Egyéb

Táncol a görög, netezik a magyar

A távolságtartó aktivista részvételtől a radikális fellépés kitárgyalásáig jutottak el az első Átlátszó kerekasztal-beszélgetés résztvevői a Müsziben. A téma a korrupcióellenes civil aktivizmus volt.

kerekfoto.jpg

Csoszó Gabriella az aktivista mentalitásról beszélt az Átlátszó.hu által rendezett beszélgetésen. Ő New Yorkban látott először Occupy-tüntetést, akkor döntötte el, hogy a fotós tudását adja segítségül az olyan mozgalmaknak, amelyek céljaival egyetért. Dokumentálni kezdte a rendezvényeket, tüntetéseket, a képeit pedig felajánlotta a szervezőknek. Elmondta, ezt civil gesztusnak tartja, és úgy látta, hogy az alternatív médiafelhasználási területeken terjedtek a legjobban a képei, ezért is indította el a FreeDoc blogot, ahol az elmúlt két év hazai eseményeinek fotóesszéi találhatók.

„Nemcsak a médiában jelenlévő fotósként tudsz dokumentálni, hanem aktivistaként is részt tudsz venni fotókkal ebben a harcban vagy jelenlétben” – mondta arról, hogy tanárként miért kezdett el aktivista fotózást oktatni az iskolájában. Hangsúlyozta, nem riporternek tartja magát, hanem a dokumentáció és az olyan portrékészítés a célja, amely személyesebb kapcsolatba hozza a nézővel az adott mozgalom céljait.

Fokasz Nikosz, az ELTE TáTK Szociológia Tanszékének vezetője saját „Táncol a görög” című videó mashupjával reagált a beszélgetés témájára. Elmondta, szerinte a görög azért tüntet, mert táncol – azaz, a görög messziről nézve egy olyan kulturális hagyomány része, amelynek kézzelfogható eleme a spontán közösségi reakciókban való részvétel. 

Legyen az akár szirtaki műzene, zeibekiko népzene vagy cifteteli hastánc, a mozdulatokat mindenki ismeri, és bármely társadalmi réteg képviselője számára magától értetődő, hogy megmozdul, ha meghallja az ismert taktusokat. Fokasz Nikosz szerint a tánc rámutat arra a spontaneitásra, amely a görögöket arra készteti, hogy részt vegyenek tüntetéseken. Igaz, az utóbbi időben a reakciók egyre radikalizálódnak, és nem ritka, hogy nekimennek a dühös görögök a saját politikusaiknak. A szociológus ehhez is mutatott videófelvételeket, melyeken az utcán vagy tévés beszélgetőműsorban mentek egymásnak az emberek. Arról nem is beszélve, hogy a dühös görög állampolgárok gyakran hajlamosak azt skandálni – nemcsak tüntetéseken, hanem akár focimeccseken is idegenben –, hogy „égjen le az a kurva parlament”.

Korrupció és aktivizmus: Miért tüntet a görög és miért hallgat a magyar? from atlatszo.hu on Vimeo.

 „Az Átlátszó elsősorban az interneten van jelen, és mi érzékeljük azt, hogy az embereket meg lehet mozgatni. Nem feltétlenül baj, ha nem az utcán balhéznak, hanem online projektekben vesznek részt” – mondta Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője arra reagálva, hogy a magyarok miért nem tüntetnek az elharapózó korrupció ellen. Szerinte a magyarok – a görögökkel ellentétben – visszahúzódók, nem szeretik megmutatni magukat, az interneten viszont nagyon aktívak az antikorrupciós kezdeményezésekben.

Az atlatszo.hu-nak éppen ezért több online részvételt erősítő projektje is van, ilyen például a MagyarLeaks nevű szivárogtató szolgáltatás, ahol arra kérjük az embereket, hogy szivárogtassanak információkat névtelenül az újságíróknak. Vagy ilyen a KiMitTud közadat-igénylő portál és még két előkészületben lévő projekt, a Fizettem.hu nevű közösségi  kenőpénz-figyelő oldal és az Átlátszó.net, ahol a watchdog módszertant fogjuk továbbadni olyan bloggereknek, civil szervezeteknek, amelyek fontosnak tartják az átláthatóságot és az információszabadságot Magyarországon.

Köszönjük azoknak, akik helyszíni adományukkal hozzajárultak a kerekasztal költségeihez. Köszönjük Nagy Bálintnak, az Átlátszó.hu önkéntesének, hogy segített a rendezvény lebonyolításában.

Megosztás