közbeszerzés

Miskolci trafikos építőcége vitt el egy négymilliárdos megbízást Mészárosék elől

Egy sportrendezvénynek köszönheti a Miskolci Egyetem, hogy 20,6 milliárd forint kormányzati támogatást kapott többek között két kollégium és az egyetemi étterem épületének felújítására. A munkálatokhoz szükséges egyik közbeszerzési eljárás le is zajlott, a kollégiumok kivitelezőjét a napokban jelentették be. A nyertes egy miskolci trafiktulajdonos építőipari cége, amely olyan nagyágyúknál tudott olcsóbb lenni, mint a Mészáros család FEJÉR-B.Á.L. Zrt.-je, vagy Kelet-Magyarország egyik tenderkirálya, a Tömb 2002 Kft.

Az általunk tapasztaltakhoz képest rekordmennyiségű, összesen 14 ajánlat érkezett arra a közbeszerzési felhívásra, amit a Miskolci Egyetem tett közzé június közepén. A jelentkezők az egyetem E/5 és E/6 számú többszintes kollégiumi épületek teljes körű felújítására adhattak be árajánlatot. A nyílt verseny és a csökkenő számú építési beruházások megtették a hatásukat: a munkára több mint tíz cég jelentkezett, és így az egyetem végül a becsült árhoz képest egymilliárd forinttal olcsóbban tudja felújítani a kollégiumokat.

Míg korábban szinte naponta számolhattunk be arról, hogy milyen milliárdos építkezés melyik kormányközeli cégnél landolt, az utóbbi időben jelentősen visszaesett az építési beruházások száma. Ennek valószínűleg az uniós források elapadása az oka. Ezzel egyidőben a már megkötött szerződéseket is sorra bontják fel, mivel a szükséges összeg nem áll a beruházók rendelkezésére.

Ezért is meglepő, ha egy-egy nagy összegű fejlesztés mégis felbukkan az uniós közbeszerzési értesítőben – ahogy az történt most is. A Miskolci Egyetem az ötszintes, 98 szobás, nettó 4377 négyzetméter alapterületű E/5; valamint a hatszintes, 122 szobás, 5265 négyzetméter nettó alapterületű E/6 épület felújítására keresett kivitelezőt. A napokban közzétett eredmény szerint sikerült is megtalálni a megfelelő céget, a miskolci Peka Bau 2000 Építőipari Kft.-t.

A Miskolci Egyetem E/5-ös és E/6-os kollégiuma a Google térképén

A Peka Bau mellett 13 másik cég tett ajánlatot, ebből egy, a Denco Klímatechnikai Kft. ajánlata érvénytelen lett. Nem akárkik voltak azonban az ellenfelek: a megbízásért harcba szállt a Mészáros Lőrincék családi cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. is az Építő-és épületkarbantartó Zrt.-vel (Épkar) közösen.

Szintén tett ajánlatot Kelet-Magyarország egyik tenderkirálya, a Tömb 2002 Kft., valamint az uszoda- és sportpálya építésben jeleskedő Laterex Építő Kft. is. Továbbá pályázott még az EB Hungary Invest Kft., a Build IT Mérnökiroda Kft., a Jánosik és Társai Kft., a „helyi szocialisták kedvenc cégeként emlegetett” FK-Raszter Építő Zrt., a D-Gesztor Kft., a Scarban Bau Kft., a Borsod-Bos 2004 Kft., az Euro Campus Kft. és a CreativEnergy Kft. is.

A Peka Bau azonban mindenkinél olcsóbban, 4 milliárd forintért vállalta a munkát.

A cég feladata lesz többek között:

  • a lakóegységek kialakítása (saját szobához tartozó fürdőszobával, konyhaegységgel);
  • egy új, 8 személyes lift kiépítése;
  • a külső és belső nyílászárók cseréje;
  • burkolatcsere;
  • álmennyezet kiépítése,
  • minden helyiségben festési-javítási munka,
  • új, kültéri fedett-nyitott dohányzók kialakítása;
  • tűzvédelmi, villamossági és gépészeti feladatok;
  • valamint egy 38 férőhelyes aszfaltozott parkoló építése is.

A Miskolci Egyetem E/1-es kollégiumát már felújították. A fotó az avatás napján, 2022. március 31-én készült. MTI/Vajda János

Az egyetem emellett felhívta a kivitelező figyelmét arra is, hogy „a felújítandó kollégiumi épületek helyszínei lesznek a 2024 nyarán megrendezendő Európai Egyetemi Játékok (EUG 2024) rendezvénysorozatnak, amely a világ egyik legnagyobb multisport rendezvénye. A rendezvénysorozat rögzített időpontban kezdődik, amely időpontig a kivitelezési munkálatoknak, az átadás-átvételi eljárás teljes befejezésének, a levonulásnak és az azt követő 1 hónapos tesztelési időszaknak is be kell fejeződnie, sikeresen.” Vagyis, ha a Peka Bau nem végezné el határidőre a feladatait, az „jelentős problémákat és kárt okozna” az egyetemnek.

A boon.hu június végi cikkéből pedig az is kiderül, hogy

a Miskolci Egyetemnek azért futja a  beruházásra, mert 20,6 milliárd forint közpénzt kapott a sportrendezvény lebonyolításával kapcsolatos fejlesztésekre.

A cikk szerint az állami támogatás elnyeréséhez Dr. Varga Judit közbenjárása kellett. Mint írják: Varga szívén viseli a Miskolci Egyetem sorsát, és ez nem változott azzal, hogy (uniós nyomásra – a szerk.) lemondott az egyetemi alapítvány kuratóriumi elnöki pozíciójáról.

„A miskolci szív örök. Az egyetemi modellváltás pedig szabadságot és felelősséget jelent, amelynél fantasztikusabb dolog kevés történt az elmúlt 50-100 évben a magyar egyetemekkel. A modellváltás lendülete hozza magával azt is, hogy a Miskolci Egyetem a 20,6 milliárd forint kormányzati támogatásból megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően XXI. századi formát fog ölteni” – idézte a lap Varga szavait.

A fejlesztések részeként nemcsak a két kollégium, de a menza épülete is megújulhat. Érdekesség, hogy 2019-ben még csak 2 milliárd forintos állami támogatásról szóltak a hírek. Igaz, akkor csupán a rendezvényről esett szó, épületfelújításról nem.

Road to the EUG! 🤩🤩🤩
The European Universities Championships are already underway in Debrecen and Miskolc!

On Thursday…

Posted by European Universities Games 2024 on Sunday, 16 July 2023

Az Európai Egyetemi Játékok (EUG 2024) beharangozója a Facebookon

A Hell-csoport az egyik fő megbízójuk

És hogy mit lehet tudni a vállalkozásról, amely még Mészárosék cégét is lekörözte?

A jelenleg 62 fős Peka Bau 2000 Kft. tulajdonosa Pető György, aki 2013-ban négy miskolci trafik koncesszióját szerezte meg. A cég ügyvezetője pedig Erdei Attila, akinek a felesége, Erdei Gadó Helga korábban városüzemeltetési főosztályvezető volt a miskolci polgármesteri hivatalban. (Jelenleg a borsodi kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályán dolgozik a kormanyhivatal.hu tanúsága szerint.)

A Magyar Narancs egy 2020-as cikkében nemcsak erről, de arról is írt, hogy az építőipari vállalkozás megerősödésében komoly szerepe volt a Hell-csoportnak is, „amelynek jórészt uniós támogatásokból megvalósuló beruházásait – az üzemek nagy részét, az Angel Stationt, az Avalon Parkot, az Avalon International Schoolt, az Andrássy úti új Hell-székház felújítását – ez az építőcég végezte.”

A Peka Bau székháza. Fotó: Facebook

A Peka Baura – annak ellenére, hogy számos közpénzes megbízást is elnyert az elmúlt években –, akkor figyelt fel igazán a sajtó, amikor kiderült, hogy a miskolci Selyemréti strandfürdőt, amit 1,7 milliárd forintból újítottak fel, az átadás után két héttel minőségi problémák miatt átmenetileg be kellett zárni.

A cég egyébként nagyon jól áll anyagilag: az öt évvel ezelőtti 3,3 milliárdos éves bevétele 2022-re 36 milliárdra nőtt (ez közel 11-szeres emelkedés), és az adózott eredménye is jelentősen megugrott. Míg 2018-ban 155 millió forint nyereséget hozott össze, tavaly már 5,2 milliárd profitot termelt.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Varga Judit volt igazságügyi miniszter jelentette be, hogy a kormány 20,6 milliárd forint támogatást ad a Miskolci Egyetemnek az Európai Egyetemi Játékok (EUG 2024) megrendezéséhez szükséges fejlesztésekre. Fotó: MTI/Vajda János, 2022

Megosztás