Egyéb

Megtáltosodott a NAV – a múlt héten két járulékcsaló bűnszervezet is lebukott

Azt követően, hogy a múlt héten megírtuk: milliárdos költségvetési csalást leplezett le egy stróman, de csak ő került börtönbe, mintha valami beindult volna az adóhivatalnál. Egymás után két, milliárdos költségvetési kárt okozó járulékcsaló banda leleplezését jelentették be. Az ügyek egyike sem a cikkünkben szereplő történet, de jól mutatják, mindegyik járulékcsaló társaság ugyanazokat a trükköket veti be. Ezeket most összefoglaljuk.

 

szulinap_superhero5 (1)

 

A lánya miatt keveredett a csaló banda tagjai közé az a K. Attila, akinek sztoriját a múlt héten közölte az Átlátszó. Az eset szépsége, hogy miután a férfi felnyomta a társaságot a hatóságoknál, vele szemben is büntetőeljárás indult sikkasztás miatt, ugyanis a feljelentők szerint volt munkatársuk 62 millió forinttal nem számolt el. K. Attilát el is ítélték, a büntetését már le is ülte.

Cikkünk megjelenése után két nagy fogása volt egymás után a NAV-nak. Június 15-én számoltak be arról, hogy elkaptak egy győri csapatot, majd két napra rá egy hasonló módon tevékenykedő budapesti bűnszervezet tagjainak a kezén kattant a bilincs. Mivel mindegyik ügyben teljesen azonosan dolgoztak a csalók, az Átlátszó megkereste a NAV-ot, hogy tisztázódjon, hogy K. Attila története kapcsolatban áll-e az adóhivatal nagy fogásaival.

Kiderült, új büntetőeljárásokban csaptak le a NAV munkatársai.

Korábbi cikkeink

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le, aztán sittre került a stróman

Pénzmosás, járulékcsalás, számlagyártás, szoftverkalózkodás – nyomtalanul eltűnt strómanok, 2. rész

Tovább húzódik az Eclipse-ügy, amelyhez Pintér Sándornak nincs semmi köze

Fantomcégek a postatelepen – a Civil Biztonsági Zrt.-től az Új Hebridákig tart a vagyonőrök alvállalkozói lánca

Egymilliárd forint táskában – leülte a büntetését, és most kitálal a stróman

MagyarLeaks: Korrupt rendőrök fedezték a járulékcsaló bűnszervezetet?

A győri ügyben üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítanak nyolc embert. A NAV közlése szerint a biztonsági őrzéssel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó banda egymilliárd forint kárt okozott azzal, hogy sem adót, sem járulékokat nem fizetett. A csaláshoz egy piramisjellegű céghálózatot építettek ki.

Az alkalmazottakat papíron alvállalkozóként feltüntetett, főként szlovák ügyvezetők nevén lévő stróman cégekhez jelentették be. A cégeket még azelőtt eltüntették, hogy adó-és járulék-, valamint áfa-fizetési kötelezettségüknek eleget tettek volna.

A másik, egy munkaerő-kölcsönzésre épülő budapesti társaság két és fél milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek. Az ügynek húsz gyanúsítottja van. Az adócsalás – a NAV tájékoztatása alapján – egy céghálón keresztül zajlott; ezen keresztül úgy vették ki a pénzt, a hogy a fő cégek számláin ne legyen nyoma a pénzmozgásnak.

„Emellett az áfával is csaltak: a készpénzben felvett pénz egy részét adózatlan munkabérként borítékban kiosztották, a másik részéről pedig az irányítók rendelkeztek. A bűnszervezet titkos irodát tartott fent, és profi, külföldi szerverről működő informatikai hálózat kiépítésével próbálta elrejteni feketekönyvelését.”

Mi jellemzi a járulékcsaló bűnszervezetek működését?

Leginkább vagyonvédelemmel, takarítással vagy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoznak.

Nem fizetik a dolgozók után a járulékokat.

Napi rutin a fiktív számlázás.

A cégek alvállalkozói milliárdos adóhiányt hátrahagyva felszámolás alá kerülnek vagy kényszertörléssel megszűnnek. Ezek a társaságok persze strómanok nevén futnak.

Az alvállalkozók kéthavonta cserélgetik egymás közt a dolgozókat.

És nem utolsósorban valószínűleg minden ilyesmire szakosodott banda vezetői jó rendőrségi és hatósági kapcsolatokkal rendelkeznek.

K. Attila erről így beszélt az Áltátszónak: „…kapcsolatban vannak az adóhatóság osztályvezetőivel, akik pénzt kapnak azért, hogy segítenek. Rendőrtisztek jutnak havonta részesedéshez, ami előre kialkudott összeg az információkért és védelemért.”

Csikász Brigitta

Fotó: Népszava

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás