A helység kalapácsa

A Tocsik-ügytől a Belvároson át Újlipótvárosig: a Lovas testvérek üzletei

A XIII. kerületi Pannónia utcai óvoda értékesítésére kiírt pályázatot nemrégiben megnyerő cég tulajdonosa, Lovas Tamás üzleti sikere 1996 óta töretlen. Az ő és testvére neve először a Tocsik-ügyben került elő, de kaptak állami megrendelést az első Orbán-kormány idején, majd a Gyurcsány-érában is, és nem csak az újlipótvárosi szocialista önkormányzattal, hanem a Rogán Antal vezette Belvárossal is eredményesen üzleteltek.

Nemrég írtunk arról, hogy a XIII. kerületi önkormányzat 2011-ben még fel akarta újítani a Pannónia utcai 200 férőhelyes óvodát, majd a lakosok meglepetésére 2012-ben bezárta, 2014-ben pedig eladta egy offshore hátterű vállalkozásnak. Az óvoda értékesítésére kiírt pályázatot a Korall-Invest 2006 Kft. nyerte, a cég tulajdonosa Lovas Tamás, valamint a Komádi 2000 Zrt., és a Komádi 2000 Zrt. egyik tulajdonosa szintén Lovas Tamás, a másik pedig a Brit-Virgin szigetekre bejegyzett Girasol Invest Trade SA.

Az alábbiakban áttekintjük Lovas Tamás és testvére, Lovas Péter kormányokon átívelő sikeres üzleti karrierjét, melynek során fideszes és mszp-s országvezetéssel és önkormányzattal egyaránt kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Horn-kormány: Tocsik-ügy

Lovas Tamás neve a köztudatba először a Tocsik-ügy kapcsán került be, a történtekről a Magyar Narancs írt részletesen még 1996-ban. Lovas Tamás és testvére, Lovas Péter közös cége, a Wallis által létrehozott Vektor Rt. az állami vállalatok gazdasági társaságokká történő átalakulását követően belterületi földjeik után kárpótlási igénnyel fellépő önkormányzatok megbízásából megállapodásokat kötött az ÁPV Rt.-t képviselő Tocsik Mártával.

Az ügyvédnő a tranzakciókkal összefüggésben összesen 804 millió forint sikerdíjat kapott az állami vagyonkezelőtől, a botrány kirobbanása után Horn Gyula kormányfő leváltotta Suchmann Tamás privatizációs minisztert, majd később az ÁPV Rt. igazgatóságát is, a Fidesz pedig megnyerte az 1998-as parlamenti választást. A 2013-ban elhunyt Tocsik Mártát a Legfelsőbb Bíróság a legtöbb vádpont alól felmentette, ám a polgári pert 2008-ban elvesztette – részletek az Indexen.

2001-ben, a büntetőper során a Lovas-testvéreket is meghallgatták a Fővárosi Bíróságon. Lovas Péter temperamentumos tárgyalópartnerként jellemezte Tocsikot, aki Lovas Tamás vallomása szerint maximálisan az ÁPV Rt. érdekeit képviselte.

Az első Orbán-kormány: Magyar Sport Háza

A Wallishoz köthető, és a szocialista botrányban érintett, azóta felszámolt Vektor Rt.-t tulajdonló testvérpár érdekes módon az első Orbán-kormány idején is nagy üzletet tudott kötni az állammal: A HVG akkori információi szerint a 2002-ben alapított, a sportminisztérium tulajdonában lévő Sportfolió Kht. 1%-os, és Lovas-testvérek közvetett tulajdonában lévő BHG-Invest Kft. 99%-os tulajdonrészével alapított Magyar Sport Háza Rt. 1,6 milliárd forintos hitelfelvételéhez nyújtott állami garanciát a kabinet.

A cég beruházásában a Népstadion egyik életveszélyessé vált épületét kiváltva felépült a Magyar Sport Háza, amely különböző állami támogatásból működő sportszövetségeknek adott helyet bérleti díjért cserébe. Vagyis a 99 százalékban magántulajdonban lévő cég állam által garantált hitelből végezte a beruházást, a hitel visszafizetésének futamideje alatt az állam által finanszírozott sportszövetségek biztosították az épület kihasználtságát.

Minderről így ír a Lovas Tamás ügyvezető irányításával működő, offshore cégek tulajdonában lévő BHG-csoport egyik XIII. kerületi projektjének honlapja:

„A BHG-csoport egyik projektcége 2002-2005 évben a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztériummal összefogva valósította meg a mintegy 13.000 m2 alapterületű, a hazai sport-igazgatás, -kutatás, -utánpótlás és olimpiai mozgalom testületeinek helyet adó Magyar Sport Háza beruházást.”

Medgyessy-kormány: Hattyúház

Szintén 2002-ben, de már a választások után, a Medgyessy-kormány idején jött az állammal kötött másik üzlet, amelyről a Magyar Nemzet számolt be részletesen: A Miniszterelnöki Hivatal Területfejlesztési Hivatala évi 240 millió forintért bérelt 4000 nm irodát a Hattyúház néven ismert budai irodaházban, amelyet meghívásos tenderen választottak ki – az egyetlen meghívott pályázó a Hattyúház tulajdonosa, a Lovas Tamás és Lovas Péter kezében lévő Első Budai Építő Rt. volt.

Az ügyben akkor Medgyessy Péter miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, Keller László közpénzügyi államtitkár pedig azt ígérte, hogy a kormány ígéreteihez híven, a teljes átláthatóság és a nyilvánosság szellemében jár el: átadja az elkészült jelentést a sajtónak – ám a dokumentumot végül mégsem hozták nyilvánosságra, írta meg az Origo 2002 végén.

Gyurcsány-kormány: Gutenberg és Főgáz

2007-ben Lovas Tamás egyik cége, a BHG-2006 Kft. megvásárolta a Gutenberg-palota két alsó szintjét a Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezetétől, majd különböző bontási munkálatokat végzett el a műemlék épületben, amely ettől rendkívül rossz műszaki állapotba került. A cég a bontásokat követően félbehagyta a vélhetően kulturális központ létrehozására irányuló építési munkálatokat, majd a felhalmozott több tízmilliós nagyságrendű közösköltség-tartozás és az épületben keletkezett statikai károk miatt évekig pereskedett a Kulturális Öörkségvédelmi Hivatallal és a társasházzal – a történetről a Magyar Narancs írt részletesen 2013-ban.

A testvérpár másik tagja, Lovas Péter 2007-ben a Főgáz igazgatóságának elnöke lett, és furcsamód ezt a pozícióját az új, fideszes városvezetés hatalomra jutása után is megtartotta. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes 2011 januárjában azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak, hogy „Tarlós István főpolgármester őt is alkalmasnak tartotta az igazgatósági poszt betöltésére. Emögött nincs ellenzékkel kötött alku”. Lovas Pétert ugyan később Bán Tamás váltotta az elnöki székben, de a Főgáz igazgatóságának egészen 2014 szeptemberéig tagja maradt.

XIII. kerület: Ipoly és Pannónia utca

2009 egyik emlékezetes ügye volt az az elsőként a Stop.hu által megírt történet, amikor a Tóth József által vezetett XIII. kerületi önkormányzat egy közel 3000 négyzetméteres Ipoly utcai telket adott el az értékesítésre kiírt pályázatra egyedüliként jelentkező, Lovas Tamás és a Girasol Invest & Trade SA tulajdonában lévő BHG Zrt. által birtokolt Jászingatlan Kft.-nek 330 millió forintért. Az önkormányzat a szerződésben vállalta, hogy a megépült ingatlanban a földszinti helyiségeket 400 ezer forint négyzetméteráron majd visszavásárolják, Hiszékeny Dezső (MSZP) alpolgármester pedig ráadásul meg is magyarázta, hogy ez így jó, és a telket megvásárló cégnek sok egyéb kiadása lesz még a vételáron kívül.

Érdekesség, hogy az Átlátszó által 2015 februárjában közadatigénylésben kikért adatok szerint az Ipoly utcában – forrásaink szerint az ominózus telken felépült irodaházban – bérel irodát az Országgyűlés Hivatala Hiszékeny Dezső parlamenti képviselőnek havi bruttó 362.585 forintért.

Az angyalföldi-újlipótvárosi önkormányzattal kötött másik Lovas-üzletről nemrég írtunk: A XIII. kerületi önkormányzat 2011-ben még fel akarta újítani a 200 férőhelyes Pannónia utcai óvodát, ám 2012-ben mégis inkább bezárta, majd 2014 telén eladta egy korábbi ingatlanügyben már feltűnt offshore céghez köthető vállalkozásnak. 2014 tavaszán viszont az önkormányzat a növekvő igényekre hivatkozva bejelentette, hogy 300 férőhellyel bővítenie kell a kerület óvodai kapacitását, mégpedig a Pannónia utcai óvoda felújítására kalkulált összeg duplájáért.

Az óvoda értékesítésére kiírt pályázatot a Korall-Invest 2006 Kft. nyerte, a cég tulajdonosa Lovas Tamás, valamint a Komádi 2000 Zrt., és a Komádi 2000 Zrt. egyik tulajdonosa szintén Lovas Tamás, a másik pedig az Ipoly utcai tranzakcióból ismerős, Brit-Virgin szigetekre bejegyzett Girasol Invest Trade SA.

Belváros-Lipótváros: Dorottya utca

A Blikk írt arról elsőként, hogy az V. kerületi önkormányzat 2010-ben 5 ingatlant adott át a saját tulajdonában lévő Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő (BLIV) Zrt.-nek, amelyet aztán – az ingatlanokkal együtt – eladtak 2,68 milliárd forintért a Praefinium-SIVAC-FIS nevet viselő luxembourgi cégnek.

Az önkormányzat az érintett ingatlanokat csak az eladás előtt egy évvel, cserék útján szerezte meg az államtól és a fővárosi önkormányzattól, majd értékesítés előtt az ingatlanválságra hivatkozva 25% leszállította az árukat.

Az eladás után a BLIV vezérigazgatója Serfőző Péter, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár sógora lett. 2012-ben megvásárolta a Lovas Tamás és Lovas Péter érdekeltségébe tartozó Hausop Ingatlanhasznosítási Kft. a BLIV-et, amely jelenleg már végelszámolás alatt áll, egyedüli tulajdonosa pedig Bakucz Miklós, aki a Lovas-testvérek több korábbi cégében (pl. Vektor Zrt., Első Budai Építő Zrt., BHG-Invest Kft.) is üzlettárs volt.

Az egyik így eladott ingatlan a Dorottya u. 8. szám alatti épület, ahol most szállodafejlesztést végez a BLIV által 2013-ban alapított Dorottya 8 Hotel Kft., amelyet 2014-ben megvásárolt a Lovas Péter tulajdonában lévő Bilton Kft., és a tranzakció előtt két nappal bejegyzett, Serfőző Péter tulajdonában lévő Safe Port Project Kft., amelyben 2014. novemberében szerzett 20%-os tulajdonrészt Giró-Szász András államtitkár.

A 444 azt is megírta, hogy a Belvárostól a BLIV-et megvásárló Praefinium befektetési tanácsadó cégében 9%-os tulajdonrésszel rendelkezik Heim Péter, akivel Giró-Szász András 2010-ben közösen alapította a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t, és akinek az államtitkár ugyanabban az évben eladta saját korábbi cégét, a Strategopolis Kft.-t. 

Erdélyi Katalin

A céginformációt az Opten és a Céginfo.hu szolgáltatta. 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás