A helység kalapácsa

Hárommilliárd forintos fürdőberuházás keretében 246 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon

 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. hétezer négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon. A hárommilliárd forintos beruházás alapkövét január végén tette le Tarlós István főpolgármester, Varga Mihály gazdasági miniszter, és Szőke László, a BGYH vezérigazgatója. Azóta az építkezés előkészületei zajlanak, elkezdték kivágni a fákat. Összesen 246 fa lesz a gigaprojekt áldozata, és 94-et ültetnek helyettük.

2016 októberében vette észre az Átlátszó a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. pályázatot írt ki egy foci- és egy sípálya építésére valamint 15 éves üzemeltetésére. 2017 februárjában a tender eredménytelenül zárult, mert senki nem tett rá ajánlatot.

2017. január elején azonban kiderült, hogy lesz egy másik beruházás a Csillaghegyi strandon. Az Árpád Forrásfürdő fejlesztésére vonatkozó közbeszerzést még szeptemberben írta ki a BGYH, és decemberben kötöttek szerződést a Kalotherm Zrt.-vel, amely 3,1 milliárd forintért végzi el a munkát.

A nyílt tenderen ajánlatot tett még a West Hungária Bau (WHB) Kft. és a ZÁÉV Zrt. is, de mindkét céget hiánypótlásra szólította fel a BHGY. A dokumentáció szerint a WHB nem teljesítette ezt határidőben, ezért az ajánlata érvénytelen lett. A ZÁÉV teljesítette ugyan a hiánypótlást, de így sem nyert, mert a Kalotherménél bő 400 millióval drágább, nettó 3,58 milliárd forintos ajánlatot tett.

A közbeszerzési dokumentáció szerint a ZÁÉV 2016. december 7-én előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be a BGYH-hoz arra hivatkozva, hogy a Kalotherm érvénytelen ajánlattal nyerte meg a tendert. Az Átlátszó megkeresésére a ZÁÉV azt közölte, hogy kérelmüket a BGYH két nappal később, december 9-én elutasította.

Január 26-án Tarlós István főpolgármester, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője, és Szőke László, a BGYH Zrt. vezérigazgatója lerakta a 3,1 milliárdos beruházás alapkövét. Az ünnepélyes eseményen bemutattak három látványtervet, és Tarlós elmondta, hogy a fejlesztés célja a lakosság és a sportolók színvonalas kiszolgálása.

Szerettünk volna részleteket megtudni a projektről, ezért közadatigénylésben kértük ki a BGYH-tól a Kalothermmel kötött szerződést, és a fürdőkomplexum terveit.

Amíg az iratokra vártunk, február végén elmentünk a helyszínre megnézni, hogy halad a beruházás. Az egy hónapja ünnepélyes keretek között, kamerák előtt lerakott alapkő mellett már csak egy szék van. Az építkezés egyelőre még nem kezdődött el, de az előkészületei már zajlanak. A helyszínen dolgozó munkások is megerősítették az Átlátszó munkatársainak, hogy már elkezdték a területen a fák kivágását – erről a helyszínen tuskók, fűrészpor és levágott ágak tanúskodtak.

 

Hárommilliárd forintos fürdőberuházás keretében 246 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Videóriportunk után néhány nappal megkaptuk a BGYH-tól a beruházással kapcsolatos dokumentumokat, melyekben megdöbbentő mennyiségű fakivágásról írnak.

A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda által készített kertépítészeti műleírásban ez olvasható:

“A területen kivágásra kerül 246 fa 3.700 cm átmérővel. Átültetésre kerül 7 db idős tiszafa erős visszavágást követően és egy kis mamutfenyő. A fák kivágására az épület építése, a burkolt felületek kialakítása és a fák egészségi állapota miatt (11 db) kerül sor. A kivágott fák pótlására telken belül elültetésre kerül 94 db 30/35 méretű fa, összesen 940 cm átmérővel.”

Tehát összesen 246 fát vágnak ki, ebből 11-et egészségügyi okok, 235-öt pedig a fürdőkomplexum miatt. Helyettük 94-et ültetnek, vagyis a kivágott fák mindössze 38 százalékát pótolják újakkal, és azok a kivágottak átmérőjének csupán 25 százalékát teszik ki.

A BGYH-tól kapott iratanyagban szerepel egy bontási és fakivágási térkép is, amin piros X-szel jelölték a kivágandó fákat:

 

 

Megkérdeztük a BGYH Zrt.-t, hogy a Csillaghegyi strandon jelenleg folyamatban lévő beruházás során pontosan milyen fejlesztések és átalakítások valósulnak meg. A BGYH-tól az alábbi választ kaptuk:

„Az elmúlt hat év kitűnő forgalmi eredményeknek köszönhetően a Budapest Gyógyfürdői Zrt. bevételéből új fejlesztéseket valósít meg az elkövetkező időszakban. A Csillaghegyi Strandfürdőre készített ingatlanfejlesztési koncepció megvalósításának I. ütemét 2017. január hónapban kezdte meg a BGYH Zrt., melynek eredményeként Budapest egy újabb, egész éven át nyitva tartó fürdőegységgel gazdagodik.

Az önerőből, állami támogatás nélkül megvalósuló projekt keretében a Csillaghegyi strand területén egy 7000 négyzetméteres, teraszos kialakítású fedett fürdő létesül, amelyet összekötünk a meglévő, felújításra kerülő „bunker” épülettel.

A hegyoldalban épülő, hétszintes létesítményben helyet kap egy 33×25 méteres úszómedence, – mely alkalmas lesz úszóversenyek és vízilabda mérkőzések lebonyolítására is – tanmedence, wellness részleg, panorámás étterem, egyik szintjén pedig egy 500 négyzetméteres gyerekparadicsom létesül, hogy a kisgyermekes családok számára egész évben biztosított legyen a fővárosban a fürdési lehetőséget.

Kialakításra kerül egy szaunavilág is, mely kibérelhető területként, a fürdőtől lezártan is üzemelhet, ennek érdekében a külső bejárathoz váltókabinos öltöző csoportot terveztünk, vizesblokkal. A szaunavilágban helyet kap aromaszauna, ördögszauna, gőzkamra, nagyméretű panorámás finnszauna, hideg- és melegvizes merülő medencével.

A külső teraszon körpanorámás élménymedencét tervezünk kiépíteni. A fürdő üzemeltetéséből adódó elfolyó vizek hőtartalmának további kihasználására hőszivattyús rendszereket építünk ki, melyek az épület fűtését szolgálják. A napenergia felhasználására napelemek és napkollektorok kerültek betervezésre, melyek az épület használati melegvizét és részbeni elektromos ellátását biztosítják.

A 3,1 milliárd forintos beruházás időtartalma 20 hónap, az új komplexum megnyitása 2018 nyarán várható.”

A Csillaghegyi strand fejlesztését végző Kalotherm Zrt. régi partnere a BGYH-nak, ők újították fel a Gellért, a Lukács, a Rudas, és a Széchényi gyógyfürdőt is. A gödi Szabó Lajos tulajdonában lévő Kalotherm nettó árbevétele az elmúlt öt évben 3 és 7 milliárd forint között volt, adózott eredményük pedig 50 és 300 millió forint között mozgott.

Erdélyi Katalin

Megosztás