Egyéb

E-Észtország: az állampolgárság, mint online szolgáltatáscsomag

Az elektronikus kormányzásban és személyazonosításban élenjáró Észtország hamarosan az országban lakó nem észt állampolgárokat is bevonja az e-nyilvántartási rendszerbe, így 2025-re 10 millió „e-észt” intézheti hivatalos ügyeit egyszerűen és villámgyorsan.

Nemrégiben fogadta el az észt kormányzat a digitális személyi azonosítás kiterjesztését az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező, nem észt állampolgárokra is. A cél az, hogy az azonosítás és a kormányzati rendszerek használatának megkönnyítésével vonzó célponttá tegyék az országot, részben a gazdasági szereplők számára, hiszen így akár egy nap alatt lehet új céget alapítani és nyitni neki egy bankszámlát, könnyebb lesz külföldi állampolgárként aktívan szerepet vállalni egy cég irányításában, és hozzáférni a teljesen digitális észt adórendszerhez. Az intézkedés célcsoportjai ebből kiindulva külföldi befektetők és külföldi alkalmazottaik, a cégvezetések külföldi állampolgárságú tagjai, észt cégek külföldi állampolgárságú szakemberei, továbbá tudósok, oktatók és egyetemisták, nemzetközi szervezetek Észtországban szolgáló képviselői, észt nemzetiségűek és az országból emigráltak leszármazottai, valamint a fentebb felsoroltak családtagjai. Érdemes megjegyezni, hogy az észt export 60 százalékát a külföldi tulajdonú vállalatok adják.

Ahogy egy 2013. októberi blogbejegyzésben olvasható, Észtországban mindössze 18 percbe telik egy új céget regisztrálni az interneten keresztül, mindenki meg tudja nézni a tanulmányi és egészségügyi adatait, a korábbi munkahelyei listáját, de még a közlekedési bírságait is. Sőt, ha valamiben hibát talál, kezdeményezni tudja a javítást is. A figyelemre méltó rendszernek két alappillére van: az egyik a nemzeti nyilvántartás, vagyis a népesség-adatbázis, amelyben az ország minden egyes lakosának van egy saját azonosítója. A másik a személyi igazolvány, amely lehetővé teszi az elektronikus aláírást. Fontos szabály az észt kormányzati rendszerekben, hogy egy adatot csak egyetlen helyen tárolnak. A népesség-adatbázisban az egyéni azonosító mellett mindenkinek szerepel a neve, a születési ideje, a neme, a jelenlegi és korábbi lakcíme, állampolgársága, és a családi állapota. A többi rendszerben nincs szükség arra, hogy ugyanezek az adatok meglegyenek, csak az egyéni azonosítót kell tudni, és a fenti információk egyszerűen lekérhetők.

Az észt személyi igazolvány egyrészt kézzel fogható azonosító okmányként használható, a műanyag kártyán található a tulajdonos fényképe, neve, neme, állampolgársága és az azonosító száma. Másrészt az elektronikus ügyintézéshez is szükség van rá, a kártyába épített mikrocsip segíti a személyi azonosítást és a digitális aláírás használatát. Mindkét funkcióhoz 4 jegyű PIN-kódra van szükség. A magyar ügyintézést ismerve már ez is elképesztően fejlett rendszer, de nemrégiben még egyszerűbbé tették az azonosítást: most már nincs szükség külön kártyaolvasóra, elég egy speciális SIM-kártya, és egy sima mobiltelefon, amely kártyaolvasóként működik, így elég a mobilszámmal bejelentkezni.

Megosztás