Egyéb

Nem repülhet az ukrán elnök, hol repül a magyar oligarcha?

Az Egyesült Arab Emírségek, Irán, Omán, Oroszország, Ukrajna és még Magyarország is felmerült azoknak a helyeknek a listáján, ahol Viktor Janukovics gépe átrepült vagy leszállhatott, miután állítólag tegnap este elhagyta Kijevet. A netezők az eget kémlelik a repülőjárat-nézegető oldalakon.

antti.png

@antti_engineer Twitter felhasználó képernyőmentése
az egyik Ukrajnát elhagyó magángép útvonaláról

Janukovics elnök médiaértesülések szerint tegnap vagy Oroszországba repült, hogy Putyinnal tárgyaljon, vagy politikai hátországába, az ukrajnai Harkovba távozott. Mindenesetre az interneten felbukkant egy lista a kijevi reptérről távozó gépek lajstromjeleivel és célállomásainak listájával, ami lázba hozta a netezőket, a userek rávetették magukat a Flightradar24 járatfigyelő oldalra, ahol az épp levegőben lévő gépeket lehet mindenféle azonosítók alapján megtalálni és figyelni a mozgásukat. Volt, aki figyelte még a forgalomirányítók beszélgetését is, ma már a Harkovról szóló pletykák tűntek reálisnak. Miután az ukrán parlament kötelességmulasztás miatt elmozdította Janukovicsot elnöki tisztségéből, az egyik ellenzéki képviselő azt állította, hogy Janukovics Doneckben próbált repülővel Oroszországba indulni, de megakadályozták, hogy elhagyja az országot.

Az is érdekes lenne, ha megtudnánk, melyik magyar oligarcha használ magángépet, hiszen így figyelemmel követhetnénk, a mi fontos embereink merre járnak. Sok online adatbázis nyújt segítséget abban, hogy utánanézzünk a gépeknek. Ezek például az Álmos vezér nevű egykori Sólyom-gép adatai, az oldal alapján 2013 augusztusában repült utoljára. Az Origo.hu tavaly írta meg, hogy „legkomolyabb magyar magángépet” az OTP Csoporthoz tartozó Air-Invest Kft. „birtokolja”, ezt a madarat sokan Csányi Sándor magángépeként emlegetik. A HA-LKN lajstormjelű, 14 fő szállítására alkalmas, fotel-ágyas Dassault Falcon-900 az Airframes adatbázis alapján tegnap is repült.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság legfrissebb lajstromlistája letölthető innen. Szóljon nekünk, ha magyar oligarchát lát a levegőben!

Megosztás