Egyéb

Heti Mutyimondó: induljon a korrupcióvédelmi harc!

Már csak kevés hiányzik ahhoz, hogy akadálymentes legyen a korrupció Magyarországon: ha sikerül megszabadulni az akadékoskodó egykori hivatalnokoktól és az újságíróktól, akkor szabadon folyhat a lopás. Védjük meg a magyar korrupciót a gáncsoskodóktól! Mong Attila heti lapszemléje.

mutyimm.jpg

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik! Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Az elmúlt hét vicces híre volt, hogy leváltották Lengyelországban az autópálya-igazgatóság vezetőjét, lényegében azért, mert merte akadályozni a korrupciót. A Reuters tavaly még különtudósításban számolt be arról, hogy a most kirúgott vezető hogyan keménykedik a nagy, külföldi építőipari cégekkel: sok esetben megtagadta az útépítési projektek határidejének meghosszabbítását vagy költségvetésük növelését, még ha legitim műszaki érvek álltak is emögött. Most aztán elnyerte méltó büntetését, megvédik a lengyelek is a saját mutyijukat, ha kell. A rezsivédelmi harc mintájára ideje tehát az elmúlt hét hírei alapján összeszedni, hogy kitől és mitől kell megvédeni a magyar korrupciót. Íme néhány ötlet:

Az akadékoskodó exhivatalnokoktól

Elsősorban a Horváth Andrásoktól, a Holoda Attiláktól és társaiktól, akik nem átallanak visszabeszélni, miután kirúgták vagy kiszorították őket az állami pozícióikból. Itt van például a Holoda, aki egykor energetikai szakállamtitkárként dolgozott, aztán most összevissza nyilatkozik arról, hogy messziről büdös az offshore cégekben végződő gázkereskedő cég léte. Olyan az egész, mondja, mintha a Wall Street farkasa című filmet látná. Hiszen felfoghatatlan mennyit nyer az offshore tulajdonú energiabróker az egész ügyleten, azzal, hogy az állami MVM helyzetbe hozza, és óriási gázmennyiséggel játszhat a nemzetközi piacokon, azt sokszorosan megmozgatja, és ezen hatalmas haszna képződik. Horváth András is – akiről még az sem kizárt, hogy képviselő lesz – csak mondja, csak mondja a magáét az 1700 milliárdos áfacsalásról, elég nyilvánvaló, főleg, mert esetek sora igazolja, hogy igaza van, de ezzel mérhetetlen károkat okoz. Kénytelenek még nyomozni is, vagy legalábbis úgy tenni. Most komolyan azt akarjátok, hogy korrupcióellenes köztisztviselőket avassunk?

A pályázatoktól, nyomozásoktól

Leírhatatlan módon akadályozzák a korrupció szabad folyását a különböző pályázatok, versenyek, tenderek, amelyek meggátolják, hogy az állami pénz 100 százalékát ellopják: a legfrissebb statisztikák szerint így csak minden negyedik (!) forintot lehet lenyúlni. Számoljunk csak utána, mennyit lehetne ideális esetben nyerészkedni egy félmilliárdos online pénztárgép tenderen, a rendszeres kátyúzáson, az informatikai pályázatokon vagy az idei évre tervezett 158 milliárd forintos uniós pályázati kereten! Sokan sokat dolgoznak azon, hogy ez ne maradjon így, hogy a pályázatokat ki lehessen játszani, ezt a célt szolgálta a trafikmutyi, amelynek tapasztalatait most a felszámolótenderen alkalmazták, de a helyzet messze nem tökéletes. Nem is beszélve arról, hogy néha, nagyobb nyilvánosságot kapott ügyekben (pl. a négyes metró), még a nyomozást is el kell indítni, amit aztán nem győznek húzni-halasztani.

Az újságíróktól

Minden sokkal egyszerűbb lenne, ha csendben, zavartalanul lehetne lopni. Az az állandó lármázás, amit az Átlátszó újságírói és hasonszőrű társaik művelnek, nemcsak azt eredményezi, hogy olyanok is értesülnek a korrupcióról, akiknek nem szabadna (pl. az emberek), hanem még növeli a hibaszázalékot is. Most komolyan, minek megírni, hogy a belügyminiszter cégei, amelyek jól hasítanak a közbeszerzésektől, baráti kezekbe kerültek (az új tulajdonosok több szálon is kötődnek Pintérhez)? A HVG.hu arról cikkezetett, hogy a rektor korábbi cége szállít be a Pécsi Tudományegyetemnek, hogy egész Békés megyét behálózzák Simonka György fideszes országgyűlési képviselő családjának érdekeltségei, amelyek közpénzekből is bőven részesülnek. A Világgazdaság szerint Orbán haverjáé lehet az ország második legnagyobb erőműve. Az Átlátszó Oktatás blog a magyar elit hamis diplomáinak ügyét szellőztette meg, az Átlátszó pedig az egyik NAV-elnökhelyettes kínai seftelős kapcsolatairól cikkezett, de mindez mire jó? Csak zavart kelt. Nem is beszélve a közérdekű adatigénylésekről, amelyek fokozzák a bajt: a héten emiatt derült ki, hogy havi egymillióból nem csinál semmit a kormányzati történetkutató vezetője, és könnyen lehet, hogy azt is meg fogjuk a sajtó miatt tudni,hogy mi történt a szigetszentmiklósi gyerekkínzás ügyében. A Fizettem.hu történetei a kórházi hálapénzekről vagy az oktatási korrupcióról ugyanígy csak arra jók, hogy napirenden tartsák a korrupciót, ami csak árt az ügynek. Ilyen ordítozásban nem lehet értelmes munkát végezni.

A bénáktól

Szinte a legártalmasabbak persze azok, akik saját bénázásukkal hívják fel magukra a figyelmet. Simon Gábor szinte már megérdemli, ami vele történik, nevezetesen, hogy jelenleg éppen egy bohóc társaságában figyel a Fidesz választási kampányplakátjain. Ha pedig hinni lehet a híreknek, akkor további ügyek várhatók a választási kampányban olyan, gondolom baloldali politikusokról, akik képtelenek voltak felfogni, hogy a lopás nem gyerekjáték. Komoly szabályai vannak, rengeteg mindenre kell figyelni, és rendes összpontosítást kíván. Ha Simon körültekintőbb lett volna, megtudhatta volna, hogy egy pesti bankfiókban lényegében kisebb lett volna a lebukás veszélye, mint Ausztriában. Lám, a Szíjjártó vagyona igenis tud rendben lenni, vagyis nem kell ehhez agysebésznek lenni, elvtársak!

További érdekességek itthonról és külföldről

A hét bukói

Lefotózták a miniszterelnök lányát, amint autóvezetés közben mobilozik. Megússza? A 444 pedig kiszámolta, hogyan kereshetett 24 év alatt 300 milliót Orbán.

Az MTI képszerkesztői eldöntötték a vitát Habony Árpád közszereplői státuszáról. Lefotózták, és nem takarták ki az arcát.

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelőjére, aki a vádirat szerint százmillió forintos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozott munkáltatójának.

Végrehajtást rendelt el az adóhatóság az egykori sztárügyvéd, Dr. Ruttner György irodája ellen, miután tízmillió forintos adótartozással rendelkezik. Az ügyvéd elismerte a tartozást, szerinte az uzsorások a hibásak.

Hűtlen kezelés és pénzmosás bűntette miatt vádat emelt az ügyészség a Betonút Rt. egykori vezérigazgatója és helyettese ellen. A cég a K&H-botrányban is érintett volt.

Az osztrák jegybank egykori kormányzóhelyettese nem ismerte el bűnösségét az ügyében megkezdődött tárgyaláson: azzal vádolják, hogy az osztrák pénzverde felügyelőtanácsi tagjaként tudomása volt a pénzverde Szíriával és Azerbajdzsánnal kötött, korrupciógyanús üzleti megállapodásairól.

Őrizetbe vettek egy francia milliárdost, korábbi polgármestert, akinek múlt héten szüntették meg a mentességét. Korrupciós eljárás elé néz.

Adócsalással vádolják a Barcelonát: Neymar átigazolása miatt egy hónapja lemondott az FC Barcelona elnöke, de ez sem menti a helyzetet, az ügyészség adócsalás miatt vádat emelt a futballklub ellen.

A thaiföldi miniszterelnök tagadja a korrupciós vádakat egy gyanús rizsügyletben.

Bíróság előtt az egykori egyiptomi elnök, aki tagadja, hogy lopott volna az egyiptomiaktól.

Kínában korrupciós eljárás indult a világ legnagyobb vízierőművét üzemeltető cég vezetői ellen.

Az FCPA blog egy alvállalkozóról ír, aki Afganisztánban kenőpénz ellenében akart megrendeléshez jutni az amerikai hadseregtől.

Paks-paktum

A paksi atomerőmű-bővítésről vitáztak szakértők az MTA-n, a volt köztársasági elnök jól kiosztotta a kormányt, amiért antidemokratikusan döntött egy ekkora beruházásról.

Az Index egy szép grafikonon mutatta meg, hogyan aránylik a paksi atomerőmű bővítésére hamarosan igénybe veendő orosz megahitel ahhoz a kölcsönhöz, amellyel Putyin elnök zsarolja éppen az ukrán vezetést, hogy ne az Európai Unió, hanem Oroszország mellett köteleződjön el az ország. Miközben az ukrán vezetés éppen löveti a tiltakozókat. A két hitel nagyjából ugyanakkora nagyságrendű, csak hogy tudjuk, mire számítsunk Oroszországtól a következő pár évtizedben. A nemzetgazdasági miniszter viszont kitart amellett, hogy az egész megállapodás nagyon kedvező.

Átláthatóság és korrupció általában

A New York-i rendőrség sem az információszabadság iránti barátságáról híres: ezúttal azt a kérést utasították el, hogy adják ki az információszabadságról szóló kézikönyvüket.

Az EP két bizottsága is új szabáyokat szavazott meg a fantomcégekkel kapcsolatban, ha a kormányok is elfogadják, ez fontos lépés lehet az ilyen cégek jobb ellenőrzése irányában.

Kínában a szexkereskedelem visszaszorítására összpontosít az antikorrupciós harc.

A Washington Post véleménycikke a Szocsiban zajló téli olimpia hátterében felsejlő korrupciós ügyletekről.

Világszerte növekvőben van a gazdasági bűnözés, különösen a gyorsan bővülő feltörekvő gazdaságokban.

A Transparency blogja arról ír, hogy meg kellene teremteni az adóparadicsomok cégregisztereinek nagyobb nyilvánosságát.

Egy bolgár oligarcha Brüsszelbe ment panaszkodni egy otthoni újságíró ellen, aki le merte őt oligarcházni.

Ausztráliában új whistleblowing-védelmi szabályok várhatók.

Mong Attila

Megosztás