Egyéb

Elindul a kelet-európai börtönprojekt

Elkészült a korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó újságírókat tömörítő szervezet, az OCCRP a kelet-európai börtönök és fogvatartottak helyzetét elemző honlapja. A statisztikai adatokat és videóinterjúkat tartalmazó oldal a következő hónapokban folyamatosan frissülni fog.

0_Homepagekicsi.png

Az Organized Crime and Corruption Reporting Project, vagyis az OCCRP riporterei egy közös projekt keretében Kelet-Európa több országában mérik fel, hogy hányan vannak börtönben és milyen bűncselekmények miatt. Ehhez közérdekű adatigénylések segítségével az adott országra vonatkozó statisztikai adatokat kértek a hatóságoktól, majd a kapott adatokból interaktív grafikák készültek. A statisztikák alapján láthatók a hasonlóságok és a különbségek a fogvatartottak mennyisége, az elkövetett bűncselekmények és a nemek aránya között. A most feltöltött adatokat 2013 végén kérték ki, ezeket folyamatosan frissíteni fogják.

Az OCCRP hat kategóriát emelt ki a bűncselekmények közül: gyilkosság, nemi erőszak, lopás, embercsempészet, drogcsempészet, pénzügyi bűncselekmények. Mivel az adatok néhány országban nem voltak teljesek, ezért a grafikonok nem minden esetben mutatnak teljes képet. Magyarországról az atlatszo.hu vesz részt a projektben, a hazai adatok az ábrákon a magyar zászlóra kattintva, vagy közvetlenül ezen a linken érhetők el. Az adatokból kiderül, hogy Magyarországon 1000 emberre 1,8 rab jut, a bebörtönzöttek 32 százalékát lopás, 6,8 százalékát gyilkosság, 6,1 százalékát pedig pénzügyi bűncselekmények (adócsalás, sikkasztás stb.) miatt ítélték el.

Az ábrák mellett videóinterjúk is készülni fognak az elkövetkező hónapokban, ezeket eredeti nyelven, angol felirattal fogják feltölteni az újságírók.

Theftkicsi.png

Megosztás