Egyéb

Perre várnak a titkolózó adatgazdák

A nagyobb jelentőségű ügyeknél az adatgazdák nem tesznek eleget törvényben előírt kötelezettségüknek, inkább nem reagálnak a közérdekű adatigénylésekre egészen addig, amíg az adatigénylő pert nem indít. 

Asbóth Márton, az Átlátszó jogásza a Magyar Nemzeti Bankhoz benyújtott, a Giro Zrt. megvásárlásával kapcsolatos dokumentáció kikérésével kapcsolatban elmondta, viszonylag gyakran előfordul, hogy ehhez a módszerhez folyamodnak az állami szervezetek. Az Átlátszónak jelenleg tíz közérdekű adatokkal kapcsolatos eljárása van folyamatban. Ebben az esetben például a Magyar Nemzeti Bank az Átlátszó cikkének megjelenése után reagált az adatigénylésre azzal, hogy döntés-előkészítő jellegre hivatkozva megtagadta a kért információk kiadását.

Arról korábban írtunk, hogy az Egyesült Államok kormánya az elnök által hangoztatottakkal ellentétben inkább elutasító és titkolózó attitűdöt vett fel. Nemcsak az alaphangulat hasonló, az adatigénylésekre adott válaszok kikényszerítésében is hasonló eszközök állnak a magyar és az amerikai állampolgárok rendelkezésére. A Techdirt blog azt írja, mostanra már gyakorlattá vált, hogy perindítással bírjanak szóra adatgazdákat. A cikk éles kritikának ad hangot, mondván, a kormányzati szerveknek elszámoltathatóknak kell lenniük, hiszen a lakosság fizet mindenért, amit csinálnak, de ezek a szervezetek olyan szinten eltorzították azt, aminek utolsó mentsvárként kellene szolgálnia, hogy a per indítása (a jogorvoslat) már csak egy lépés a közérdekű adatigénylések folyamatában.

A blog által kiemelt ügyek szintén inkább a nagy horderejűnek mondható kategóriából valók, a renitens adatgazdák közt van Amerikában a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala és az igazságügyminisztérium is, igaz, ezekhez a szervezetekhez főként a tavaly kirobbant Snowden-botrány óta érkezik nagyobb számú adatigénylés, illetve, ezek az intézmények felelnek olyan projektekért, amelyek a digitális emberi jogokért, a netes szólásszabadságért, a magánszféra védelméért kampányoló civil szervezetek tűzkeresztjében vannak.

Általában is egyre nagyobb az érdeklődés a közérdekű adatigénylés használata iránt. A Daily Herald híroldal Illinois állam 55 önkormányzatát kérdezte meg arról, hogyan viszonyulnak az állampolgároktól érkező kérdésekhez. Több önkormányzat megnövekedett számú igénylésről számolt be, és arról, hogy nem csak korrupció után kutató oknyomozó újságírók kérdeznek, hanem hétköznapi emberek is nyújtanak be adatigényléseket rendőrségi jelentésekkel, a saját lakásukkal vagy a szomszédaikkal kapcsolatban. Don Craven, az illinois-i újságíró szövetség jogatanácsosa szerint a nagyobb szám részben azzal magyarázható, hogy egyes önkormányzatok a nem adatigénylésnek minősülő információkéréseket is az igénylések közé sorolták, de az is igaz, hogy az embereket érdekli, hogyan működik a kormányuk.

*****

Ha kérdezni szeretnél magyarországi, közpénzből gazdálkodó szervezettől, látogass el a KiMitTudra,
ahol segítünk neked a levél megfogalmazásában és elküldésében!

Megosztás