közbeszerzés

Munkaerőhiány miatt 366 millió forinttal drágul a csillaghegyi strandberuházás

Az „építőiparban bekövetkező előre nem várt drasztikus áremelkedés miatt” 3,1 helyett közel 3,5 milliárd forintért építi a Kalotherm a  gigantikus fürdőkomplexumot.

2017 márciusában számoltunk be arról, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH)  egy hétezer négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon 3,1 milliárd forintért. A tervekben 246 fa kivágása szerepelt a projekt miatt, de később kiderült, hogy a kivitelező önként csökkentette ezt a mennyiséget 124-re.

Az EU-s közbeszerzési értesítőben megjelent friss tájékoztatás szerint azonban az építkezés nemrégiben jelentősen megdrágult. A kivitelezést végző Kalotherm Zrt. az építőanyagok és fuvardíjak áremelkedése, valamint munkaerőhiány miatt 366 millió forinttal drágábban, nettó 3,484 milliárdért végzi el a munkát.

„2017. első felétől az építőiparban bekövetkező előre nem várt drasztikus áremelkedés miatt jelentősen drágultak a kivitelezés költségei.

Az építőanyagok, a fuvardíjak, a szerelvények és egyéb beépítésre kerülő termékek áremelkedései, míg bizonyos területeken az élőmunka rendelkezésre állása, költségei és ennek kifizetése, valamint az alvállalkozói díjak is változtak. A rendkívüli piaci változások bekövetkezése miatt a teljesítés jelentősen megdrágult.

A rendkívüli piaci változások, alapanyag hiány bekövetkezése miatt a teljesítés jelentősen megdrágult.Az ajánlattétel időpontjában az élőmunkának munkaerőhiány miatt fellépő drasztikus emelkedése nem volt tervezhető. A felsorolt költségnövekedést okozó körülmények a szerződés aláírásakor nem voltak előreláthatóak.”

Az erről szóló szerződésmódosítást a Kalotherm kezdeményezte, és 2018. május 16-án írták alá a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő BGYH-val.

Megosztás