magasélet

„Ha beindul a Ferike, nem bírtok vele” – a Facebookon villogott a számlagyárban lefoglalt szuperferrarival

Szombaton tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy egy számlagyáras bűnszervezet vezetőjének garázsában olyan limitált szériás Ferrarit találtak, amelyből összesen húsz létezik. A közlemény szerint a számlagyár 472 millió forintnyi adót csalt el. A szombaton közzétett akcióban egyszerre harminc helyszínen csapott le a NAV, és 17 ingatlant, 8 gépkocsit, céges számlapénzeket, továbbá félmilliárd forint készpénzt is lefoglaltak, ami egy Ferrari csomagtartójából került elő – stílusosan egy sparos szatyorban.

Az adóhatóság Facebook-oldalán megosztott beszámolók alapján ez a jelentősebb fogások közé tartozik: a NAV évente néhány alkalommal fülel le kifejezetten számlagyáras ügyleteket, ezeknek nagyjából a felében pár száz milliós, másik felében néhány milliárdos adócsalásról van szó.

A NAV értelemszerűen soha nem nevezi meg közleményeiben a bűncselekmények gyanúsítottjait, és a videófelvételeken is maximum arc nélkül szerepelteti a – hol mackónadrágban, hol alsógatyában – elfogott gyanúsítottakat. A mostani akcióról készült videóban is elsősorban luxusautókat, bankjegykötegeket és felsőbb kategóriás ingatlanokat mutogatnak viszonylag hosszan. A hírolvasó oldalát nyilván fúrja a kíváncsiság, hogy netán híres politikust, üzletembert vagy egyéb közszereplőt kapcsoltak-e le, hiszen olykor-olykor azért ilyen is előfordul.

Jelen esetben ugyan nem ismert közszereplőről van szó, mégis azok számára, akik nem áfacsalással keresik a kenyérrevalót, érdekes lehet kicsit belepillantani ebbe a világba is. A NAV-videó alatti több száz, épületesnél-épületesebb hozzászólást végigböngészve a türelmes olvasó rábukkanhat néhány olyan kommentre, amelyek azt sejtetik, hogy a kommentelőnek vannak ismeretei az ügyről.

Ilyenek például a B. Ferikee nevű felhasználó hozzászólásai is. Ha átkattintunk Ferikee Facebook-oldalára, nem kell sokat görgetnünk, hogy rátaláljunk a limitált szériás Ferrarira. Ferikee 2021-ben azt a hírt is megosztotta, hogy hazánkba került az első Ferrari Keyvany F8 835 SuperTributo, amelyből csak húsz készül majd a világon. A fotókat megnézve ez ugyanaz a típus, mint amit a NAV-videója is mutat. Egy hirdetés 400 ezer euróért, azaz kb. 150 millió forintért kínál egy hasonló, 2021-es F8 Tributo Keyvany típusú Ferrarit Németországban.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy B. Ferikee az autó tulajdonosa, mindenesetre a Facebook-profilja alapján úgy tűnik, hogy szokta használni a verdát – egyébként számos másik, hasonló luxussportautó mellett.

Mindehhez képest kifejezetten fiatal: öt évvel ezelőtt ünnepelte a 18. születésnapját, legalábbis a személy szerint neki írt születésnapi dal szövege szerint, amellyel egy Youtube-sztár köszöntötte őt. A dal Ferikee kiválósága mellett vagyoni értékeinek is emléket állít, dalszövegéből származik például a cikk címében szereplő részlet és az alábbi verssorok is:

csillog az arany meg a gyémánt, a vip-ba felhívott két lányt, neki bejött az élet azt látni, mert ő nem pesti hanem tarjáni

A NAV-videóban szereplő házak egyike szintén kötődik Ferikéhez. A felvételen szereplő néhány részlet alapján, valamint a Google kép alapú keresőjének és a Google Maps Street View segítségével be lehet azonosítani a házat. A videó szerint innen egy fehér Lamborghini Urus-t szállított el az adóhatóság, aminek az értéke internetes keresés alapján 60-100 millió forint lehet.

A cégadatbázis szerint a beazonosított ingatlan címe egyezik a Ferikee által gyakran posztolt horgásztavat üzemeltető cég székhelyével, amelynek tulajdonosa B. Ferenc.

Ferikee édesanyja is cégtulajdonos, az ő cégének székhelyére 288 cég van/volt bejegyezve. A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága ezzel a céggel szemben novemberben hivatalból törvényességi felügyeleti eljárást indított, és eltiltotta a további működéstől, megszűntnek nyilvánította, és elrendelte a kényszertörlési eljárás megindítását. A dátumok és egyéb részletek alapján elképzelhetőnek tűnik, hogy ez a cég is érintett lehetett a NAV által most közzétett számlagyáras ügyletekben.

A szuperferrarit ugyanakkor a videórészletekből ítélve nem ebben az ingatlanban foglalták le, de azt a helyszínt nem tudtuk azonosítani. Összesen harminc helyszínen zajlott az akció, és továbbra sem tudjuk, ki volt a számlagyár feje, a NAV közleménye szerint ugyanis a limitált szériás Ferrarit „egy bűnszervezet vezetőjének garázsában” találták a nyomozók.

A lefoglalásról közzétett videó alatt B. Ferikee egyik hozzászólásában a NAV-nak címezve felteszi a kérdést: „azt nem raktátok ki amikor a 4éves kislánynak fegyvert raktatok a fejéhez?” Másik kommentben úgy nyilatkozik, hogy a keresztlányáról van szó. Messengeren megkérdeztük tőle, tényleg így volt-e és ha igen, hogyan történt az eset, de nem szeretett volna nyilatkozni az aznap történtekről.

Ugyanezt a kérdést számos másik mellett feltettük a NAV sajtóosztályának is, de válaszuk szerint „a megjelentetetteken kívül jelenleg nincs egyéb nyilvánosságra hozható információ”.

Fülöp Orsolya

Nyitókép: Átlátszó-montázs. A cikkhez a cégadatokat az Opten szolgáltatta. 

Megosztás