Nemzeti Együttműködés Rendszere

Nem voltam hajlandó ezekre a mutyikra – kitálalt Kósa Lajos volt fideszes polgármester

„Rendszeresen azt hallgattuk, hogy a fürdőben a nagy emberek azt mondták, hogy neki kell nyernie, mert akkor turisztikai fejlesztésre nagyon sok pénz fog idejönni” – ilyen és ehhez hasonló állításoktól hemzsegő beszámolóban ismertette a NER helyi működését egy volt fideszes polgármester az Átlátszónak adott videó interjúban. Kósa Lajos (nem AZ a Kósa Lajos, csak névazonosság a fideszes országgyűlési képviselővel, Debrecen korábbi polgármesterével) Rákóczifalva város polgármestere volt 2019 októberéig. A következő év tavaszán bejelentést tett az ügyészségen, amiben részletezte, hogyan próbálták egyes helyi fideszes vezetők rávenni, hogy bizonyos pályázati pénzek, közpénzes megbízások a „megfelelő” emberekhez jussanak.

Társadalmi célú hirdetés

Kósa Lajos először független, majd a ciklus felétől Fideszes önkormányzati képviselőként (20102014), s később polgármesterként (2014–2019) töltött évei alatt belátott a kulisszák mögé, megértette hogyan működnek a NER fogaskerekei. Az Átlátszónak adott interjúban azt mondta, hogy látta az irányított pénzosztást” – többek között a pályázati pénzek, megbízások csókosokhoz” irányítását, s mivel ebben nem volt hajlandó részt venni, felülről – a helyi Fidesz-vezetők – ellehetetlenítették a munkáját.

A tét az volt, hogy ki fog jobban beleállni a pénzszivattyú működtetésébe”– foglalta össze a tapasztalatait.

Nem voltam hajlandó ezekre a mutyikra – kitálal Kósa Lajos volt fideszes polgármester from atlatszo.hu on Vimeo.

A tudomására jutott visszaélésekről Kósa Lajos 2020 tavaszán bejelentést tett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen. Idén januárban mégis őt hallgatta ki gyanúsítottként a NAV Észak-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága, pályázati pénzek átcsoportosítása, azoknak nem az eredeti célokra való felhasználása miatt. Ugyanakkor a kihallgatási jegyzőkönyv is rögzíti, hogy Kósa nem a saját zsebébe irányította ezeket a pénzeket (összesen 160 197 505 forintot), hanem a forráshiányos önkormányzat működésére, kötelező feladatok ellátására használták fel azokat. Ezt a tényállást Kósa is elfogadta a kihallgatás során, ugyanakkor azt nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el. Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás.

Kosa Bejelentes by atlatszo on Scribd

Az ügyészség sajtóosztályától megtudtuk, hogy

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Kiemelt Ügyek Vizsgálati Osztálya folytatja azt a nyomozást, amely érinti a volt polgármester bejelentésében előadottakat. Az eljárás tárgya költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja. Vádemelésre ezidáig nem került sor, a nyomozás vizsgálati szakban van. A nyomozás várhatóan ez év végéig befejeződik. A nyomozó hatóság az ügyben adatszerzést végzett, összegyűjtötte a releváns okirati bizonyítékokat, kibocsátotta a szükséges megkereséseket, bevárta és értékelte a válaszokat, tanúkihallgatásokat (7 fő) foganatosított és elvégezte 1 fő gyanúsítotti kihallgatását.”

Kosa Gyanusitott by atlatszo on Scribd

A NAV Sajtóosztályáról az ügy további részletei iránt érdeklődő kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket.

Háttéralkuk a martfűi fürdőben

Kósa Lajos az Átlátszónak adott interjúban feltárta, hogyan próbálták rábeszélni szerinte kifogásolható (szükségtelen vagy túlárazott) projektekre, szerződésekre és hogyan próbált szembe menni – sikertelenül – a korrupt rendszerrel, és hogyan lehetetlenítette el emiatt a polgármesteri munkáját a fideszes területi vezetés. A volt polgármestertől azt várták volna, hogy segítse e rendszer olajozott működését, de mint mondta, végül ő lett a homokszem a gépezetben, nem volt hajlandó belemenni megkérdőjelezhető ügyletekbe.

Ráadásul úgy döntött, nem áll félre csöndben, hanem feltárja a tapasztalt visszaéléseket mások tanulságára, és azért, hogy a nyilvánosság előtt tisztázza magát.

Kósa az Átlátszónak több olyan helyi projektet ismertetett, amelyekről azt mondta: az előkészítés, megvalósítás során a területi fideszes vezetés befolyásolni próbálta őt, hogy az általuk ajánlott vállalkozó kapjon megbízást, a preferált ingatlant vegye meg az önkormányzat, vagy hogy rábólintson egy általa szükségtelennek tartott pályázatra. Ezek között volt többek között egy szerinte – a piaci árak és a munkaerőhiány miatt – eleve nem működőképes közfoglalkoztatási pályázat, amihez kénytelen volt az önkormányzat egy megadott (és rossz állapotú) ingatlant megvenni úgy, hogy a felújításhoz már nem kaptak elegendő pénzt.

Elmesélte, hogyan igyekezett az önkormányzat egy ehhez kapcsolódó kezdeményezést egy önkormányzati tulajdonban lévő, erre megfelelő helyszínen megvalósítani. Az ügyben felülről” azt üzenték Kósának, hogy hagyják békén az ottani bérlőt, aki pedig évek óta nem fizetett bérleti díjat az önkormányzatnak, s helyette egy másik ingatlant, egy szolnoki önkormányzati képviselő teremgarázsát és telkét kell megvásárolniuk a pályázat megvalósításához. Ráadásul az ingatlanok értéke az önkormányzat által megbízott értékbecslők szerint jóval kisebb volt, mint amennyit az önkormányzat felülről jövő tanácsra elköltött a megvásárlására.

A videóinterjúban a volt polgármester ismertette a helyi bölcsőde bővítésének ügyét is, aminek során ugyan (meghívásos) pályázatot írtak ki, de arra a területi fideszes vezetéstől kaptak javaslatot, hogy kiket kellene megbízniuk ahhoz, hogy az önkormányzat sikeresen szerepeljen a pályázaton.  Sőt, Kósa állítása szerint ebben a projektben konkrét cégnevet és telefonszámot adott meg neki a helyi fideszes országgyűlési képviselő.

Ezeket az ügyeket Kósa Lajos abban a bejelentésében is részletezi, amit 2020. március 18-án tett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen arról, hogy – először független, majd fideszes – önkormányzati képviselőként és polgármesterként milyen visszaéléseket tapasztalt Rákóczifalván. Kósa szerint amikor a forráshiány miatt az önkormányzat szinte működésképtelen lett, hitelt szerettek volna felvenni, de ezt a helyi fideszes vezetés nem támogatta.

Megoldásként a pályázati pénzek átcsoportosítását, tologatását javasolták a polgármesternek.

Kósa Lajos az Átlátszónak adott interjúban és az ügyészségi bejelentésében azt is kifogásolja, hogy az irányított közbeszerzések során rendszeresen a felülről” meghatározott partnerektől beszerzett eszközök sokszor nemcsak drágák, hanem rossz állapotúak is voltak. Beszél arról, hogyan próbálta őt rávenni a Belügyminisztérium – azóta elhunyt – helyettes államtitkára egy helyi múzeum fejlesztését szolgáló projektre, amihez egy román település önkormányzatán keresztül kellett volna utaztatni a pénzt ahhoz, hogy a támogatást itthon lehessen arra fordítani, amire egyébként nem lehetett volna.

Kitér többek között arra is, hogy polgármesteri kinevezése után hogyan javasolták mellé mentornak” Dr. Túróczi Imrét helyi fideszes vezetők. Túróczit a polgármesteri kabinet vezetőjének bízta meg, s ő lett a fő tanácsadója, például az ő javaslatára kerültek ki a bizottságok élére kinevezett személyek. Kósa szerint polgármesteri kinevezése első heteiben Túróczi folyamatosan küldte Kósához a vállalkozókat, tanácsadó jelölteket, de ő ezeket elutasította.

A volt rákóczifalvai polgármester szerint attól kezdve, hogy nemet mondott az általa mutyi-gyanúsnak, szabályellenesnek ítélt szerződésekre, büntetésként folyamatosan megnehezítették az ő munkáját és az általa vezetett település működését. A bejelentésében ismertetett ügyek egyikéről, a településen felső nyomásra megrendelt drága Rákóczi-szoborról már korábban is beszélt a nyilvánosság előtt egy videóinterjúban Juhász Péternek.

Az érintettek máshogy emlékeznek

Kósa szerint az ő polgármesteri munkáját leginkább befolyásolni próbáló fideszes gépezet részei Túróczi Imre, Rákóczifalva  jelenlegi polgármestere (korábban a szolnoki főiskola rektora és a szolnoki önkormányzat gazdasági vezetője, majd a Kósa mellé helyezett kabinetfőnök-mentor”), Szalay Ferenc szolnoki polgármester és a Fidesz választókerületi elnöke, Kállai Mária, 2018-tól fideszes országgyűlési képviselő (előtte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja), Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium azóta elhunyt helyettes államtitkára, valamint Bene Ildikó korábbi fideszes országgyűlési képviselő voltak.

Az érintetteket megkerestük, hogy a történetet megismerjük az ő szempontjukból is. A településen járva Túróczi Imrétől személyesen is kértünk interjút, de ő, bár először belement volna, a bennünket érdeklő téma hallatán azt mondta, nem ér rá aznap, inkább e-mailben küldjük el a kérdéseinket. Ezt megtettük több héttel ezelőtt, de az elküldött kérdéseinkre nem küldött választ a rákóczifalvai polgármester. Július végén jelezte, hogy „kérdéseit ismét küldje el közérdekű adatigénylés formájában. Abban az esetben, ha a kérdések közérdekű információkra irányulnak, a törvényben rögzített módon válaszolni fogok rá.”

Szalay Ferenc szolnoki polgármester, a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1-es választókerületi elnöke megkeresésünkre tagadta, hogy bármilyen ügyben, legyen az pályázat vagy ingatlan-vásárlás, esetleg megbízandó cégek kapcsán tanácsot adott volna a rákóczifalvai önkormányzat vezetésének. A szolnoki polgármester azt is tagadta, hogy ne engedte volna lemondani Kósa Lajost a polgármesteri pozícióról. Szalay szerint ő csak pártszervezési kérdésekrőlbeszélt Kósával, arról, hogy kit támogatnak és kit nem.

Szalay Ferenc az Átlátszó kérdésére azt írta, hogy nem vett részt a martfűi fürdőben történt állítólagos találkozókon, és nem tudja kik jelentek meg ott.

Kósa Lajos elmondása szerint ugyanis rendszeresen egyeztettek a választókerületi fideszes vezetés egyes tagjai helyi polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel és egyes vállalkozókkal a fürdőben, sok minden ott dőlt el.

Kállai Mária e-mailben elküldött kérdéseinkre azt válaszolta, hogy ő nem mondott olyat Rákóczifalva korábbi polgámesterének a település által elnyert fejlesztési támogatások kapcsán dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkárra utalva, hogy

amit a Patrióta mond, azt végre kell hajtani”.

Kállai az Átlátszónak azt írta, hogy nem tudott arról, hogy a Rákóczifalvára érkezett fejlesztési támogatások egy részét az önkormányzat költségvetésének kiegészítésére csoportosította át a testület. Tagadta, hogy ő konkrét céget ajánlott volna a volt rákóczifalvai polgármesternek, névvel és telefonszámmal, hogy azzal a céggel kell szerződniük egy bizonyos páyázaton belül.

Arra a kérdésünkre, hogy utasította-e arra Kósa Lajost és a jegyzőjét, hogy akadályozzák meg egy ott létesíteni tervezett étterem megnyitását, illetve hogy az ő javaslatára az étterem nyitására csak egy szomszédos ingatlan megvásárlása esetén lett volna módja a vállalkozónak, Kállai Mária azt válaszolta, hogy nincs tudomásom ilyen ügyről, nem utasítottam semmire Kósa Lajost”. A fideszes országgyűlési képviselő azt is hozzátette, hogy rágalmazásért feljelentette Kósát.

A Rákóczifalvának a Belügyminisztériumon keresztül juttatott pályázatokra, támogatásokra, valamint azok ellenőrzésére vonatkozó kérdéseinket a Belügyminisztérium sajtóosztályára küldtük el. A kapott válaszból kiderül, hogy 2014 és 2021 között közfoglalkoztatási támogatásként összesen 458 878 301 Ft-ot kapott Rákóczifalva. A válaszból az is kiderült, hogy

Rákóczifalva hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási támogatásban (illetve járási startmunka támogatásban) részesült, melynek odaítélésről a járási hivatalok saját hatáskörben döntenek, így dr Hoffmann Imre helyettes államtitkár úr a pályázatok elbírálásában nem vett részt, ahogy a projektekben sem, nem végzett tevékenysége értelemszerűen nem vizsgálható, nem ellenőrizhető. A hatósági szerződéseket ebben a támogatási formában az illetékes járási hivatal köti a közfoglalkoztatóval, a projekteket a kedvezményezettek bonyolítják. A hatósági szerződések nem tartalmaznak arra vonatkozóan rendelkezést, hogy a támogatottaknak milyen céggel, cégekkel kell szerződést kötniük.”

A BM Kommunikációs Főosztálya szerint önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések pályázaton is kapott támogatásokat Rákóczifalva: 2019-ben 19 917 624 forintot sportcsarnok felújítására, és 2021-ben 19 999 424 forintot belterületi utak felújítására.

Ezen felül Rákóczifalvának egyedi kormánydöntéssel is  jutott támogatás:

  • 2019-ben 100 000.000 forintot a települési önkormányzatok 2019. évi feladatainak támogatásáról szóló 1004/2019. (I. 18.) Korm. határozat alapján óvoda, bölcsőde fejlesztésének kiegészítő támogatására;
  • 2019-ben 100 000 000 forintot a települési önkormányzatok támogatásáról és egyes települési önkormányzatokat érintő kormányhatározatok módosításáról szóló 1423/2019. (VII. 18.) Korm. határozat alapján önkormányzati ingatlan építésére ingatlanvásárlással;
  • 2020-ban 30 000 000 forintot az egyes települési önkormányzatok támogatásáról, valamint egy települési önkormányzat támogatását érintő kormányhatározat módosításáról szóló 1575/2020. (IX.9.) Korm. határozat alapján önkormányzati ingatlan építésére ingatlanvásárlással;
  • és 2020-ban 300 000 000 forintot a gazdaságvédelmi programok előirányzatból, a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő, valamint fejezetek közötti és fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosításokról, kötelezettségvállalás engedélyezéséről, továbbá a 2021. évi központi költségvetés végrehajtása érdekében szükséges intézkedésekről és egyes kormányhatározatok módosításáról szóló 2005/2020. (XII. 24.) Korm. határozat alapján úthálózat felújítására.

A rákóczifalvai közfoglalkoztatási pályázatok közül a Belügyminisztérium kettőt ellenőrzött: a 2017. évben indult komplex, egyedi közfoglalkoztatási mintaprogramot, valamint a 2020. évi hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programot. Az ellenőrzések szabálytalanságokat nem tártak fel. A többi közfoglalkoztatási projekt ellenőrzésével kapcsolatos információért a BM a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalhoz irányított bennünket. Onnan az a válasz érkezett az e-mailünkre, hogy a hivatal

a kérdéses időszakban a hagyományos, hosszabb közfoglalkoztatási programokat és a mintaprogramot havi rendszerességgel vizsgálta. Az ellenőrzések adminisztrációs hiányosságokat tártak fel, azokat a kormányhivatal figyelmeztetésére minden esetben pótolta az önkormányzat.”

Bene Ildikó korábbi (2018-ig) fideszes országgyűlési képviselőt is megkerestük Kósa Lajos rá vonatkozó állításai kapcsán. A volt képviselőt a jelenlegi munkahelyén, az Országos Kórházi Főigazgatóságon értük el, ahol Bene jelenleg humánpolitikai és jogi főigazgató helyettes. Bene elismerte, hogy annak idején többek között ő is ajánlotta a korábbi rákóczifalvai polgármesternek, hogy Túróczi Imrét vegye maga mellé a polgármesteri kabinetbe tanácsadónak, kabinetfőnöknek.

Dr. Túróczi Imre jelentős tapasztalattal rendelkező közgazdász, ezért – ahogy kérdésében megfogalmazta – többek között én is ajánlottam a »pályakezdő« polgármesternek abban a reményben, hogy a közigazgatási munkájában a segítségére lehet.”

Arra a kérdésünkre, hogy a martfűi fürdőben tartott állítólagos egyeztetéseken a megyei, területi fideszes vezetés mely tagjai vettek részt és milyen ügyekben, mely települések polgármestereivel, önkormányzati képviselőivel egyeztettek, a volt képviselő azt válaszolta, hogy sohasem jártam a martfűi fürdőben”.

Azt is megkérdeztük Bene Ildikótól, hogy javasolta-e Mészáros Lőrinc féltestvérének alkalmazását a rákóczifalvai önkormányzatnak. A képviselő erre úgy fogalmazott, hogy ilyen javaslatot nem fogalmazott meg.

Kósa Lajos ugyanis az Átlátszónak beszélt arról is, hogy miután ő megkérdőjelezte Túróczi Imre tanácsait, a területi fideszes vezetés a kabinetfőnök helyett Mészáros Lőrinc állítólagos féltestvérét, Deák Miklós Csabánét (született Mészáros Ibolyát) helyezte mellé. Őt telefonon értük el, de Deákné tagadta, hogy bármilyen pozíciót betöltött volna Rákóczifalván, vagy hogy az önkormányzat alkalmazásában állt volna, s azt mondta, ő nem foglalkozik politikai ügyekkel. Válaszának ellentmond, hogy független jelöltként indult a 2019. októberi önkormányzati választáson, és egy a birtokunkban lévő dokumentum (bérkarton) szerint Deákné 2018. februártól november végéig igenis dolgozott a rákóczifalvi önkormányzatnál, igazgatási munkatársi pozícióban.

A videóinterjúban Kósa két ­– korábbi – önkormányzati képviselőről, Csomán Istvánról (független és jelenleg Rákóczifalva alpolgármestere) és Novák Gyuláról ((KDNP) azt állítja, hogy tőlük tudott a martfűi fürdőben történt állítólagos egyeztetésekről, ahol egyes pályázatok ajánlott nyerteseiről is szó volt. Megkeresésünkre Novák Gyula azt mondta, hogy ő rendszeresen jár ebbe a fürdőbe, és ott nem volt előre egyeztetett találkozó, s hogy ő ott „konkrétan Fideszes politikussal nem találkozott, csak szimpatizánssal”. Csomán  Istvánt is telefonon értük el, de ő azt mondta, nem válaszol a kérdéseinkre.

Az Átlátszónak adott interjúban Kósa Lajos arról is beszélt, hogyan kereste meg őt és több más környékbeli polgármestert közvetítőkön keresztül Orbán Viktor egyik testvére, Orbán Áron, hogy felajánlja a segítségét a sikeres pályázáshoz”.

Orbán Áront nem sikerült reagáltatnunk erre az állításra, pedig két olyan cégen keresztül próbáltuk elérni, ahol korábban ő is tulajdonos és vezető volt. Az egyik, a 2021. áprilisig az édesapjuk, Orbán győző tulajdonában állt FuvarozNAK Kft. volt, korábban Nehéz Kő Kereskedelmi, Logisztikai és Szállítmányozó Kft., a másik az ezt a céget tulajdonló NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt., de egyik helyről sem jött válasz az e-mailünkre.

Beszéltünk ugyanakkor két másik helyi polgármesterrel, akik a megkeresésünkre azt mondták, hogy 2016 körül egy martfűi szállodában ők is találkoztak Orbán Áronnal.

Orbán Viktor miniszterelnököt is megkérdeztük a Miniszterelnökség sajtóosztályán keresztül arról, hogy mit tud arról, hogy a testvére állítólag vidéki polgármestereknek ígért segítséget különböző pályázatokhoz.

Egyelőre nem kaptunk választ a miniszterelnöktől. A Miniszterelnökség sajtóosztálya nem válaszolt arra a megkeresésünkre sem, melyben arról érdeklődtünk, hogy 2014. január 1-e óta hány esetben találtak szabálytalanságokat, visszaéléseket településfejlesztési és egyéb, a Miniszterelnökség felügyelete alá tartozó olyan pályázatoknál, amelyek kedvezményezettje Rákóczifalva város önkormányzata volt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal  a nekünk küldött válaszuk szerint havi rendszerességgel vizsgálta a kérdéses időszakban megvalósult közfoglalkoztatási programokat és a mintaprogramot, és csak „adminisztrációs hiányosságokat” talált, amiket a kormányhivatal szerint minden esetben pótolt az önkormányzat.

Mivel Kósa ügyészségi bejelentése szerint az Államkincstár is tudott a pályázati pénzek átcsoportosításáról (önkormányzati működésre történő fordításáról), és ott nem ellenezték ezt, megkerestük a szervezet sajtóosztályát, de mostanáig nem jött válasz a kérdésünkre.

A pályázati pénzek áramlása közben nem állt le: a 2019. októbere óta Túróczi Imre által vezetett rákóczifalvai önkormányzat azóta további – pályázati pénzekből megvalósuló – megbízásokra szerződött,  többek között piac felújításra, tanösvény építésre és a rév felújítására, valamint a Macimúzeum bővítésére.

A Kósa Lajos által korábban, Juhász Péternek adott interjúban tett kijelentései miatt a volt rákóczifalvai polgármester ellen személyiségi jogok megsértése miatt pert indított Szalay Ferenc, dr. Kállai Mária és dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások minisztériumának közigazgatási államtitkára. Szalay Ferenc rágalmazás miatt feljelentést is tett, ez ügyben büntetőeljárás indult.

Horn Gabriella

Videó: Németh Dániel. A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás