Egyéb

Így légy felelős adatigénylő

Most megmutatjuk, mik a közérdekűadat-igénylés aranyszabályai. Ha ránk hallgatsz, senki nem mondhatja majd rád, hogy visszaélésszerű adatigénylő vagy.

1. Kutass

Mielőtt adatigénylést adsz be, nézd meg, nem elérhető-e az adatgazda oldalán az információ, amit keresel. Lehet, hogy a „közérdekű adatok”, „üvegzseb”, „kötelező közzétételi lista” vagy hasonló elnevezésű menüpontban ott találod a választ vagy olyan információt, ami segít a kérdésedet pontosítani. Az is lehet, hogy már feltették a kérdésedet, keress rá a KiMitTudon. Ha viszont elküldesz egy adatigénylést, az adatgazdának kötelező rá érdemben reagálnia.

2. Figyelj oda, melyik adatgazdának küldöd el ugyanazt az igénylést

Nézz utána, mely adatgazdák rendelkeznek hatáskörrel és illetékességgel a kérdésed megválaszolásában. Ezt többnyire kiderítheted az adott szerv honlapjáról, de végső soron a jogszabályok igazítanak el. Csak akkor kérdezd meg ugyanazt több adatgazdától, ha nem tudod egyértelműen kideríteni, kinél van az általad keresett információ.

3. Próbálkozz nem hivatalos megkereséssel először, de ne vesd el a közérdekűadat-igénylés gondolatát, csak mert szakmai vonalon nem kaptál választ.

Ha már van szakmai kapcsolatod az illetékes adatgazdával, akkor előbb kérdezz rá, hogy megkaphatod-e az információt az ezzel foglalkozó osztálytól. Előfordulhat, hogy így többet tudnak neked segíteni, mint amire a törvény lehetőséget ad, de még az is lehetséges, hogy segítenek abban, mire add be az adatigénylésedet. Ha újságíró vagy blogger vagy, különösen fontos, hogy ne keverd össze a közérdekűadat-igénylést az újságírói kérdéssel. Utóbbit általában a sajtóosztály válaszolja meg, és az ő dolguk, hogy megfelelő háttéranyagokat biztosítsanak a munkádhoz. Ha így nem kapsz választ, irány a KiMitTud.

4. Pontosan fogalmazz

Ha úgy döntesz, hogy közérdekűadat-igénylést adsz be, idézd az információszabadságról szóló törvényt (szerencsére ezt a KiMitTud adatigénylés-küldő felületén megtesszük helyetted) és fogalmazd meg a kérdésedet a lehető legpontosabban. Ha félreérthetően vagy túl tágan fogalmazol, az adatgazda munkatársa vissza fog kérdezni, vagy pontatlan választ ad.

5. Ne vidd túlzásba

Nagy a kísértés, hogy egy adatigénylésbe sűrítse be minden kérdését az ember, pedig hatékonyabb, ha rövid és lényegretörő adatkérést adsz be. Adhatsz be újat további információkért később is.

6. Legyél udvarias

Ne feltételezd, hogy direkt nem akarnak majd válaszolni a megkérdezett kormányzati szerv vagy hivatal munkatársai a leveledre. Amikor megfogalmazod a kérdésed, gondolj arra, hogy te szívesen válaszolnál-e erre a kérdésre a helyükben. És itt természetesen a hangnemről van szó, nem az adatkérés témájáról.

7. Csak türelem

Előfordulhat, hogy nemcsak a te adatigénylésed vár megválaszolásra az illetékes szervezetnél. A törvényben előírt válaszadási határidő 15 nap, amit egyszer meg is hosszabbíthatnak további 15 nappal. Ha a KiMitTudon adod be az igénylésedet, a rendszer e-mailben figyelmeztet, ha lejárt a határidő. Írhatsz emlékeztető e-mailt az adatgazdának, vagy akár rákérdezhetsz telefonon, hogy biztosan megkapta-e az adatigénylést. Előfordulhat, hogy rossz e-mail címre ment a kérés.

8. Olvasd el a választ, és fordulj a NAIH-hoz, ha szükséges

Fontos, hogy alaposan olvasd át a választ, és fogadd el, hogy ha az adatgazda azt mondja, nem rendelkezik az információval, vagy valamit a törvényi szabályozás miatt nem oszthat meg veled. Ha úgy gondolod, nincs igaza, mikor megtagadja a válaszadást, érdemes szakértőkhöz (például az Átlátszó jogászcsapatához) vagy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnod véleményezésért. A feltételezésed szerint tévesen vagy szándékosan megtagadott adatigénylés esetében pert is indíthatsz, hogy megkapd az információkat. Az Átlátszó jogászai például azt tapasztalják, hogy nagyobb horderejű ügyeknél érdemes elindítani a pert, mert akkor az adatgazda máris észbekap és reagál valamit, ha addig nem is állt szándékában.

9. Legyél körültekintő, mikor felhasználod az információt

A kapott válasz publikálásával egy újságcikkben vagy blogposztban nagyobb hatást érsz el, ha megfelelő kontextusba helyezed az adatgazda válaszát. Ha költségvetésről, szerződésekről kérdeztél, lehet, hogy a válaszukban megírták, mennyit és miért költöttek el az adófizetők pénzéből. Érdemes összehasonlításokkal alátámasztani az állításaidat. Hasznos forrás lehet ehhez például a statisztikai hivatal oldala.

Ezt az útmutatót a brit FOI Man oldal útmutatója alapján készítettük.

Megosztás