Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Az azerbajdzsáni pénzmosodát feltáró projektet is díjazták a tényfeltáró újságíró világkonferencián

Az azerbajdzsáni politikai elithez köthető, közel 3 milliárd dolláros pénzmosoda leleplezéséért kaptak elismerést az OCCRP és partnerei a 11. globális tényfeltáró újságíró konferencián. A 2017-es nemzetközi projekt magyar partnere az Átlátszó volt, mi arról írtunk, hogy egy bakui kormánykapcsolatokkal rendelkező offshore cég dollármilliókat kapott az MKB Bankban vezetett számlájára az azeri baltás gyilkos kiadása után. 

A tényfeltáró újságírók kétévente megrendezett világkonferenciájának ezúttal a hamburgi Der Spiegel és a HafenCity Universität adott otthont szeptember 26-29 között, a szervezők a Global Investigative Journalism Network, a Netzwerk Recherche és az Interlink Academy voltak. A négynapos eseményen több mint 150 előadást, panelbeszélgetést és workshopot tartottak, és átadták az elmúlt két év legjobb tényfeltáró teljesítményeinek járó Global Shining Light Awards díjakat.

Global Investigative Journalism Conference 2019 –

Excellent journalism is being produced all around the world. The 11th Global Investigative Journalism Conference highlighted just a few great investigations you may not have heard of ⁠- but should.

A szervezők fő üzenete az volt, hogy a világ számos pontján dolgozó tényfeltáró újságíróknak versengés helyett együttműködésre kell törekedniük, és ki kell állniuk egymásért ha támadások érik őket, ami sajnos egyre gyakoribb. Erről beszélt előadásában Maria Ressa, a Fülöp-szigeteki Rappler tényfeltáró oldal vezetője is, akit idén már kétszer letartóztattak az autoriter Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte viselt dolgairól szóló cikkek miatt.

Ressa szerint az újságírók elleni támadások a tények és a demokrácia elleni támadások is egyben, és olyan időket élünk, hogy ha nem teszünk ellene valamit, „a demokrácia, ahogy eddig ismertük, halott”.

A konferencia során számos workshop foglalkozott az adatújságírással, adatvizualizációval, a nyílt interneten elérhető adatok felkutatásának és feldolgozásának mikéntjével, szakértők tanították az újságírókat arra, hogyan keressenek információkat a közösségi médián. Bemutatkozott egy egész sor új online eszköz amelyek megkönnyíthetik az újságírók munkáját, például a tavalyi átlátszós NER Travel-re hajazó Dictator Alert című weboldalt mutattak be, amely autoriter rezsimek magánrepülőgépeinek mozgását közvetíti.

A Dictator Alerten ugyan még nem szerepel Magyarország, de jelzésértékű, hogy az Átlátszót, és általunk Magyarországot egy olyan kerekasztalbeszélgetésben is szerepeltették a szervezők, amelyben sajtószabadság szempontjából olyannyira problémás országok tényfeltárói vettek részt, mint Mianmar, Pakisztán vagy Kuba.

Fontos téma volt még a nonprofit oknyomozó újságíró szervezetek fenntarthatósága, üzleti modellje, a közösségi adománygyűjtő kampányok hatékonysága és kulisszatitkai, ebben a témában az Átlátszó is előadást tartott: egyebek mellett arról beszéltünk, hogy a közönségünk adakozókedvét a nagy hatású sztorik, a magas látogatottságú cikkek, és az általunk kirobbantott botrányok mellett paradox módon a kormányzati támadások is növelik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bodoky Tamas a kozossegi adomanygyujtesrol adott elo a #gijc19 konferencian.

Atlatszo.hu (@atlatszo) által megosztott bejegyzés,

Az Átlátszó bekerült a DW Akademie által készített esettanulmányok közé is: a német közszolgálati média „After the Scoop” című kiadványa olyan pozitív példákat keresett, ahol egy-egy nonprofit invesztigatív médiatermék kedvezőtlen politikai és gazdasági körülmények között is életképes és ütőképes maradt.

A legjobb tényfeltáró projekteknek kétévente odaítélt Global Shining Light Awards-ra 291 jelölés érkezett a 2017 január 1. és 2018. december 31. között világszerte megjelent cikkekből. Az Átlátszó a fideszes magánrepülőgép és luxusjacht történetével pályázott, de nem ezzel nyertünk, hanem a The Azerbaijani Laundromat című OCCRP-projekt magyar partnereként. A tucatnyi tényfeltáró újságíró központ koprodukciójában megvalósult nyomozás azt mutatta be, hogyan mosott tisztára az azerbajdzsáni politikai elit közel 3 milliárd dollárt az Egyesült Királyságban bejegyzett offshore cégeken keresztül.

The Azerbaijani Laundromat – OCCRP

From 2012 to 2014, even as the Azerbaijani government arrested activists and journalists wholesale, members of the country’s ruling elite were using a secret slush fund to pay off European politicians, buy luxury goods, launder money, and otherwise benefit themselves.

Az Átlátszó a komplex történetnek azt a szálát bontotta ki, amelyből kiderült, hogy egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több részletben több mint kilencmillió dollár érkezett 2012-ben, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost Azerbajdzsánnak, ahol hősnek kijáró tisztelettel fogadták az örmény katonatársát magyarországi továbbképzésen álmában egy baltával agyonverő Ramil Safarovot.

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Pontosan öt éve, hogy Magyarország nagy nemzetközi megrökönyödést keltve kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, a baltás gyilkost. A hála nem politikai kategória, nem is pörgött fel különösebben a két ország gazdasági kapcsolata a gesztus nyomán.

További díjazottak a kis és közepes kiadók kategóriájában:

  • a perui IDL-Reporteros „Car Wash” és „White Collars” című projektje, amely számos latin-amerikai országra kiterjedő korrupciós hálózatot mutat be
  • a szudáni Africa Uncensored „The Profiteers” című projektje, amelyből kiderül, hogyan profitáltak a dél-szudáni politikai elit tagjai a polgárháborúból

További díjazottak a nagy kiadók kategóriájában:

  • a fentebb már emlegetett Fülöp-szigeteki Rappler a „Murder in Manila” című munkájával, amely Rodrigo Duterte több tízezer ember életét követelő drogellenes háborúját mutatja be, és arra a következtetésre jut, hogy a rendőrség törvényenkívülieknek szervezte ki az ítélet nélküli kivégzéseket
  • egy dél-afrikai konzorcium #GuptaLeaks című projektje, amely az Indiából a Dél-Afrikai Köztársaságba kivándorolt Gupta-fivérek cégbirodalmából kiszivárgott emailek elemzésével mutatja be, hogyan „ejtette foglyul” ez a Jacob Zuma elnökhöz közelálló családi vállalkozás a dél-afrikai államot a közpénzek eltérítésével

A hamburgi konferencián 130 országból több mint 1500 tényfeltáró újságíró vett részt, hazánkat a Magyar Narancs, az RTL Klub, a Direkt36 és az Átlátszó munkatársai képviselték az eseményeken.

Bodoky Tamás

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás