közbeszerzés

Most a Volánbusztól nyert 11,9 milliárdos megbízást a „takarítás Mészáros Lőrince”

Ha van cég Magyarországon, amelyik szinte nem tud veszíteni, az nagy valószínűséggel a B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. lehet. Bár a társaság nem a több száz vállalkozásban érdekelt Mészáros Lőrincé, a hatékonyságát tekintve akár az is lehetne. Ha ugyanis takarítási vagy üzemeltetési feladatokra ír ki közbeszerzési eljárást valamelyik állami szervezet vagy cég, szinte biztosan a B+N lesz a befutó. Mint ahogy az most is történt, amikor a Volánbusz Zrt. nettó 11,9 milliárdos tenderét nyerték el. A kisvállalkozások ugyanakkor ezúttal sem rúghattak labdába.

Létesítmények és autóbuszok takarítási és fertőtlenítési szolgáltatásainak ellátására keresett vállalkozókat a Volánbusz Zrt. A keretmegállapodások egyrészt a nyugati és központi, másrészt a keleti területekre vonatkoznak. Bár a kiírás szövege szerint a felhívást kkv-nak is szánták, nem valószínű, hogy a kisebb cégek képesek lennének ekkora infrastruktúrát igénylő feladatokat önállóan elvégezni.

A nyugati és központi országrészre vonatkozó, nettó 7 300 943 000 forint értékű megbízás során ugyanis 87 településen, 170 helyszínen található létesítmények területén, továbbá Budapesten 62 db megállóhelyen kell napi rendszerességgel takarítani (plusz téli időszakban hó- és síkosságmentesítést végezni). Emellett 29 településen, 35 helyszínen kell buszokat tisztítani és/vagy fertőtleníteni. A hatalmas mennyiség miatt nem is jelentkezhetett olyan cég, amelynek a teljes nettó árbevétele a felhívás feladását megelőző évben nem érte el a nettó 1,4 milliárd forintot.

De további megkötések is voltak. Többek között szintén alkalmatlan volt az az ajánlattevő, amelyik

  • nem rendelkezik olyan referenciával, amely összesen 140 000 m2 (ezen
    belül legalább 60 000 m2 közhasználatú) építmény napi rendszerességű, legalább 9 hónapon át teljesített épület/építménytakarításra vonatkozik;
  • nem végzett legalább 200 000 m2 hó- és síkosságmentesítési szolgáltatást legalább 3 hónapon át,
  • vagy, ha nem takarított/fertőtlenített összesen legalább 6000 járművön.

De előírás volt például az is, hogy a jelentkező rendelkezzen legalább 1 fő egyetemi vagy főiskolai végzettségű közegészségügyi-járványügyi felügyelő és/vagy közegészségügyi-járványügyi ellenőr végzettséggel rendelkező szakemberrel (akinek minimum 36 hónap szakmai tapasztalata van), és 1 fő egészségügyi szakértővel is.

A keleti területekre jelentkezők hasonló elvárásokkal néztek szembe. A nettó 4 649 587 000 forintos megbízás során 69 településen, 125 helyszínen, valamint 18 településen és 18 helyszínen található járműveken kellett volna takarítaniuk. Akinek nem volt 1 milliárdos bevétele, már nem pályázhatott, de az első résznél megismert (arányosított) feltételeknek is meg kellett felelnie.

A Volánbusz Zrt. továbbá mindkét rész tekintetében 8-8 millió forint ajánlati biztosítékot is kért.

Mindenkit kizártak, kivéve a B+N Referencia Zrt.-t

A felhívásra végül mindkét rész esetében 4-4 cég jelentkezett. Nagy árverseny azonban nem alakult ki, ugyanis a Prizma FM Services Szolgáltató Kft.-t, a NEO Property Services Zrt.-t és az S.O.S. ALFA Biztonsági, Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t is kizárták.

Érvényes ajánlatot egyedül a B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. tudott adni mindkét rész esetében, amelyekkel el is nyerte a 36 hónapra szóló, összesen 11 950 530 000 forint értékű keretmegállapodásokat.

Volánbusz

A B+N fog takarítani a Volánbusz járatain országszerte. Fotó: Volánbusz/Facebook

A 13 ezer fős B+N Referencia számos nagy értékű állami megbízást nyert az elmúlt években, így a mostani sikere sem volt meglepő.

A közelmúltban olyan gigászi megrendelésekhez jutottak, mint a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 300 milliárd értékű keretmegállapodása, vagy szintén a KEF 88 milliárdos, üzemeltetési és ingatlankarbantartási feladatokról szóló tendere, illetve a MÁV 33,6 milliárdos vasúti személyszállító járművek tisztítására vonatkozó eljárása.

A sok sikeres közbeszerzés a cég bevételein is meglátszik: a 2019-es 36 milliárd forintos forgalmukat 2023-ra 111,9 milliárdosra növelték.

A Zrt.-nek a cég beszámolója szerint 2023 év végén négy részvényese volt: három magántőkealap (Singulium I., II., és III.) és az LSHF Kft. A cég végső tulajdonosa Kis-Szölgyémi Ferenc magánszemély.

A B+N Zrt.-ben egy ideig Tombor András, Orbán Viktor korábbi biztonságpolitikai főtanácsadója is üzletrészt vásárolt, de a Zoom.hu szerint a B+N mögött korábban Simicska Lajos személye is felsejlett. Tombor és Kis-Szölgyémi emellett együtt vezette a Multireklám Kft.-t is, amelyet Tombor végül Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségének adott tovább – mutatott rá a Népszava.

A Singulium Magántőkealapot és a Singulium Befektetési Alapkezelő Zrt.-t korábban a Mészáros-holdudvarhoz kötötték.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Egy Volánbuszt fertőtlenítenek 2021 májusában. Fotó: Volánbusz/Youtube

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42