatot, akkor…

Női hang: […] kis videók […]

PÁ: […]

férfi hang: […]

PÁ: Tökéletesen végzitek a munkátokat.

(férfi hang): […]

(női hang): […]

VM: Szerintem erre azért van egy határozott válaszom. A vállalat és az origo.hu közös érdeke most, hogy nyugodtan. Jó? Tehát ugye gondoltam, hogy […] hogy kifejezetten nyugodtan. […] Pont azt gondoltam, hogy […]

(férfi hang): […]ással kapcsolatban

(férfi hang): A királynőt megölni

(női hang): Annyit kérhetek, hogy

(férfi hang) Ilyen környezetben. Bocsánat én hülye […] vagyok, aki […]az egészből, hogy történnek politikai dolgok körülöttünk, és erre az a reakció, hogy a Gergőnek mennie kell, és idejön az Ákos (VM közbeszól) az igazságmondásnak és a nemtom minek […] a főszerkesztő körül és azt mondják, hogy semmi nem változott […] hogy csináljunk mindent úgy, ahogy csináltuk

VM:Vizualizáljuk másként

(férfi hang) de nem vicc ez a dolog, ilyen nincsen, ezért mondom, hogy

(férfi hang) Bocsánat…Szerintem nagyon fontos kérdések hangzottak el, nagyon fontos kétségek fogalmazódtak meg, mindenki el fogja tudni dönteni, hogy mit szeretne. Kicsit úgy érzem, hogy körbe-körbe forog a dolog, akár […] kellemetlen, hogy egy […]

(férfi hang) Igazából az lenne még tök jó, ha a Sáling elvesztésére valamit tudnál reagálni.

(női hang) […] reagált a Miklós […]

(női hang) Én még a […] az Ákos, nem tudok róla semmit. és elég hülyén érzem magam, gondolom, a többiek is, hogy fölém raknak egy főnököt, akiről néhány emailen kívül, hiába van ő a vállalatban… (VM közbeszól) Egyszer csak fölém raknak valakit, akiben meg kell bíznom, meg kell bíznom a véleményében, mert a Gergőében megbíztam.

VM: Ezért gondolom, hogy

(női hang): akiről nem tudok semmit, hogy […] és akkor innen indítjuk a kérdést

VM: Oké, röviden […]meséld el. Ezért mondtam, hogy ismerjétek meg Ákost. Ezért mondtam, hogy a teljes kép ismeretében lehet ezt folytatni, és természetesen örömmel állok elétek, mondjuk csináljuk azt, hogy lemegyek a […] , jövő héten jövök újra, jó? Mert most szerintem van érzelmileg erősen felfokozott légkör, hangulat, percepciótok, beszéljünk egy hét múlva újra.

(női hang) De nem válaszolsz semmire

VM: Tessék

(női hang) Jövő héten se fogsz semmire válaszolni

VM: beszéljetek előbb külön-külön Ákossal is, jó, mert még ez nem történt meg. Egyébként pedig, hogyha gondolod Ákos, egy rövid szakmai önéletrajzot […] prezentálj a kollégáknak

PÁ: Az origós múltam az gyakorlatilag oda kapcsolódik, hogy annak idején a Balázs hívott engem ide az Origohoz, amikor az Andrásnak, mármint a Bárdos Andrásnak történt a 2010-es választások előtt futó websorozata, és annak a menedzselése nem igazán sikerült annak a csapatnak, akikre ezt rábízták. És a Balázs, akit én korábban az RTL-ből ismertem és pontosan tudta hogy a TV2-ből előtte nem sokkal szálltam ki, Balázs idehívott az Origóhoz, és pontosan az volt a kérése, hogy az Andrást azidőtájt támogatva ezt a politikai-közéleti webvideó-sorozatot csináljuk meg. Nekem az antrém ide az Origóba az nagyjából 4 évvel ezelőtt egy ilyen webvideó kapcsán történt. Aztán ez a webvideó állítólag jól sikerült, bár én nem szívesen vállaltam túl sokat ebből a történetből, mert a választások előtt egy héttel nekem volt egy repülőjegyem, ahova szerettem volna elutazni, és azidőtájt én azt mondtam, hogy nem szeretnék most ennél komolyabb feladatot csinálni, mert az nem lenne tisztességes, hogy kvázi a kollégák elől […] Mindegy, ugorjunk egy picit. A webvideó-történet lement, talán […] is emlékszik erre, hogy az mennyire volt azidőtájt sikeres vagy sem, mindenekelőtt egy rendkívül (köhögés) […]-ú dolog volt, nekem leginkább aztetszett, hogy az Origo már akkor is egy olyan kísérletező műhely volt amilyen kevés műhely volt azidőtájt hozzá fogható. Ezt követően az Origo Zrt.-nek az akkori televíziós üzletági vezetője meghívott az Ozone Networkhöz vezetői pozícióba, ott ugyanis nem egészen úgy történtek a dolgok, ahogy azidőtájt eltervezték. Erről biztosan tudtok is, hogy ’98-ban milyen fejlesztések történtek a televíziós üzletág területén, hiszen a […] belőve, és hogyan kellett ezt a kudarcos üzletet átfordítani egy olyan jövedelmező üzletággá, amely egyébként hozzájárul az Origo.hu-nak az eredményességéhez. Kevesen tudják egyébként, hogy az elmúlt négy évben talán […] meg tudja erősíteni, tehát az elmúlt négy évben nagyon sokszor ez az általatok kevésbé ismert üzletág bevételei is jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az origo.hu tulajdonképpen nyugodt légkörben tudta folytatni a munkát. Aztán talán azt is tudjátok, hogy televíziós üzletág nem csak egy Live Networkből meg egy Ozone Networkből áll, hanem tv hosting szolgáltatással is foglalkozik a cég, és rengeteg olyen videót készítünk különböző vállalatoknak, többek között a Magyar Telekomnak is, amelyek a magyar piacon egyébként egyedülállóak, illetve kísérletezés szempontjából mindenképpen előremutatóak. A Deutsche Telekommal ilyen együttműködéseket sikerült kialakítanunk, hogy gyakorlatilag azt a videó stúdiót, amit az Origo Zrt. működtet, nagy nemzetközi projekteknek a részese, és például azt a virtuális szettet, amit a ti munkatársaitok, csak ti nem ismeritek őket mert ők az Alíz utcában dolgoznak, hoztak létre ugyanazt a szettet használják tulajdonképpen még New Yorkban is. Én örülnék annak, hogyha ez a két szerkesztőség sokkal jobban egymásra találna, és örülnék annak, perszemegértem az érzelmeiteket egyébként, de örülnék annak, ha tényleg ezután a megbeszélés után kávézzatok meg dumáljatok, de így gondoljátok át, hogy mennyire szeretnétek továbbra is azt csinálni, amit jól csináltatok, én tényleg mindannyiotokra számítok, szerintem jó dolgokat lehet csinálni az Origón, mint ahogy eddig is jó dolgokat lehetett csinálni az Origón, és a hírek, illetve amiket olvastok […] egyébként megértem és elfogadom mindazt, amit gondoltok illetve az érzelmeiteket. De mint ahogy nekem is van egy kis, szükségem arra, hogy megismerjelek titeket, talán hogyha együtt szeretnénk dolgozni, akkor talán számíthatok a részetekről is egy icipici kis türelemre, hogy ti is megismerjetek engem, hiszen ez egy bizalmi műfaj. Az újságírás, a sajtó alapvetően szerkesztőségen belül egyfajta vidám légkört kíván meg. Szóval örülnék annak, ha tényleg eltűnődnétek ezen és persze tényleg örülnék annak, ha tudnánk együtt folytatni az Origót. Még egyszer mondom jó dolgokat tudunk majd csinálni együtt és biztos vagyok benne hogy mindannyian meg fogjátok találni a számításaitokat szakmailag is és egzisztenciálisan is. Legyetek […] arra, amit csináltatok az Origón, és senki sem akarja és nem is fogja elvenni tőletek. Sőt.

VM: oké, akkor most szerintem mára ennyi, és akkor folytassuk pár nap múlva, hogyha mindenki beszélt Ákossal. Jó? Köszönöm szépen.

(férfi hang): Ne haragudj, elmondanád, hogy hogy megy […] a felmondás

VM: Tessék?

(férfi hang) A felmondás folyamata az […]

VM: Van egy hr-partner, azzal lehet egyeztetni. Most ezt hogy gondolod? (egyszerre beszél mindenki) Az új főszerkesztőtök ilyen értelemben Ákos. Én arra kérlek titeket, én értem, akkor már egy kicsit […] Ez a mi. Mi mindannyian itt dolgozunk. Nemcsak ti, a mi nemcsak ez a csapat, hanem még négy szint lefele, és Alíz utcán is sokan. Mi mindannyian egy oldalon állunk. Úgy érzem, hogy egy picit most olyan a hangulat, minthogyha itt valami, minthogyha, minthogyha, hogymondjam. Tehát ez a fajta légkör, hogy kinél lehet felmondani satöbbi ezt értem, az adott esetben érzelmileg lehet hogy érthető, de egyébként ennél károsabb dolgot nem tudok most elképzelni. Tehát aki így gondolkodik és nem azon, hogy megnézzük, hogy ebben a helyzetben mi van és utána higgadtan, racionálisan dönt, az egy kicsit számoljon el. Jó? Tehát gonduljuk végig, nézzétek meg, hogy mi a helyzet. Szerintem a félelmeitek alaptalanok.

(férfi hang) Nem akarunk ugyanabban a […] bocsánat

VM: Ezzel most nem tudok mást mondani, minthogy adjatok magatoknak és az Ákosnak időt. Adjátok meg a bizalmat. Nézzük meg, mi van és utána higgadt fejjel beszéljünk megint. Mert nincs dráma. Nem kell beleképzelni olyan dolgokat ebbe a sztoriba, ami nincs az életetekben.

(férfi hang) Akkor lehet azzal tiszta vizet önteni a pohárba, hogy mondjuk Ákos, hogyha tényleg véletlen egybeesésről van szó, és tegyük fel, hogy egy héttel korábban vagyunk és téged akkor neveznek ki, kiengednéd a Pethő Andris sztoriját? Mert ugye tulajdonképpen […] (taps)

PÁ: Figyeljetek, a Pethő Andris sztorija az egy tök fontos tett volt. Szerintem mindenki kiengedte volna, ezzel semmi probléma nincs. Amikor, amikor itt a, a, amit a Miklós mondott, illetve ami most történik köztetek […] amikor mérlegelitek hogy mit is csináljatok, vagy azt hogy […] gondoljatok arra, hogy újságírók vagytok és és ő alapvetően itt az Origónál ti működtök munkátok során (?), hogy mielőtt leírtok valamit több oldalról i tájékozódtok. Legyetek annyira bölcsek, hogy ezt megteszitek, például úgy, hogy beszélgetünk egymással és utána hoztok meg döntéseket. Szerintem ez egy bölcs döntés. Emberileg is […], szakmailag is és újságíró etika […] is […] . Még egyszer mondom, legyetek olyan újságírók, amilyennek, amilyennek gondolja, gondolnak titeket kívülről nézve, és egyébként vállalaton belül is és amilyennek én is tartalak titeket. Tájékozódás után döntsetek, hallgassátok meg az összes felet azzal kapcsolatban, hogy mire számíthattok itt az elkövetkezendő időszakban. Még egyszer mondom, amit a Miklós elmondott a konti… kontinuitása érezhető lesz.

VM: Köszi, jó munkát nektek, sziasztok!

 

Megosztás