Egyéb

Kazincbarcika nem adja a polgármester feleségének munkaszerződését

Közadatigénylésben kértük ki Kazincbarcika kommunikációs cégétől az általa működtetett jelmezkölcsönzővel kapcsolatos bevételek és kiadások listáját, valamint Szitka Péter MSZP-s polgármester feleségének, Kalácska Violának munkaszerződését, aki a cégnél dekoratőrként dolgozik, korábban pedig – minő véletlen – jelmezkölcsönzőt üzemeltetett a városban. 

jelmez1.jpg

A Barcika Art Kft. válaszából az derül ki, hogy az általuk 2013 elején megnyitott jelmezkölcsönző várhatóan 4,5 év alatt fogja visszahozni a belefektetett összeget, Kalácska Viola munkaszerződésének kiadását azonban a hölgy személyes adatainak védelmére hivatkozva a Barcika Art nevében válaszoló, általuk megbízott ügyvédnő megtagadta válaszlevelében. Abban, amelyet a Kimittud helyett az igénylő privát email-címére küldött, holott annak elvileg sem ő, sem a Barcika Art Kft. nem lehetne birtokában, vélhetően a polgármesteri hivatal adta ki részükre, az igénylő hozzájárulása nélkül. A tartalom és az eljárás tökéletes egysége.

A kazincbarcikai összefonódásokról szóló cikkünkben írtunk arról, hogy az önkormányzat kommunikációs cégénél, a Barcika Art Kft.-nél dolgozik dekoratőrként Szitka Péter MSZP-s polgármester felesége, Kalácska Viola, aki a városban korábban jelmezkölcsönzőt működtetett, ezt azonban ma már a Barcika Art teszi a kezelésében lévő Egressy Béni Művelődési Központban. Érdekes dolog, már csak az önkormányzati újság hirdetésein is jól látszik a folyamat: 2010-ben még a saját üzletét reklámozta Kalácska Viola, 2013-tól viszont már a közpénzből működő cég hirdeti a városi jelmezkölcsönzőt, amelynek ő a kapcsolattartója.

jelmez2.jpg

A Kimittudon keresztül kikértük az önkormányzati jelmezkölcsönző megnyitásával és működtetésével kapcsolatban kötött szerződéseket, a vállalkozással kapcsolatban keletkezett bevételek és kiadások listáját, valamint Kalácska Viola munkaszerződését, munkaköri leírását, az általa ellátott közfeladatok meghatározását, és az átlagkeresetét.

A Barcika Art Kft. nevében dr. Buza Orsolya ügyvédnő válaszolt. Tájékoztatása szerint a Kft. 2013. február 1. után kezdte meg jelmezkölcsönzői tevékenységét, mégpedig „lakossági igényre, a helyben élő és a közművelődési intézménybe járó szülők felvetését követően”, és ezzel „megteremtette a lehetőségét egy kényelmes, kulturált és klasszikus városi jelmezkölcsönző működésének”. Mivel a kölcsönző az Egressy Béni Művelődési Központban működik, megnyitásához és működéséhez kapcsolódóan csupán a jelmezek beszerzése, és a szolgáltatás reklámozása merül fel elkülöníthető költségként. A plakátokat (tavaly 50 darabot 10 ezer forintért, idén 30 darabot 7 ezerért) természetesen a Tóth Zoltán MSZP-s önkormányzati képviselő gyermekei tulajdonában lévő Litoplan Kft. készítette, hisz 2010 óta ez a cég nyeri a kommunikációért felelős önkormányzati cég nyomdai szolgáltatásokra kiírt közbeszerzéseit Kazincbarcikán, így most is vele van a Barcika Art-nak keretszerződése.

A jelmezeket szerződés nélkül, írásos megrendelő alapján vették a helybéli Veres Attila Bence és Veresné Harsányi Enikő tulajdonában lévő, használtruha-eladással foglalkozó London Store 2007 Kft.-től bruttó 441.960 forintért. A jelmezkölcsönzői tevékenységből a Barcika Art Kft.-nek 2013-ban bruttó 105.300, 2014-ben (február 12-ig) bruttó 33.800 forint bevétele származott. Mivel a farsangi mulatságok jellemzően február második felében szoktak lenni, várhatóan az idei bevétel is nőni fog még. Ha eléri a tavalyi szintet, és jövőre, valamint 2016-ban is lesz legalább akkora, minimum 100 ezer forint bevétele a Barcika Art-nak a kölcsönzésből, akkor az esetleges javításokat és cseréket nem számolva a jelmezek 4 év alatt visszahozzák a megvásárlásukra fordított összeget. Tehát nem egy busás hasznot hozó vállalkozás, de a város kommunikációs cége a lakossági igény miatt működteti.

Szitka Péter polgármester feleségével, Kalácska Violával kapcsolatban semmit, se a munkaszerződését, se a munkabérét nem küldte meg a Barcika Art Kft. nevében válaszoló ügyvédnő, mert indoklása szerint azok a hölgy személyes adatai. A dolog külön szépsége az, hogy az ügyvédnő a levelét nem a Kimittud nyilvános felületére küldte (ahol az igénylést kapta a cég), hanem az igénylő, vagyis az én saját email-címemre, melyhez jogosulatlanul jutott hozzá. Ugyanis soha nem írtam emailt a cégnek, viszont a polgármesteri hivatalnak már igen, úgyhogy valószínűleg ők adták ki a kft. és/vagy az ügyvédnő részére a megkérdezésem nélkül (!) az e-mail címemet, ami meg az én személyes adatom, de ez úgy látszik, nem baj. A tartalom és az eljárás tökéletes egysége, köszönjük Kazincbarcika.

Természetesen a közélet tisztasága, és a közpénzek elköltésének átláthatósága iránt elkötelezett Átlátszó munkatársaként egyáltalán nem zavar, hogy a kazincbarcikai városvezetés tudja és használja az e-mail címemet, mert számomra öröm, ha hozzájárulhatok bármilyen közérdekű adat nyilvánosságra kerüléséhez, érkezzen az a Kimittudra, a MagyarLeaks-re, az Átlátszó e-mail címére, vagy akár a sajátomra ([email protected]).

A Barcika Art Kft. válaszlevele (mellékleteivel együtt letölthető a Kimittudról is):

 

 

 

Megosztás