Egyéb

Heti Mutyimondó: Halló, Olaf, itt Rodolfó!

Magyar korrupciós bűvészek teszik lóvá az uniós szakértőket, akik csak azt látják, hogy Magyarországon, mint egy nagy fekete lyukban, eltűnik a pénz, de nem tudják, hogyan. Néhány tipp. Mong Attila heti lapszemléje.

rodolfo.jpg

Szolgálati közlemény:

Nem akarsz lemaradni egyetlen magyar és külföldi korrupciós hírről sem? Mutyimondó email-hírlevél indul napi kiadásban pletykákkal, kihagyhatatlan cikkekkel, tippekkel, információkkal. Kattints, és regisztrálj!

Éppen két hete, itt a Heti Mutyimondóban aggódtam azon, hogy elveszik tőlünk a magyar mutyit, tatárok, románok és merániak akarják kezükbe kaparintani ezt a nagyszerű magyar tudásállományt. Nos, a helyzet még ennél is rosszabb: a világ mintha nem kezelné a méltó helyén, mindazt, amit az ország ezen a téren elért, nem ismerik el az eredményeinket.

Itt van például az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amelyik éppen a múlt héten számolt be arról, hogy csak nagyon kevés vizsgálatot indítottak eddig magyarországi szereplők ellen, csak három esetben zárták le valamilyen jelentéssel a nyomozást és egyik ügyben sem találtak szabálytalanságot. Hát ezért törjük mi magunkat? Hát ezért dolgozunk? Az OLAF összesítése azért is furcsa, mert egy másik uniós szervezet azt állapította meg, hogy eddig 1500 milliárd forintnyi EU-támogatást osztott szét szabálytalanul az ország, emiatt 75 milliárd forintnyi büntetést be kell fizetnünk, és csak utána szabadítják föl a befagyasztott forrásokat. Ebben az 1500 milliárdban hogyan nem sikerült komoly, nagy súlyú ügyeket feltárni? Most, hogy már külön jogszabályunk is van az uniós pénzek felhasználásának akadályozásáról (sic), érdemes lenne tényleg jobban odafigyelni Magyarországra.

Ide figyelj Olaf, itt Rodolfó, a híres magyar bűvész. Mivel ilyen béna vagy, leírok neked pár trükköt. Csak a kezemet figyeld!

Először is, hogy egy tökéletes, beépített korrupcióval rendelkező pályázati rendszert kell kiépíteni, amelyben legfeljebb a tisztek cserélődnek (most például Lázár János kerül pozícióba), de a parancsnokok semmiképpen.  Ez a tanulságos cikk például szépen végigveszi, mi változott, és mi nem az uniós pénzek szétosztásával megbízott NFÜ-nél. A cikk szerzője szerint Simicska pozíciói mitsem változtak a személycserék után, a magyar állam továbbra néhány oligarcha foglya.

Az uniós pályázatok tehát a benne részt vevők cinkos összekacsintása kíséretében erősen irányítottak, a hivatali rendszer célja pedig csak az, hogy a csókosoknak leosztott forrásokhoz megteremtsék a törvényes látszatot, egy olyan szisztémát működtessenek, olyan szabályrendszert alkossanak, amelyben minden a legnagyobb rendben lévőnek látszik, főleg, ha idejönnek az OLAF szakemberei.

Ezt a know-how-t a közbeszerzéseknél, a földpályázatoknál, vagy a trafikmutyinál is remekül lehetett alkalmazni, és még nincs vége. A Hortobágyi Nemzeti Park 800 hektárnyi legelője kerül most ilyen tökéletesen szabályosnak látszó rendszerben egy volt fideszes képviselőhöz, nem mellesleg antibajnaista népvezérhez, a Hajdú-Bét csőd egyik károsultjához. A Normafánál egy ilyen megoldással fognak jó sok fát kivágni, hogy betont lehessen önteni a helyükre. Így nyert öt trafikkoncessziót – mint kiderült – Orbán ujdonsült vejének az üzlettársa és persze még sokan mások, akik közül páran mellesleg még az ölükbe pottyant irányított szerencsével sem tudnak mit kezdeni. Az egyik nyertes olyan ügyetlenül kezdett a trafikbizniszbe, hogy 90 boltjából 25-öt máris be kellett zárnia. (Ide kapcsolódik, hogy a trafikmutyi miatt akár 6-8 milliárd forint jövedéki adót is bukik a magyar állam, mert kevesebb cigaretta fogy a vártnál, ami másik oldalról meg inkább örömteli hír.)

A rendszer fontos jellemzője az is, hogy a vizsgálattal megbízott hatóságok nem erednek az ügyek nyomába, a NAV pótcselekszik, az ingatlan bérbeadókat zaklatja, a rendőrök vagy az ügyészek részletes statisztikákkal bizonyítják, hogy a helyükön vannak, de a kényes, nagy ügyeknek a közelébe sem merészkednek. (Lengyelországban egy nemzetközi vizsgálat részeként a Hewlett-Packard ellen indult nyomozás, az ottani informatikai eladásai miatt. Magyarországon ezt a korrupciótól ugyancsak átitatott alrendszert alig nézték meg a hatóságok.)  Pontosan tudják ugyanis, hogy egy olyan országban, ahol a miniszterelnök lányának lagzijához vezető utakat (valószínűleg) kivételesen felújítják, csakúgy, mint a politikusokkal jó barátságot ápoló szakács étterme előtti járdát, akkor nincs sok nyomoznivalójuk, úgysem lesz semmi.

A rendszert pedig a végén még le is kell zárni, de ebben is olajozottan működik minden. Először is, az adatokat, szerződéseket el kell tüntetni, el kell rejteni, vagy le kell tagadni, sőt még jogerős bírósági végzés után sem szabad kiadni. A dunakeszi önkormányzat például hónapokig letagadta annak a megvalósíthatósági tanulmánynak a létezését, amelyből kiderült, hogy a városnak 800 milliós extraköltséget jelentett volna a Szíjjártó Péter futsalcsapatának tervezett sportcentrum. A Nemzeti Földalapkezelő a bírósági döntés után sem adja ki a pályáztatás nélkül kiosztott földek szerződéseit, az MTVA vezetője ugyanígy cselekedett és csak az atlatszo.hu rendőrségi feljelentése után volt hajlandó nyilvánosságra hozni az amúgy közérdekű adatokat. (Amiből persze kiderül, hogy még azért is közpénzben kellett kártérítést fizeni, hogy ne folytatódjon tovább egy szar sorozat.)

És a hab a tortán, az, amikor az országos lopáció után van pofájuk azt bejelenteni – mint Németh Lászlóné tette – hogy ha legközelebb trafikmutyit rendeznek az országban, akkor majd jól betartják az ombudsman ajánlásait.

Csoda-e, hogy ebből a szép kerek rendszerből most már színdarab is születik? Olaf, ide valóban kevesek vagytok.

További hírek, érdekességek itthonról és külföldről:

A kormányfő kedvenc felcsúti polgármestere már a fővárosban is hasít az építőipari cégével, a politikaközeli médiaügynökségek is jobban teljesítenek, sőt az Andy Vajna cége és felesége is. Közben furcsa módon milliárdokat sikerült elpazarolni a szénkvóta vagyonból, amit évről-évre egyre rosszabbul lehetett csak értékesíteni. Vajon ki járt jól a másik oldalon. Egy jó cikk itt.

A MOL-vezérnek egyelőre biztos helye van Magyarországon, de utaznia nem nagyon ajánlott. Szorul a hurok körülötte a horvát vesztegetési botrány miatt. A vele egy érdekcsoportban utazó Csányi közben százmilliárdos hitelt gründolt össze az állami MVM-nek az E.on gázcégeinek megszerzése érdekében.

Kínaiak és vietnamiak veszik a magyar letelepedési államkötvényt, de a hasznot a közvetítők aratják le (offshore cégek), közben egy jogi vélemény szerint a magyar program sértheti az uniós pénzmosásellenes szabályokat.

Közel” (ha-ha-ha) egymilliárd forintba kerül Rákay Philip “ötletgazda, M1/M2 intendáns, programigazgató” országszerető akciója. Ha esetleg kérdezni akartad, igen a te pénzedből. Mint ahogyan az ország vécéje is abból épült Zuglóban: a Blikknek végre sikerült képeket szerezni arról a vécéről, amelyen 1,3 millió forintnyi közpénzből ül mindennap a zuglói polgármester.

Továbbra is rejtélyes dolgok történnek a médiahatóságnál. Bilincsben elvezetett tanácsnok, távozó elnökhelyettes. Mindez olyan rejtélyes, mintha a Vatikánban történne, de nem, csak itt az Ostrom utcában Budán.

A hét legjobb közérdekű adatigénylése, amelyből kiderül, hogyan kerül Kuka Manóval egy narancssárga uzsonnásdobozba Tarlós István.

Kilenc ezerért már újságírót lehet venni Magyarországon, de szerintem kevesebbért is.

Érdekes közbeszerzések: a BUBI kálváriájaról itt olvasható cikk, a budapesti villamostenderről pedig, amit a Skoda jól megtámadott, itt.

Felfrissítette a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményét Svájccal Magyarország.

Vajon az egész technológiai iparág kompromittálódott az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott információk miatt? Lehet-e még ezekben a cégekben bízni?

Olasz maffiózók vagyonát foglalták le, de azért még nem kell aggódni, főleg, hogy az ingatlanágazat újabb és újabb lehetőségeket kínál pénzmosásra. Itt lehet ilyen ingatlanokat nézegetni.

19 focista ellen indult bundázás miatt eljárás a cseheknél és a szlovákoknál.

 Mong Attila

Megosztás