helyközi járat

Kelet-Magyarországnak is van tenderkirálya: csak idén 56 közbeszerzést nyert el a cég

Szeptember 22-én már az 56. közbeszerzését nyerte idén a kelet-magyarországi közbeszerzések egyik sztárja, egy főként takarítással foglalkozó hajdúböszörményi vállalkozás. Az építési projektekkel is kacérkodó Tömb 2002 Kft. több szállal is kötődik a Fidesz holdudvarához, de korábban egy ingatlanbotrányban és egy szabálytalan közbeszerzésben is érintett volt. A cég bevétele az elmúlt öt év alatt 2,5 milliárdról 8,1 milliárdra nőtt, és idén 4 új telephelyet nyitott. A márciusban bejegyzett leányvállalata pedig egy 19 lakásos lakóparkot épít.

A Békés megyei Jankó János Általános Iskola és Gimnázium épületenergetikai fejlesztésére írt ki közbeszerzést a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) és a Klebelsberg Központ május végén.

A tenderre hat cég jelentkezett: a TÖMB 2002 Szolgáltató Kft., a BÓLEM Építőipari Kft., a Bácska Mérnöki Szolgáltató Kft., a Modinvest Épitőipari-Beruházó-és Kereskedelmi Kft., a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. és az EVB Építő Korlátolt Felelősségű Társaság.

A befutó a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Szolgáltató Kft. lett nettó 103,5 millió forintos ajánlattal.

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a cég feladata lesz a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium energetikai korszerűsítése a KEHOP-5.2.2-16-2016-00028 azonosító számú projekt keretében, vagyis a beruházás uniós forrásból valósul meg. A munkálatokra azért van szükség, mert bár az épület(ek) az építési kornak megfelelő technológiai színvonalon épült(ek), a határoló szerkezetek nem felelnek meg a mai kor hőtechnikai és épületszerkezettani követelményeinek, így az épület(ek) jelentős hőveszteséggel működnek”.

Csak idén 56 nyertes tender

Az épületenergetikai beruházás a födémszerkezetek utólagos hőszigetelését, a homlokzati hőszigetelés javítását, valamint a fűtési rendszer korszerűsítését és egy villamos energiát termelő napelemes rendszer telepítését tartalmazza.

A TÖMB 2002 Szolgáltató Kft. alvállalkozókat is bevon majd az építőmesteri és szakipari részmunkákra, a gépész felelős műszaki vezetői feladatok ellátására, az építész felelős műszaki vezetői feladatok ellátására, valamint a napkollektoros, napelemes rendszer telepítésére és a gépészeti munkák elvégzésére is. Ez érthető is annak fényében, hogy a cég főtevékenysége az általános épülettakarítás. Ennek ellenére szinte mindent megnyer, amin indul.

A Közbeszerzési Adatbázis szerint a cég csak idén 56 közbeszerzést nyert összesen nettó 8,3 milliárd forint értékben.

Főbb megrendelői a Berettyóújfalui Tankerületi Központ, a Békés Megyei Kormányhivatal, a Debreceni Egyetem, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, valamint a hajdúböszörményi és debreceni önkormányzat voltak. Ugyanakkor a Néprajzi Múzeum takarítását, valamint a Budapesti Műcsarnok és az Ernst Múzeum takarítását is végzi a cég honlapján olvasható tájékoztató szerint.

Kétségtelen, hogy a vállalkozás korábban is rendre tarolt a közpénzes pályázatokon. A Magyar Hang 2019 májusában az írta, hogy agyonnyerte magát a tankerületek uniós pályázatain a kelet-magyarországi közbeszerzések »nehézfiúja«, a hajdúböszörményi székhelyű Tömb 2002 Kft. Két hajdú-bihari és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei tankerület iskolafelújításokra kiírt tenderein mintegy 650 millió forintnyi megbízást kaptak 2018-ban”.

A lap akkori számításai szerint ez azonban csak töredéke volt a 2018-as megrendeléseknek. Mint írják, a cég összesen 29 tenderen több mint négymilliárd forintnyi megrendelést kapott. A megbízók jellemzően fideszes önkormányzatok, vagy állami fenntartású, a kormányhoz lojális vezetők által irányított intézmények. Vetélytársai gyakran ugyanazok a cégek, de nekik csak ritkán terem babér mutatott rá Magyar Hang.

Megsokszorozódott a bevétel

Természetesen, ahogy az lenni szokott, a tömegesen elnyert közpénzes megbízások jócskán megdobták a Tömb 2002 Kft. forgalmát. A cégbíróságon leadott beszámolók szerint

a kft. évi nettó árbevétele az elmúlt öt év alatt 2,5 milliárdról 8,1 milliárdra nőtt, az adózott eredmény, vagyis a nyereség pedig 46 millió forintról 1 milliárdra emelkedett 2019-re. Igaz, tavaly csak 574 millió lett.

A vállalkozás 2002-ben indult betéti társaságként, és 2010-ben alakították át kft-vé. Tulajdonosai Török Imre és Török Imréné, az Opten adatbázisa szerint pedig jelenleg 236 fővel működik.

Egészen 2019-ig egy hajdúböszörményi panellakás volt a cég székhelye, ám abban az évben átköltözött egy hatalmas épületbe, a város egy családi házakkal teli utcájába. Ez az épület már 2018 márciusa óta a kft. egyik telephelye volt.

A Tömb 2002 Kft. székhelye (forrás: Google)

A telephelyek száma szépen bővült az évek során: 2011-ben még csak egy tömblakás a Bocskai téren, majd 2016-ban egy családi ház a város szélén, 2018-ban a ma már székhelyként szolgáló nagy épület a Polgári utcában (ugyanekkor a Bocskai téri lakás kikerült a telephelyek közül). 2019 végén egy-egy ház a Káplár Miklós utcában és a Vásár téren, 2020 elején egy ingatlan a modern házakkal teli Külső-Debreceni utcában, majd három egymás melletti ingatlan a székhely szomszédságában, a Polgári utcában.

Idén májusban pedig további három új telephelyet jegyzett be a Tömb 2002 Kft.: a csupán helyrajzi számmal jelölt ingatlanok a számozásuk alapján egymás mellett találhatók valahol Hajdúböszörményben.

Bővülő tevékenységek

A területi terjeszkedést lehetővé tévő megnövekedett árbevétel minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a cég az évek során folyamatosan bővítette profilját. Bár a fő tevékenységi köre a mai napig az általános épülettakarítás, az évek során elkezdett kacérkodni az építőiparral, és ennek megfelelő tevékenységi körökkel is bővült.

A 2012-ben felvett lakó- és nem lakóépület kivitelezése mellé például 2015-ben bejegyezték a tetőfedést, és 2018-ban az útépítést. Idén pedig már három építéshez kapcsolódó tevékenységet vett fel a Tömb 2002 Kft.: a vízi létesítmények építését, a műanyag építőanyag gyártását, valamint a fém épületelem gyártását.

2021 februárjában a vállalkozás örömmel tudatta a Facebook-oldalán, hogy egy új nyílászáró üzemmel bővülnek, ahol korszerű német automatizált gépsorokkal, német profillal, német vasalattal és európai szintű minőséggel fog folyni a termelés.

A profilbővülés miatt a cég egyre több építőipari közbeszerzést nyer: szeptember 22-én például az adóhivatal épületeinek energetikai korszerűsítésére kiírt bő 2 milliárd forintos tender felét csípték meg, a miskolci és a nyíregyházi NAV-ingatlan felújítását.

Rendszeresen kapnak megbízást a hajdúböszörményi önkormányzattól is: az idei legnagyobb a Fürdőkerti Szabadidőpark fejlesztése volt nettó 590 millió forintért. A projekt magába foglalja ökoturisztikai látogatóközpont és összekötő híd felépítését, a meglévő játszótér bővítését, továbbá az ún. Magyar Szürke Ház és Kocsiszín építését, valamint a kapcsolódó környezetrendezést is a leírás szerint.

Kissé fura, abszurd vagy csak vicces módon a Tömb 2002 Kft. nyerte el nettó 202 millió forintért 2018 júniusában Hajdúböszörményben a cég mostani székhelyének helyet adó Polgári utca csapadékelvezetését is, ahol akkor már 3 hónapja működött a kft. egyik telephelye. A munkálatok az önkormányzat honlapja szerint 2019 márciusában kezdődtek és 5 hónapot vettek igénybe  pont ezután költözött oda a cég székhelye.

Lakóparképítő leányvállalat

Idén márciusban bejegyzte a cégbíróság a Szép Házak – 6. Pillér Kft.-t, amelynek a Tömb 2002 Kft. a tulajdonosa, a Tömb 2002 Kft.-t birtokló Török Imre az ügyvezetője, és a székhelye szintén a Polgári utcában található. A Szép Házak – 6. Pillér Kft. főtevékenysége a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, de lakóépület építése és művészeti tevékenység is szerepel a repertoárjában.

A Tömb 2002 Kft. Facebook-oldalán reklámozzák a leányvállalat (valószínűleg első) projektjét: az 5 épületből álló, 19 lakásos Családbarát lakóparkot, amely Hajdúböszörményben épül.

A hirdetés szerint a mintegy 3500 négyzetméteres területen elhelyezkedő lakóparkban nettó 600 ezer forint/nm áron vásárolhatók 45 és 93 nm közötti lakások, amelyek 20% önerővel leköthetők.

A leányvállalat lakóparkjának rekláma (forrás: Tömb 2002 Kft./Facebook)

Ingatlanbotrány, fideszes szálak

A Tömb 2002 Kft.-ről az Átlátszó is írt már korábban, akárcsak a Magyar Narancs vagy a Népszabadság. Nem véletlenül. A cég ugyanis egy botrányos, még az első Orbán-kormány idején történt ingatlanosztásban volt érintett, amelyen keresztül Halász Jánossal, a Fidesz-frakció szóvivőjével és frakcióvezető-helyettesével is kapcsolatba hozták.

2012-ben a Magyar Narancs írt részletesen a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft.-ről, ami 2010 után sorra nyerte a különböző közbeszerzéseket, feltűnően sokszor versenytárs nélkül. A cég megbízásai nagy részét a a Hajdú-Bihar megyei önkormányzattól nyerte el azután, hogy a közgyűlés Fidesz-többségűvé vált, de az EMMI-nek is dolgoztak.

Ahogy arról egy milliárdos tender kapcsán 2016-ban beszámoltunk, Halász az első Orbán-kormány alatt az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek bizottságának tagjaiból létrejött, az állami ingatlanok civil szervezetek közti elosztását felügyelő, azok pályázatait elbíráló albizottság elnöke volt, a kedvezményezett civil szervezetek közül pedig több is Fidesz-közeli volt. Például a Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület (MDKE), amely 22 ingatlanhoz jutott; és a Derecske és Térsége Fejlődéséért Alapítvány (DTFA), amely megkapta a helyben kiosztott mind a 9 ingatlanrészt.

Az MDKE élén a pályázat beadásakor Balázs Ákos debreceni fideszes önkormányzati képviselő állt, a döntés idején viszont már Mező Barna, aki egyben a DTFA vezetője is volt. A botrány kirobbanása után az MDKE néhány ingatlant kénytelen volt visszaadni, de egyéb következménye nem igazán lett az ügynek.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője nyilatkozik pártja választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2018. április 8-án (forrás: Máthé Zoltán/MTI)

Egy évvel később, 2002 elején azonban megalakult a hajdúböszörményi Tömb 2002 Bt., amelynek kültagja Mező Barna húga volt, két évvel később pedig a nő férje, Török Imre lett a cég ügyvezetője és beltagja. 2006-ban Hajdúböszörményben fideszes polgármestert választottak, Mező Barna és a családi vállalkozás karrierje pedig felívelt: Mező az önkormányzat városfejlesztési osztályvezetője lett, a Tömb 2002 Bt. pedig egymás után kapta a megbízásokat a fideszes országgyűlési képviselő, Rácz Róbert által vezetett megyei önkormányzattól.

Török Imre és felesége 2010-ben átalakította a bt.-t Tömb 2002 Kft.-re, amelynek neve hajdúsági pletykák szerint  Török Imre vezetéknevének első két betűjéből, és Mező Barna monogramjából tevődik össze, mutatva a kettejük közötti rokoni kapcsolatot. Rácz Róbert akkor a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vezetője volt, Mező Barna pedig a kormányhivatal alá tartozó foglalkoztatási főosztályt irányította (és azóta újra).

1,5 milliárd forintos régészeti megbízást nyert egy Fidesz-közeli takarítócég

A debreceni Déri Múzeum régészeti tenderén lett befutó a takarítással és építkezéssel foglalkozó Tömb 2002 Kft.

A cég később azért került a hírekbe, mert úgy nyert el egy 70 milliós közbeszerzést, hogy a tenderen induló egyik versenytársa, az Épít-Takarít Bt. székhelye Török Imre lakcíme, tulajdonosa pedig Török Imre testvére volt. Másik vetélytársával, a DH-Szerviz Kft.-fel pedig korábban már nyert együtt közbeszerzést. A KLIK a Népszabadság cikke után belső vizsgálatot indított, majd új tendert írt ki, amin a Tömb 2002 már nem indult, és amit végül a Nova-Bau 89 Kft. nyert meg.

Érdeklődtünk a cégnél, hogy szerintük minek köszönheti a társaság a sikereit. Arra is rákérdeztünk, a kft. neve valóban a Török és a Mező Barna nevekből tevődik össze; hogy Török Imréné szül. Mező Erika valóban Mező Barna testvére-e, és hogy mindez mennyire befolyásolja/befolyásolta a cég eddig elért eredményeit. Azt is szerettük volna tudni, mit gondolnak arról, hogy a Hajdúság Simicskájának nevezték őket az elnyert tenderek sokasága és a vállalkozás felfelé ívelése miatt. Cikkünk megjelenésig azonban a kft. nem reagált kérdéseinkre.

Erdélyi KatalinKatus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Részlet a Tömb 2002 Kft. bemutatkozó videójából (forrás: A kft. Facebook-odala)

Ez a cikk hat szerkesztőség közös projektje, a Helyközi Járat keretében, a Partizán támogatásával készült.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás