koronavírus

Koronamonitor újratöltve: itt a második hullám, ismét naponta frissítjük a járványt bemutató oldalt

Az elmúlt két hétben folyamatosan nőtt az új fertőzöttek száma, tegnap 292 új regisztrált fertőzöttel rekordot is döntöttünk, így úgy döntöttünk, hogy visszaállunk a vírus hazai terjedését bemutató oldalunk napi frissítésére, amit sokak szerint eleve nem is kellett volna abbahagynunk. Mától a járványhelyzet súlyosbodása miatt ismét átállunk a Koronamonitor napi frissítésére. Már látható az oldalon pár változás, de a napokban újabb grafikonok fognak megjelenni.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

A napi frissítés egyfelől új munkarendet és más erőforrásmegosztást kíván meg, másfelől pedig az időközben leszűrt tanulságok, tapasztalatok és új információk beszerzése miatt az oldalon lesznek változások is.

Néhány apróbb változás már most látható az oldalon. Ilyenek a friss adatok „szemöldökeként” megjelenő kisebb vonaldkód-szerű grafikonok, amelyek egyszerű áttekintést nyújtanak az adott adatkategória időbeli változásáról. Külön kiemeltük az aktív fertőzöttek számának változását, továbbá a napi új esetszámokat mutató grafikonra rátettünk egy ötnapos csúszóátlag-görbét, hogy a tesztelés óhatatlan pontatlanságai miatt kiugró adatokat kicsit tompítsuk. Készítettünk egy új térképet is, amelyen azt lehet látni, hogy hány százalékkal változott a fertőzöttek száma egy hét alatt.

Több mint egymillió oldalletöltésnél a Koronamonitor – tömegigény volt az adatvizualizációkra

Amikor március 13-án elindítottuk a Koronamonitort, nagyjából arra számítottunk, hogy naponta egyszer frissítjük az adatokat és a grafikonokat, az egész nem vesz több időt igénybe napi húsz percnél.

Ezeken kívül a napokban teljesen újratervezzük a nemzetközi összehasonlító adatokat és egyéb grafikonok is felkerülnek majd az oldalra.

A március 13-án indított Koronamonitor oldalunk eddig 1,2 millió oldalletöltést produkált. Az általunk közzétett adatokból mások is dolgoztak, tudományos publikációkhoz használták fel, külföldi és hazai cikkek, nemzetközi tudományos projektek (ittittittittitt és itt) is tőlünk vették az adatokat – mivel nálunk voltak elérhetők és szabadon letölthetők egyben.

A projektről kérdezett bennünket az RTL Klub, a Népszava és a Szabad Pécs is, később pedig előadást tartottunk a Corvinus Egyetem egyik óráján, a Kürt Akadémián és a Budapest BI Meetupon is.

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

2020. április 2. – Az elmúlt héten az oldalunk négy új grafikonnal bővült. Az egyik grafikon az elhunytak nemének és életkorának eloszlását mutatja meg, a másik az előrejelzéseink változását, a harmadik a gyógyultak és az elhunytak arányát a lezárt eseteken belül, a negyedik pedig az új teszteken belüli pozitív tesztek arányát.

Bátorfy Attila

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás