Nemzeti Együttműködés Rendszere

Leváltották és feljelentették a csepregi alpolgármestert, mert kíváncsi volt, hogyan költi a város az uniós százmilliókat

Több mint kétmilliárd forintnyi uniós fejlesztéssel kapcsolatos iratokat próbált megismerni a saját önkormányzatánál egy Vas megyei település alpolgármestere. Dénes József Csepregen most már csak önkormányzati képviselő, és szerinte éppen azért hívták vissza a pozíciójából, mert kíváncsi volt, hogy mire és hogyan költötte a város az uniós százmilliókat. A volt alpolgármester szerint közérdekű adatigényléseit a település polgármestere és jegyzője több éve akadályozza, így közel 30 uniós pályázat szerződéseinek és egyéb dokumentumainak csak egy töredékét ismerhette meg, ezek közül többet gyanúsnak talált. Ráadásul rágalmazásért is feljelentették, de a vádak alól első és másodfokon is felmentette a bíróság.

Dénes József azután kereste meg az Átlátszó szerkesztőségét, hogy olvasta azt a júliusi cikkünket,  amelyben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva volt polgármestere ismertette a helyi, fideszes irányítású pénzszivattyú működését.

Nem voltam hajlandó ezekre a mutyikra – kitálalt Kósa Lajos volt fideszes polgármester | atlatszo.hu

„Rendszeresen azt hallgattuk, hogy a fürdőben a nagy emberek azt mondták, hogy neki kell nyernie, mert akkor turisztikai fejlesztésre nagyon sok pénz fog idejönni ilyen és ehhez hasonló állításoktól hemzsegő beszámolóban ismertette a NER helyi működését egy volt fideszes polgármester az Átlátszónak adott videó interjúban.

Csepreg volt alpolgármestere úgy gondolja, az ő településén is segíthet, ha beszél a nyilvánosság előtt a szerinte kifogásolható helyi ügyekről. A szerkesztőségünknek írt levelében így fogalmazott:

Kitartóan próbálom azóta is tisztázni a városban felhasznált több mint 3 milliárd forint pályázati pénz útját. Nyilvánvalóan túlárazott, haveroknak juttatott munkák.”

Ottjártunkkor a volt alpolgármester elmondta, azért került összeütközésbe a város vezetésével, mert kifogásolta, hogy nem tesznek eleget a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénynek. Dénes József azt állítja, van olyan információ, amit még 2019 októberében kért, de azóta sem kapott meg az önkormányzattól.  Pedig, mint mondta, ő a választás előtt azt ígérte a város polgárainak, hogy áttekinthető és közérthető tájékoztatást adnak mindarról, amire Csepregen pénzt költöttek és költenek.

A volt alpolgármester közel 30 pályázat iratait szerette volna megismerni, de ezek közül csak kettőről kapott érdemi információt, és amikor elszámolásokat kért a város jegyzőjétől, az többször is kijelentette, hogy nem hajlandó az alpolgármester kérdéseire válaszolni”.

Senki nem érti, mire költöttek ennyi pénzt

Dénes József azért kért információt a pályázati pénzekről, mert úgy érezte, hogy a látható eredmények alapján sok projektnél nem volt egyértelmű, hogy mire mentek el a milliók. Volt olyan 45 millió forintos beruházás, amit egy, a volt alpolgármester által felkért szakember szerint 9 millió forintból is meg lehetett volna valósítani. Egy másik beruházás, a Csepreg Zöld Szíve néven ismert, 100 millió forintból megvalósult Malomkert-felújítás kapcsán például kifogásolta a volt polgármester, hogy nem az valósult meg, ami az eredeti tervekben szerepelt. Mint mondta, senki nem érti, hogyan költhettek el ennyi pénzt egy kis parkosításra, egy korábban aszfaltos sportpálya térkövezésére, néhány kandeláber felújítására és egy kerti pergolánál nem sokkal nagyobb zenepavilonra.

Államkincstári ellenőrzést is kapott a település, de Dénes József szerint az erről készült jelentést is egy hónapos késéssel tette elérhetővé a jegyző az önkormányzati hivatal belső tárhelyén. Végül hivatalosan azzal az indokkal hívta vissza Dénes Józsefet az alpolgármesteri pozícióból a polgármester és a héttagú testületből három képviselő, hogy szerintük túllépte a hatáskörét.

Szerettük volna megismerni Dénes József állításairól a város polgármestere, Horváth Zoltán és jegyzője, Balogh László véleményét. Az interjú-kérésünket elutasították:

Megkeresésére válaszolva jelzem, hogy nem kívánunk interjút adni az Önök részére.

Írásbeli kérdéseinkre sem kaptunk választ, így a csepregi ügyeket csak a volt alpolgármester beszámolója és az online elérhető dokumentumok alapján tudtuk megismerni.

Leváltották és feljelentették a csepregi alpolgármestert, mert kíváncsi volt, hogyan költi a város az uniós százmilliókat from atlatszo.hu on Vimeo.

Az alpolgármesteri pozícióból 2020 nyarán visszahívott Dénes József jelenleg önkormányzati képviselőként a testületi üléseken igyekszik továbbra is számon kérni a város vezetésén az általa korábban is kifogásolt ügyeket. Nem tud belenyugodni abba, hogy az önkormányzat évek óta nem teszi közzé azokat az adatokat, szerződéseket, amelyeket a törvény szerint közzé kellene tenni, és amire az államkincstári vizsgálat is kötelezte a település vezetőit 2021. augusztus 31-i határidővel.

A képviselőtestületi ülésekről nincs online közvetítés, és egy részüket amúgy is zárt ülésként tartják meg. Dénes József emiatt a saját blogján tájékoztatja a helyieket a szerinte kifogásolható ügyekről, döntésekről. Többek között például arról, hogy szerinte a településnek állandó nyertes cégei vannak, akik az önkormányzat megbízásait rendszeresen elnyerik, míg a többi, csak formálisan pályázó cég pedig asszisztál ehhez.

Egy szeptember eleji blogbejegyzése is épp ilyen ügyekről számol be.

Hogy milyen kérdéseket tettem fel, azt nem hozhatom nyilvánosságra. Csak általánosságban fogalmazhatok meg példát (esetleges hasonlóság a véletlen műve!). Van két pályázónk mondjuk, nevezzük őket A.-nak és B.-nek. A kedvezőbb ajánlatot A. adja s amúgy szebb és okosabb is. B. szintén ügyes, de drágább árat ajánl. Ugye logikus lenne, ha A. nyerne, de mi minden áron B.-t akarjuk nyertesnek kihozni. (Hangsúlyozom, ez csak egy példa és semmi köze Csepreghez!) Hogyan lehet ezt megoldani? Úgy, hogy A. ajánlatát – mondvacsinált okokra hivatkozva – érvénytelenné nyilvánítjuk s így már tiszta a pálya B. előtt. Várhatóan az állandó nyertes adja majd a legkedvezőbb ajánlatot, a másik három bennfentes csak azért van, hogy ők meg drágább ajánlattal jelentkezzenek.

Felhívom a figyelmet arra a tényre, hogy az információszabadságról és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény értelmében kötelezően közzéteendő szerződéseket 2017 óta nem ismerheti meg a város lakossága. Noha azok közzétételéről a jegyző úrnak, a Magyar Államkincstár önkormányzatunknál lefolytatott vizsgálatának megállapításai következtében saját maga által összeállított intézkedési terve szerint augusztus 31-ig gondoskodnia kellett volna. Nem értem, hogy a közpénzek felhasználásának átláthatóságát érintő több éves törvénysértő mulasztás orvoslására a mai napig miért nem került sor?

A volt alpolgármester egyik írásában azt kifogásolja, hogy nem adhat tájékoztatást a blogon a város több százmilliós nagypályázatainak keretében meghirdetett közbeszerzések állásáról, mert ezekről zárt ülés keretében tájékoztatta a testületet a város vezetése.

A közbeszerzések tartalmát elvileg a képviselő-testületnek kellett volna jóváhagynia, de azokat eddig nem is láttuk. Mégis elindultak az eljárások, noha a 2 millió feletti beszerzések a választott képviselő-testület felelősségi körébe tartoznának! Következmény? A július 22-i ülést követően még azt mondta a jegyző, hogy augusztusban várhatóan szinte hetente találkoznunk kell majd a szükséges döntések meghozatala érdekében. Azonban előttem ismeretlen okból erre egyáltalán nem került sor.

Feljelentették becsületsértésért

Az alpolgármester állítását a csepregi pályázatok részleteinek nehéz megismerhetőségéről alátámasztja, hogy például a Csepreg Zöld Szíve (Malomkert) 100 millió forintos pályázatról csak üres, összegek nélküli szerződéstervezet  szerepel a város weboldalán. A Közbeszerzési Hatóság adatbázisában található egy közel 70 milliós tétel e projekt kapcsán, amit a pápai székhelyű Small Consulting Kft. nyert el. A Malomkert felújítására költött pénz azonban a Dénes József által nagy nehezen megszerzett adatok szerint  ennél jóval több, 88 millió forint volt, s hogy a különbség miből adódik, sehol nem derül ki.

Csepreg polgármestere és jegyzője tavaly rágalmazásért feljelentették Dénes József  volt alpolgármestert. A Kőszegi Járási Bíróság első fokon megalapozatlannak találta a vádat. Az elsőfokú ítélet ellen a jegyző fellebbezett, ám október 12-én az alpolgámestert a Szombathelyi Törvényszék másodfokú ítélete is felmentette a vádak alól.

Horn Gabriella

Videó: Németh Dániel. A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás