budapest

Andrássy Emlékmúzeum helyett Demeter Szilárd ügynöksége költözhet a Bem rakparti palotába

A budai Víziváros egyik legszebb, dunai panorámás épületének egy részét egy tavaly decemberi kormányrendelet a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe adta. A Budapest I. kerület Bem rakpart 6. alatti Andrássy Palotában tavaly év végéig a kerületi művelődési ház működött. Az épületben nemrég még nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projekt keretében egy Andrássy Emlékmúzeumot terveztek létrehozni. Ezzel szemben az év végi rendelet már egy alternatív zenei műhelyek múzeuma és könnyűzenei központ kialakításáról szólt. Hasonló nevű céget – Velünk Élő Legendák Könnyűzenei Örökségünk Megőrzéséért – alapított tavaly a letelepedési kötvényekből profitáló ügyvéd, Kosik Kristóf, aki a társaságnak épp ebben az épületben bérelt irodát.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A világörökségi területen fekvő palota egy része társasház, a másik része – a földszint és az első emelet Dunára is néző részén – a közelmúltig a kerület művelődési házaként működött. Az épületnek ezt az utóbbi részét (az egykor Bem Rockpartként” is ismert Budavári Művelődési Házat) adta oda a decemberi kormányrendelet a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft.-nek.

Az épületrészt a kerület 2019 előtti vezetése adta el a magyar államnak a mostani polgármester, V.Naszályi Márta szerint a piaci árnál jóval kevesebbért, 895 millió forintért, azaz négyzetméterenként 789 ezer forintért, ami a polgármester szerint jelentős vagyonvesztés volt a kerületnek. Az önkormányzat a Bem rakparti épület helyett az egykori Budai Polgári Kaszinó épületét újíttatta fel és nyitotta meg a Krisztina térnél Márai Sándor Kulturális Központként, de ehhez a Bem rakparti épület eladásából származó bevétel és a plusz 900 millió forint állami támogatás mellett még további 700 millió forintot kellett valahogyan előteremtenie a kerületnek az épület rendbetételéhez.

Fotó: Átlátszó / Németh Dániel

A Bem rakpart 6. jövőjével kapcsolatos kormányzati tervek év végi hirtelen megváltozását V. Naszályi így kommentálta: ez az ötletelős és önkényes kormányzati döntéshozatal eredménye, s annak, hogy a kormány vezetői körül időről-időre feltűnnek univerzális kedvenc és éppen megbízhatónak tekinthető emberek, mint pl. Demeter Szilárd, akik mindent megkaphatnak, mindent elérhetnek a hatalomnál”.

Arról, hogy az Andrássy-múzeum ötlete már a múlté, az épületet egykor tulajdonló család leszármazottait sem értesítették, pedig ők 2018-ban aktívan részt vettek a tervek kitalálásában: a leendő múzeumban bemutatni tervezett családi iratokat a Magyar Nemzeti Múzeum az Andrássy Gyula Alapítvánnyal együttműködve 30 millió forintból digitalizáltatta.

Fotó: Átlátszó / Németh Dániel

Az Andrássy családra vonatkozó feldolgozatlan, és a tudományos kutatás illetve a nagyközönség számára ismeretlen, levéltári dokumentumok múzeumi felhasználáshoz való előkészítését, és digitalizálásának elvégzéséhez szükséges, a levéltári állomány előzetes középszintű felmérését és a kiemelkedő forrásértékkel bíró dokumentumok azonosítását és digitalizálását végeztette el a Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, és a zárlatig tartó időszakban 2020 elején. (…) A szerződés a részben feldolgozatlan szlovákiai Lőcsei Állami Levéltár gyűjteményében található krasznahorkai és betléri Andrássy levéltári állagok (1290–1948, cca. 190 fm.) első 40.000 oldalára vonatkozott. A szerződés bruttó értéke 30.000.000 Ft” – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának a kabinetvezetőjétől. Az emlékmúzeum kialakításának tervezésével egy építész irodát is megbíztak, és ezekre a munkákra is elment 6 millió forint.

A decemberi hirtelen változtatás nem csak a családot érte váratlanul, egyes kormánytagok sem tudtak arról, hogy Andrássy-múzeum helyett most már Demeter Szilárdék alternatív zenei központja lesz az épületben – tájékoztatta az Átlátszót Pallavicini Zita író, id. Andrássy Gyula ükunokája, aki szerint az általuk is támogatott korábbi tervek nemcsak családi emlékmúzeumról, hanem egy művészeti központ létrehozásáról is szóltak.

Andrássy Emlékmúzeum helyett Demeter Szilárd ügynöksége költözhet a Bem rakparti palotába from atlatszo.hu on Vimeo.

Március elején megkerestük a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft vezetőjét, Demeter Szilárdot is, hogy megtudjuk, mik a terveik a Bem rakpart 6.-tal. Kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy a vonatkozó kormányhatározat értelmében március végéig kell elkészítenünk a szakmai koncepciót. Addig érdemben nem tudok válaszolni, mert még folyik a tervezés, számolás és vita”. A Petőfi Irodalmi vezetője elárulta azt is, hogy az épület igényes rockzene, jazz, mesterkurzusok befogadóhelye, Cseh Tamás Archívum, kiállítóhely, irodalom és zene találkahelye stb. lesz, valamint a legendás Bem Rockpart megidézése, egyben újragondolása”.

Azóta több hír is megjelent a Demeter Szilárd irányítása alatt létrehozni tervezett további könnyűzenei intézményekről. A március 31-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatMagyar Kultúráért Alapítvány létrehozásáról, valamint a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére történő vagyonjuttatásról – szerint az  újonnan létrehozott Magyar Kultúráért Alapítvány lesz a tulajdonosa a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft.-nek, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nek és a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-nek, így az ezekhez kerülő ingatlanoknak is.

Ezek közé tartozik számos nagy értékű ingatlan, többek között a Bem rakparti épület, az óbudai Zichy-kastély, a Szegedi Irodalmi Rezidensház és a budapesti, Bajza utcai Magyar Írók Háza, valamint a Hajógyári-szigeten található aquincumi helytartói palota romjai, ami így kikerül a nemzeti vagyon köréből. Az ingatlanokon kívül a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. számára egy márciusi kormányhatározat 1108/2021. (III. 10.) Korm. határozat egyes kultúrstratégiai kérdésekről garantált több tízmilliárd forintnyi támogatást nemcsak idénre, hanem a 2025-ig terjedő időszakra. E határozat is kitér a Petőfi Irodalmi Ügynökségnek adandó ingatlanokra.

Fotó: Átlátszó / Németh Dániel

A Bem rakpart 6. alatti épület társasházi részében lakók bejelentést tettek az önkormányzatnál a ház korábban művelődési házként használt részén zajló, késő esti, hangos zenélés miatt. Az Átlátszóhoz eljutott információk szerint a lakók által kifogásolt zajt a hobbi rock-zenészként is ismert Kosik Kristóf ügyvéd okozta a gitárjával. Az ő ügyvédi irodája is képviselte korábban Habony Árpádot, és ebben a praxisban dolgozott a Rogán Antal bizalmasaként hivatkozott, a letelepedési kötvény-bizniszen nagy hasznot húzó Kertész Balázs is.

Az ügyvédi praxisát jelenleg szüneteltető Kosik Kristóf (akit a HVG által talált videófelvételen gitározás közben itt lehet megtekinteni) a Habony-Rogán körhöz fűződő kapcsolatáról legutóbb a valaszonline.hu cikke írt részletesen. Az Átlátszóhoz eljutott a szerződés, amit Kosik Kristóf cége és az akkor még hivatalosan ott működő Budavári Művelődési Ház akkori vezetője kötött tavaly, a szeptembertől decemberig tartó időszakra. A bérleti szerződést a művelődési ház akkori vezetőjeként jegyző Megyesi Anikó az Átlátszó információi szerint Lipótváros jelenlegi fideszes polgármesterének, Szentgyörgyvölgyi Péternek volt felesége. Szentgyörgyvölgyi vezette a Rogán-érában az V. kerület vagyongazdálkodási cégét.

Kosik cége szeptember 1-től december 31 -ig bérelte a volt művelődési ház legszebb termét, az Andrássy-termet, havi százezer forintért, a szerződés szerint a Budavári Művelődési Ház működésével összefüggésben felmerülő rendszervényszervezési tevékenység céljából”. Egy névtelenséget kérő forrásunk szerint ugyanakkor Kosik Kristóf nem rendezvényt szervezett ott, hanem napi szinten próbateremként használta a Dunára néző Andrássy-termet. A Kosik ügyvédi iroda e-mail címére ezzel kapcsolatban küldött kérdéseinkre mostanáig nem érkezett válasz. A Bem rakpart 6. alatti volt művelődési ház tulajdonosi jogait gyakorló MNV Zrt.-től sem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy van-e jelenleg érvényben lévő bérleti szerződés magánszeméllyel, céggel vagy más szervezettel erre az ingatlanra vonatkozóan.

Horn Gabriella

Fotók, videó: Németh Dániel

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás