modellváltás

Közalapítványokba gyarmatosított felsőoktatás – így jártak pórul egyetemisták ezrei a Fidesz reformjai miatt

Év elején derült ki az Európai Bizottság leveléből, hogy az alapítványi egyetemeket kizárhatják az EU által finanszírozott oktatási- és kutatási projektekből, mint az Erasmus+, vagy a Horizont Európa. A döntés több ezer egyetemi hallgató számára tette kétségessé a jövőben a külföldi tanulás vagy szakmai gyakorlat lehetőségét. Videónkban bemutatjuk, mi a problémája pontosan a Bizottságnak, hogy alakult a felsőoktatás a Fidesz kormányzása alatt, és hogyan jutottunk el a modellváltásig. Emellett arra is megkísérlünk válaszolni, hogy mit veszíthetnek a fiatalok, ha nem sikerül megállapodásra jutni az Erasmus-ügyben.

Nem kellett volna, hogy váratlanul érje a kormányt az Európai Bizottság januári bejelentése arról, hogy felfüggesztik a modellváltó egyetemek részvételét az Erasmus+ programban, az egyetemek közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványoknak (KEKVA) való kiszervezésével kapcsolatban többször is jelezték problémáikat a magyar kormány felé. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, az alapítványi rendszerben nem egyedül a kuratóriumi tagságot betöltő politikusok jelentenek problémát.

2021-ben a rendszerváltáskori privatizációhoz mérhető nemzeti vagyont adott ki az állam kezéből az Orbán-kormány. A több ezermilliárdos összértékűre becsülhető vagyontárgyakat ingyen kapták meg nagyrészt Fidesz-közeli szereplők által vezetett vagyonkezelő alapítványok, amelyek ettől kezdve rendelkezhetnek a magyar egyetemek mintegy 70 százalékával.

Videónkban bemutatjuk, milyen változások történtek a hazai felsőoktatásban a Fidesz kormányzása alatt, és hogyan jutottunk el odáig, hogy 2021-re mindössze öt állami egyetem maradt az országban.

Hogyan váltunk öt állami egyetem országává? | atlatszo.hu

Egy januári amerikai jelentés szerint egyes frontszakaszokon a súlyosbodó lőszerhiány miatt 75%-kkal csökkent az orosz tüzérség aktivitása. Erről árulkodnak a NASA műholdképei is: a frontok közelében jóval kevesebb tűzesetet és robbanást detektáltak a FIRMS műholdjai.

Emellett az Erasmus+ program hátteréről is szót ejtünk: az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programjának hála ugyanis évről évre egyetemisták ezrei vehetik nyakukba a világot és végezhetnek el egy-egy szemesztert egy általuk választott külföldi egyetemen, vagy tölthetik szakmai gyakorlatukat nemzetközi környezetben.

2019-es adatok szerint több mint 23 millió eurót kaptak a felsőoktatási mobilitási programok hazánkban, amelynek keretében közel tízezer hallgató utazhatott külföldre. A top három küldő intézmény közül azóta a Corvinus alapítványi fenntartás alá került, vagyis jelen állás szerint kétségessé válhat az egyetem számára a csereprogramok jövője. A BME kapcsán pedig a választás előtt, illetve még a nyáron is lehetett hallani arról, hogy napirenden van a modellváltás.

Még nem tudni, mikor kerül pont a vita végére

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elején felszólította a kormányzati tisztviselőket, hogy vagy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött tisztségeikről, vagy a kormányzati megbízásukból távozzanak. Négyen inkább a kormányzati jogviszonyról mondtak le, és megtartották kuratóriumi állásukat, ami a jelenlegi szabályok szerint életük végéig szól.

Volt olyan is, aki „kijátszotta a rendszert”: a 24.hu számolt be arról március közepén, hogy trükközéssel kerülte meg Szili Katalin és a kormány az összeférhetetlenséget, nem sokkal azután, hogy lemondott miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, Szili miniszterelnöki főtanácsadóként tért vissza a kormányzat közelébe. Március végi hír, hogy Szili úgy döntött, hogy belép a KDNP-be.

Az egyetemi kuratóriumok új tagjai, bár nem közvetlenül kormányközeli szereplők, a Telex szerint mégis több szállal kötődnek Mészáros Lőrinchez és a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz. Februári cikkünkben részletesen körbejártuk, hogy milyen problémák vannak a magyar egyetemek nemzetközi mobilitási programjaival, és miért nem oldaná meg a problémát a kormányközeli szereplők kuratóriumi tagságról való lemondása.

Látszatmegoldásokkal próbálkozik a kormány Erasmus-ügyben, felsőoktatási Huxit fenyeget | atlatszo.hu

Varga Judit igazságügyi miniszter a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke, és ezért havi 1,4 millió forint tiszteletdíjat kap. Megpróbáltuk kideríteni, hogy mennyit dolgozik ezért a pénzért, de az alapítvány azt válaszolta az adatigénylésünkre, hogy nem kezelnek ilyen adatot, és nem vezetnek nyilvántartást a kuratóriumi tagok munkavégzéséről.

Navracsics Tibor január végén azt mondta, rövidesen megegyezés születik. Három hónappal később azonban a tárgyalások még mindig tartanak, egyelőre érdemi eredmény nélkül. Vagyis továbbra sem tudni biztosan, hogy mi lesz az Erasmus sorsa az alapítványi irányítás alatt álló egyetemeknél, mehet-e majd külföldre a modellváltó intézményekben tanuló, nagyjából 180 ezer fiatal.

Szöveg: Szopkó Zita — videó: Balogh Dénes 

Megosztás