Egyéb

8,6 milliárd Ft értékben kötött szerződéseket a TEK 3,5 év alatt

Miközben a TEK a jó hírnevét féltve helyreigazításért pereskedik az Átlátszó ellen (2:0-ra vezetünk) az árvizes cikkek miatt, gazdálkodási adatait elfelejtette közzétenni a honlapján, holott az információszabadsági törvény kötelezi erre. Kérésre viszont kiadták az 5 millió Ft feletti szerződéseik adatait tartalmazó érdekes listát. Objektumfelújításokat, repülőgép-szállítást, és egy saját autómosót találtunk a rengeteg autó mellett.

Egészen hihetetlen mennyiségű energiát fektet a Terrorelhárító Központ abba, hogy bebizonyítsa, az Átlátszó megsértette a szervezet jó hírnevét az árvízi védekezésért kapott többletpénzük elszámolásáról szóló cikkekkel. Eddig két peren vagyunk túl, első fokon mindkettőt mi nyertük.

Közben viszont azt vettük észre, hogy a renoméját kényesen védő, nem mellesleg évente több milliárd forint közpénzbe kerülő TEK honlapja finoman szólva sem hemzseg az információktól. A szervezet tudományos tanácsának folyóiratáról, az ötletes, „(T)error & Elhárítás” nevet viselő újságról mondjuk egész sok mindent megtudhatunk, viszont a „gazdálkodás” menüpont teljesen üres. Holott az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotörvény, 1. melléklet, III.rész, 4. és 6. pont) szerint a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listáját kötelesek lennének nyilvánosságra hozni. Köztudott, hogy a TEK 2011-ben listaáron 15 millió és 40 millió forint közötti értékű Audi Q7-eseket vásárolt, így ennek mindenképp szerepelnie kéne a honlap üvegzsebében. Tavaly szintén Audikat szerettek volna venni 728 millióért, valamint mobiltelefonokat 271,6 millióért, és bevetési ruházatot 90 millióért – az autóbeszerzést a Miniszterelnökség megvétózta, a másik két szerződés sorsáról semmit nem tudunk. Április végén azonban kiderült, hogy idén végre vehet új autókat TEK, ráadásul a tavalyinál 232 millióval nagyobb összegért, 960 millió forintért.

Megpróbáltuk kideríteni, 2010 szeptemberi megalapítása óta mire költött még a szervezet, ezért közadatigénylésben kértük ki a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listáját – aminek kint kéne lennie a TEK honlapján. A Terrorelhárító Központ határidőben válaszolva, egy csinos kis táblázatban küldte el a kért adatokat.

2010-ben, vagyis annak utolsó négy hónapjában nettó 1,87 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket: egy 1,5 milliárdosat a Porsche Hungáriával gépjárműbeszerzésre, objektumaik őrzésével a Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft.-t bízták meg 235 millió Ft-ért, mobiltelefon-szolgáltatásra pedig a Telekommal szerződtek 112 millióért.

2011-ben „csak” nettó 656,2 millió forint értékben kötöttek szerződéseket, ebből közel 500 millió értékben a HMEI Zrt.-vel: 55,7 millióért bevetési eszközöket, 154,8 millióért ruházatot, 166,2 millióért védőfelszereléseket és alpintechnikai eszközöket, 117,5 millióért pedig kényszerítő eszközöket „és egyéb rendészettechnikai eszközöket” vásároltak az MNV tulajdonában lévő honvédségi cégtől. Emellett kétségkívül érdekes tétel még a listán a Bau-Trans Kft.-vel aláírt, 7,9 millió forint értékű, „repülőgép TEK objektumába történő szállítása” tárgyú megállapodás is.

2012-ben nettó 1,17 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket, melyek közül több ugyan csak keretösszeg, és a gépjárműalkatrészek beszerzésére vonatkozók 3 évre szólnak. 409 millió forint értékben bíztak meg különböző cégeket objektumfelújítással, 140 millió Ft értékig a Porsche Auto Hungária Kft.-t és a Gaál Autóház Kft.-t gépjárművek javításával és karbantartásával, és 8 millió forintért szerződtek a szekrény-ügyről elhíresült Profile Vehicles Oy magyarországi fióktelepével egy mentőautó kialakítására.

2013-ban nettó 1,37 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket. Újabb objektumfelújítások 468 millióért, gázszolgáltatásért 114 millió a  GDF Suez Zrt.-nek, ruhabeszerzés 95,2 millióért, közelharcoktatás 8 millióért – ezek csak az érdekesebbek. A sok szép terrorelhárító autó tisztaságáról pedig a Christall Kft.-től 25 millióért beszerzett autómosó-berendezés gondoskodik.

2014-ből ugyan még 5 hónap sem telt el, de máris nettó 1,7 milliárd forint értékben kötött szerződéseket a TEK. A sajtó által április végén megszimatolt gépjárműbeszerzési megállapodásokat például már január 31-én aláírták: 266 millióért a Pappas Autó Magyarország Kft.-től, 413,69 millióért a Porsche Hungária Kft.-től, 46,64 millióért pedig a Gaál Autóház Kft.-től vettek új autókat. Ide tartozik, hogy üzemanyagot a MOL-tól vesznek 181,9 millió forintért („2013-as tényadatok alapján”), a tavaly vásárolt autómosót pedig a Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft. üzemelteti 7,2 millió forintért. Természetesen az idei év sem múlhat el objektumfelújítás nélkül: három céggel szerződtek erre a célra összesen 617 millió Ft értékben.

Az adatok a TEK honlapjára még mindig nem kerültek fel, a „gazdálkodás” menüpont továbbra is üres.

 

Megosztás